Presedintele-director general al TVR Stelian Tanase a transmis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, in care vorbeste despre "situatia grava" a Societatii Romane de Televiziune si in care cere Parlamentului sa aiba in vedere o serie de masuri care ar putea duce la salvarea si garantarea independentei economice si politice a televiziunii publice. Biroul Permanent al Camerei a luat act de aceasta scrisoare in aceeasi zi in care comisiile de cultura reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au respins raportul de activitate al TVR pe 2014, fapt ce ar putea conduce la demiterea de drept a lui Tanase si a Consiliului de Administratie.

In scrisoare, Stelian Tanase solicita, pe langa indexarea taxei TV, modificarea si completarea HG 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, in sensul actualizarii prevederilor la nivelul schimbarilor tehnologice la zi, precum si pentru reglementarea procedurii privind controlul in domeniul platii taxei TV si constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor si penalitatilor, transmite Agerpres.

De asemenea, el mai doreste emiterea unei dispozitii care sa prevada extinderea obligatiei pentru toti furnizorii de energie electrica de a deveni mandatari ai SRTv pentru colectarea taxei TV, prin implicarea ANRE in reglementarea acestei activitati. In opinia sa, este necesara stabilirea unui plafon maximal de 5% al comisionului din incasari.

Stelian Tanase cere reducerea cotei de TVA pentru activitatile specifice postului public de televiziune si a contributiei pentru CNC de la 15% la nivelul de 3%, dar si modificarea legii 41/1994, in sensul posibilitatii de a primi alocatii bugetare/finantare pentru achizitia de licente pentru evenimente majore culturale si sportive - Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovision.

El sustine ca SRTv va intra in incapacitate de plata in urmatoarele luni avand in vedere ca legislatia muncii obliga angajatorul la punerea in executare a hotararilor judecatoresti, chiar daca nu sunt definitive, iar drepturile salariale se onoreaza cu prioritate fata de orice alta obligatie.

"Administratia TVR a facut constant eforturi pentru diminuarea cheltuielilor cu personalul si productia TV. Astfel au fost reduse deplasarile si alte activitati generatoare de costuri, au fost renegociate o serie de contracte comerciale, iar la sfarsitul lunii iulie postul TVR News a fost inchis", se arata in scrisoarea presedintelui TVR.

Tanase apreciaza ca situatia financiara dezastruoasa nu poate fi remediata doar prin eforturile proprii.

"Fara sprijinul institutiilor statului - Guvern, Parlament, Presedintie - Televiziunea Romana se va afla, mai devreme sau mai tarziu, in imposibilitatea de a-si mai indeplini misiunea publica" se mentioneaza in scrisoare.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa trimita scrisoarea catre Comisia de cultura.