Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a revocat, miercuri, decizia sa recenta prin care timpul de lucru al angajatilor institutiei trebuia sa fie redus de la 5 la 4 zile pe saptamana si, in consecinta, salariile urmau sa fie reduse cu aproximativ 20%.

Astfel, membrii CA al SRTv au anulat una dintre propriile decizii pe care o luasera in sedinta din 28 iulie, dupa cum au declarat, miercuri, pentru Mediafax, mai multe surse din Televiziunea Romana.

UPDATE Televiziunea nationala a confirmat ulterior, intr-un comunicat, ca a revocat masura de reducere a activitatii in televiziunea publica, dupa ce saptamana trecuta a fost achitata "datoria scadenta catre bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, "la finalul anului 2014, datoriile totale au scazut cu peste 11% fata de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei".

Pe de alta parte, decizia a fost luata pe fondul protestelor angajatilor TVR. Peste 300 de angajati ai Televiziunii Romane s-au strans din nou, miercuri, incepand cu ora 11.00, in curtea televiziunii publice, au precizat sursele citate.

Angajatii TVR sunt ingrijorati de situatia institutiei si de deciziile din 28 iulie ale CA al SRTv, care prevedeau atat reducerea timpului de lucru si, implicit, a salariilor angajatilor, cat si inceperea discutiilor in vederea concedierilor colective.

Masura privind reducerea timpului de lucru al angajatilor TVR si a salariilor acestora ar fi trebuit implementata de la 1 august, dupa cum a decis initial CA al TVR, insa, potrivit mai multor surse, acest lucru nu era posibil, avand in vedere ca nu au fost parcurse toate procedurile necesare in acest sens.

In cazul restructurarii de personal, nu a fost stabilit cate persoane ar urma sa fie concediate.

Aceste masuri au fost luate initial de CA al TVR in contextul in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat, pe 20 iulie, conturile SRTv, avand in vedere datoriile pe care Televiziunea Romana le are la bugetul de stat. Pe 30 iulie, ANAF a ridicat poprirea pe conturile Televiziunii Romane, in urma achitarii datoriei scadente de 10,3 milioane de lei catre bugetul de stat. Insa, in acest moment, datoria fiscala totala a TVR se ridica la aproximativ 457 de milioane de lei.

Proteste spontane ale unor angajati ai TVR s-au desfasurat in mai multe randuri in ultimele saptamani, in curtea televiziunii publice.

Pe de alta parte, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, intr-o "Editie speciala", difuzata joi seara la TVR 1, ca Victor Ponta este cel mai ostil premier fata de TVR, precizand ca masurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scaderea TVA si amnistia fiscala, "stau in pixul" sefului Guvernului.

Stelian Tanase a vorbit si despre planul de restructurare care va continua in TVR si care ar putea sa implice si concedieri, insa nu in acest an.

"Noi nu am discutat acum de concedieri la CA si nici nu vom discuta in perioada urmatoare, cel putin pana la sfarsitul acestui an", a spus Tanase. El a precizat, insa, ca se plimba foarte multi prin curtea TVR "fara sa aiba obiectul muncii". "Cati sunt rude in Televiziunea Romana? (...) Eu cred ca, din 2.500, o mie jumatate sunt rude intre ei. Asta nu e o institutie, e un trib", a spus Tanase. El a mai afirmat ca nu a dat pana in prezent afara pe nimeni din TVR, pentru ca nu a putut sa faca acest lucru.