Artistul Ducu Bertzi spune intr-un comunicat de presa remis redactiei ca a fost audiat joi la DNA in calitate de membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) alaturi de toti ceilalti membri in legatura cu modul de infiintare, in 2011, a Radio Chisinau, de catre SRR impreuna cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condus in acea perioada de Eugen Tomac. Bertzi precizeaza ca s-a opus atunci prin luari de pozitie si vot modului de implementare a proiectului deschiderii la Chisinau a postului de radio in cauza.

Ducu Bertzi (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Comunicatul integral:

"În legătură cu unele informații apărute în mass-media cu privire la presupusa suspiciune de abuz în serviciu a domnului Ducu Bertzi, facem următoarele

precizări:

În calitate de membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), domnul Ducu Bertzi a fost prezent astăzi, 23.07.2015, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Contextul s-a datorat faptului că întreg Consiliul de Administrație al SRR, numit în 2010, este audiat în dosarul 664/P/2013 cu privire la modul de înființare, în 2011, a Radio Chișinău, de către SRR împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condus în acea perioadă de domnul Eugen Tomac.

Audierile de la Parchetul General se află în curs și deocamdată nu putem face alte declarații.

Cu toate acestea, domnul Ducu Bertzi, exprimându-și încă o dată deplina încredere în organele de urmărire penală și respectând secretul urmăririi penale, se vede, totuși, obligat de avalanșa de informații privind audierea sa, să reafirme public faptul că, la vremea respectivă, s-a opus, în cadrul Consiliului de Administrație al SRR - prin luări de poziție și vot – modului de implementare a proiectului deschiderii la Chișinău a postului de radio în cauză."

Avocat Diana Dragomir

Eugen Tomac (presedintele PMP) si Ducu Bertzi sunt suspecti intr-un dosar realizat de procurorii Parchetului General, potrivit unor surse judiciare. Cei doi sunt suspecti pentru abuz in serviciu, dosarul fiind deschis in urma unei sesizari a Corpului de control al premierului Victor Ponta. Procurorii cerceteaza fapte din mandatul lui Eugen Tomac la sefia Departamentului pentru Romanii de pretutindeni.

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca Ducu Bertzi este suspectat de fapte in abuz in serviciu intr-un dosar al presedintelui PMP, Eugen Tomac, si ca a fost chemat joi pentru a i se aduce la cunostinta aceste acuzatiile.

Ducu Betzi, insotit de o avocata, a stat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproximativ doua ore, acesta plecand fara a preciza in ce dosar a fost citat si fara a comenta acuzatiile care i se aduc.

Potrivit surselor, procurorii au inceput ancheta in dosarul in care a fost citat Ducu Bertzi, si in care Eugen Tomac este suspectat tot de abuz in serviciu, in urma unui raport al Corpului de Control al Guvernului.

Anchetatorii verifica modul in care cei doi ar fi cheltuit sume mari de bani, pe vremea cand Eugen Tomac era la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.

Biroul de presa al Parchetului ICCJ nu a dat, pana la acest moment, informatii despre dosar.

Eugen Tomac a fost secretar de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutideni pana in mai 2012, atunci el fiind membru al PDL. Eugen Tomac este presedintele PMP din februarie 2015.

Departamentul pentru Romanii de Pretutideni a functionat in perioada 2005-2009 in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, de unde a iesit in ianuarie 2010, cand a trecut, la initiativa lui Tomac, in coordonarea directa a primului ministru.