Grupul german de presa Axel Springer a anuntat joi ca isi vinde activitatile din Rusia, printre care si editia ruseasca a Forbes, afirmand ca este nevoita sa paraseasca aceasta tara dupa decizia Moscivei de a limita prezenta externa in peisajul mass media, scrie AFP.

"Cand am venit in Rusia (in 2004), am crezut in dezvoltarea economica si in liberalizarea tarii. Regretam ca trebuie sa parasim tara acum din cauza unei noi legi privind mass-media care limiteaza la 20% participarea investitorilor straini", a explicat, intr-un comunicat, Ralph Buchi, presedinte pentru activitati internationale al Axel Springer.

Rusia a adoptat in 2014 o lege care limiteaza, incepand cu 2016, cota de capital extern in media ruseasca la 20%, fata de 50% anterior, o masura de a prelua controlul asupra rarelor ziare, site-uri sau televiziuni care criticau inca puterea.

O masura "inacceptabila" pentru Axel Springer, care a cedat editorului rus Alexandr Fedotov nu doar Forbes si site-ul forbes.ru, dar si titlurile OK!, GEO si Gala Biografia, intre altele. Pretul vanzarii nu a fost precizat.

Grupul finlandez de presa Sanoma a renuntat si le la activitatile din Rusia in primavara, cand a cedat ziaristului si omului rus de afaceri participatiunea pe care o detinea in influentul cotidian economic Vedomosti si alte titluri, precum National Geographic si Men's Health.