Membrii CNA nu au ajuns la niciun acord privind sanctionarea Pro TV in legatura cu aparitia in emisiunea lui Maruta a fetei violate din Vaslui, scrie Paginademedia.ro, care precizeaza, citand-o pe Monica Gubernat, membru CNA, ca subiectul va fi reluat intr-o sedinta viitoare. Consiliul a discutat, marti, a doua oara acest caz si, de data aceasta, a existat si o propunere de sanctiune supusa la vot: 200.000 de lei. Aceasta nu a intrunit, insa, numarul minim de sase voturi pentru a fi aprobata.

Potrivit sursei citate, a mai existat o propunere - cea mai dura conform legii, anume intreruperea programului timp de 10 minute, timp in care sa fie difuzat textul sanctiunii. Membrul CNA care a facut-o a retras-o, insa, inainte de vot.

Amenda de 200.000 de lei a fost propusa de membrul CNA Florin Gabrea si sprijinita de Dorina Rusu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Valentin Jucan. S-au opus, insa, Laura Georgescu, Radu Herjeu si Radu Calin Cristea, care au apreciat ca postul nu poate fi sanctionat deoarece a existat un acord scris din partea fetei.

Dintre punctele de vedere exprimate azi la CNA si prezentate de Paginademedia.ro:

  • Valentin Jucan: "V-as ruga sa tineti cont ca nimeni nu contesta existenta acestui subiect in spatiul public, noi trebuie sa ne aplecam asupra modului in care acest subiect a fost livrat publicului. Trebuie sa apreciem ca nu era in interesul publicului si nici in interesul demersului jurnalistic dezvaluirea chipului, a identitatii fetei. E adevarat, nu suntem o instanta pentru a valida sau invalida acel acord. Trebuie sa apreciem daca prezentarea chipului, a identitatii fetei a fost sau nu in interes public, eu consider ca nu."
  • Radu Herjeu: "Din punctul meu de vedere cred ca este o mica problema. Inainte de a discuta despre interesul public, cred ca trebuie sa vorbim despre lege. Trebuie sa stabilim daca Pro TV a incalcat sau nu a incalcat legea transmitand imaginile cu mama si cu fiica, in conditiile in care au un acord semnat de catre acestea. Traim intr o societate in care trebuie sa invatam cu totii ca purtam responsabilitatea faptelor noastre. Pentru mine, ca sa pot sa amendez sau sa sanctionez postul este daca Pro TV a incalcat sau nu legea difuzand acele imagini in conditiile in care are un acord semnat. (...)"
  • Valentin Jucan: "Una este responsabilitatea individuala si alta e responsabilitatea publica pe care un post de televiziune il are fata de milioane de oameni. Existenta unui contract nu scuza postul de televiziune de la obligatiile pe care le are fata de lege. Postul de televiziune se acopera numai fata de cel care a semnat, dar nu si fata de public."

Subiectul a fost discutat si saptamana trecuta, dar atunci membrii CNA nu au ajuns la un vot in privinta sanctionarii Pro TV. Intre timp, luni, mama victimei din Vaslui a acuzat, intr-o scrisoare adresata CNA, ca ea si fiica sa au fost supuse unor "presiuni" din partea echipei lui Maruta pentru ca fata sa apara pe post si ca cele doua sa semneze un acord cu Pro TV. Detalii aici