Comisia pentru cultura si media din Senat protesteaza fata de modul in care a fost prezentat in emisiunea "La Maruta" subiectul victimei violului din Vaslui, cerand CNA sa analizeze urgent acest caz, precizand ca o "sanctiune exemplara" va contribui la insanatosirea audiovizualului din Romania, scrie Mediafax.

"In seara zilei de marti, 21 iulie 2015, am asistat la un fapt de o gravitate exceptionala: In cadrul emisiunii "La Maruta", difuzata de postul de televiziune Pro TV, a fost difuzat, in direct, un interviu cu eleva dintr-un sat din judetul Vaslui victima a unui viol in grup. Acest caz, care a revoltat opinia publica la nivel national, atat prin gravitatea infractiunii comise, cat si prin atitudinea sfidatoare a acuzatilor, la care s-a adaugat si impresia de clementa nejustificata a justitiei, a avut drept consecinta, pe langa traumele fizice si psihice inerente, expunerea victimei unui nemeritat oprobriu al comunitatii locale. Goana dupa senzational si audienta a realizatorului de emisiuni TV Catalin Maruta, precum si a postului care a gazduit emisiunea a facut ca expunerea victimei sa se extinda la nivel national prin dezvaluirea identitatii ei", se spune intr-un comunicat trasmis de Comisia pentru cultura si media a Senatului, care este semnat de presedintele Comisiei, senatorul Georgica Severin.

Comisia pentru cultura si media a Senatului considera ca gestul savarsit de Pro TV, "pe langa faptul ca se situeaza in afara oricaror norme morale, constituie si o incalcare flagranta a prevederilor legale, inclusiv a Codului de reglementare a continutului audiovizual, care interzice in mod expres difuzarea de imagini ale persoanelor aflate in situatia de victima, fara acordul acestora".

"Or, potrivit tuturor informatiilor care ne-au parvenit, inclusiv celor furnizate presei de avocata victimei, acest acord nu numai ca nu a existat, ci, dimpotriva, a existat o promisiune ferma a realizatorilor TV conform careia identitatea elevei nu va fi dezvaluita", se spune in comunicat.

Totodata, Comisia pentru cultura si media din Senat cere Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze urgent acest caz.

"Protestand in mod vehement impotriva unor astfel de practici care dezonoreaza statutul profesiunii de jurnalist, cerem Consiliului National al Audiovizualului investigarea urgenta a eventualei incalcari a normelor legale si sanctionarea cu maxima asprime a vinovatilor. Este evident ca raul comis nu mai poate fi reparat, dar o sanctiune exemplara va contribui, speram, la insanatosirea mediului audiovizual din tara noastra", mai spune Comisia pentru cultura si media din Senat.