Conducerea Societatii Romane de Televiziune risca sa fie demisa, dupa ce comisiile de cultura reunite al Camerei Deputatilor si Senatului au dat raport de respingere pentru raportul de activitate pe 2014. Procedural, acest raport de respingere merge catre plenul reunit, iar daca este adoptat si in plen conducerea TVR, in frunte cu presedintele-director general Stelian Tanase, este demisa de drept.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

Prin aceasta procedura au picat toate conducerile TVR din 2004 pana acum.

Presedintele comisiei de cultura din Senat, Georgica Severin (PSD), a explicat ca raportul de respingere votat de comisii este trimis birourilor permanente reunite, care ar putea lua act de el saptamana viitoare, urmand sa fie convocat plenul reunit.

Raportul pe 2014 al Televiziunii publice, confruntata cu mari probleme financiare, releva:

  • datorii totale de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane catre bugetul de stat
  • venituri totale de 544,2 milioane lei
  • cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei
  • pierdere de 81,5 milioane de lei

Stelian Tanase nu a fost prezent la sedinta comisiilor, lucru criticat de Severin.

"Era de bun simt sa fie prezenta conducerea TVR pentru ca nimeni de aici nu a fost supus unor atacuri personale sau ceva de genul acesta. Invitatia s-a facut catre membri CA inca de aseara, cu o ora aproximativa ca nu stiam nici noi ora, dar astazi, dupa sedinta Birourilor reunite, personal am trimis un fax la conducerea TVR invitand-o. Eu cred ca in momentul in care esti convocat, tu fiind salariat bugetar, platit din taxele publice si esti convocat la o sedinta a comisiilor reunite chiar daca nu iti place vii. Pentru ca e obligatia ta de serviciu, esti intr-o institutie in subordinea Parlamentului" a declarat Severin.

La sedintele precedente ale comisiilor de cultura nu a fost asigurat cvorumul necesar, pentru ca reprezentantii PNL si UDMR au boicotat sedinta. Desi acestia au boicotat si sedinta de astazi, cvorumul a fost asigurat, intrucat Varujan Vosganian, fost membru PNL, este acum membru ALDE si a fost prezent. Vosganian a fost singurul care a votat impotriva raportului de respingere.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a facut saptamana trecuta un apel catre parlamentarii din Opozitie sa fie prezenti la Comisiile reunite de Cultura in care se va discuta raportul TVR si a spus ca actuala conducere a TVR si-a asumat un plan de redresare pe care nu l-a respectat, informeaza Agerpres.

Contactat saptamana trecuta de Hotnews.ro, presedintele director-general al TVR, Stelian Tanase, a declarat in acest context ca in ultimele zile a avut doua discutii "neplacute" cu "generalul Oprea", pe tema plagiatului prezentat in stirile televiziunii.

PSD a presat si in primavara pentru discutarea raportului de activitate al TVR, institutie aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa. Insa discutiile au fost blocate atunci de PNL, ai carui reprezentanti nu s-au dus la dezbaterile pe aceasta tema din Comsiile de Cultura. Dupa luni de tacere aproape totala pe aceasta tema, subiectul a revenit brusc, azi, pe agenda politicienilor, prin declaratiile lui Liviu Dragnea.

"Suntem astazi in situatia in care cei 2.700 de angajati nu mai au garantia ca mai au siguranta locului de munca si nu din vina lor. Suntem in situatia in care cetatenii platesc taxe pentru TVR, dar nici eu nu mai am garantia ca aceasta institutie mai poate functiona. (...) Suntem in situatia in care actuala conducere a TVR si-a asumat un plan de redresare pe care nu l-a respectat", a spus liderul social-democrat.

De aceea, spune Dragnea, "pentru a salva televiziunea publica, pentru a salva si locurile de munca si a le da o perspectiva oamenilor care muncesc in TVR, ii rugam pe colegii din Opozitie sa fie prezenti la Comisiile reunite pentru cultura pentru a se discuta raportul TVR, in conditiile in care avem deja un raport de la Comisiile de buget-finante, un raport negativ asupra modului in care au fost gestionati banii de acolo".

Declaratiile lui Dragnea vin intr-o perioada in care Televiziunea publica s-a numarat printre foarte putinele institutii media care au acoperit subiectul plagiatelor legate de numele lui Gabriel Oprea.

Contactat marti de HotNews.ro si intrebat daca a fost supus unor presiuni politice pe aceasta tema, Stelian Tanase s-a limitat, pentru moment, sa declare ca "in ultimele zile am avut doua discutii foarte neplacute cu Generalul Oprea, pe tema faptului ca [TVR] a dat despre plagiat (...) Un telefon vineri, dupa materialul pe aceasta tema difuzat joi, al doilea luni, inaintea materialului difuzat ieri". Tanase a spus, fara a da alte detalii, ca "nu e prima data cand primesc astfel de telefoane de la politicieni, dar nu tin cont de ele".

TVR se confrunta, de multi ani, cu o situatie financiara extrem de grava, iar in vara conturile sale au fost din nou blocate, temporar, pentru neplata unor datorii. Saptamana trecuta, insa, TVR a anuntat ca a terminat primul trimestru "pe plus", punand rezultatul pe seama reducerii cheltuielilor si cerand din nou "sprijinul institutiilor statului".