Romania TV, campioana prezentarii decesului lui Vadim Tudor: 28 de ore dedicate acestui subiect
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, modul in care televiziunile de stiri Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realiatea TV si Romania TV au reflectat in emisiunile difuzate, in perioada 14 - 17 septembrie, decesul lui Corneliu Vadim Tudor, care a murit pe 14 septembrie, la varsta de 65 de ani.
Monitorizarea de linie pe acest subiect a fost facuta de CNA la autosesizarea membrului Consiliului Dorina Rusu, cea care a si condus sedinta de marti.
Dorina Rusu a spus ca a solicitat monitorizarea acestui subiect pentru ca a constatat ca televiziunile din Romania "au o predilectie pentru inmormantari", dar nu doar pentru acest fapt.
"Suntem intoxicati de dimineata pana seara (...) cu tot felul de lucruri de astea ingrozitoare. Suntem ca intr-o societate primitiva, in care exista un cult al mortilor (...) Dar motivul pentru care am cerut aceasta monitorizare nu este legat ca se face foarte mult tam-tam pe tema mortii unui om, ci acela ca in cele trei-patru zile in care s-a discutat despre moartea lui Corneliu Vadim Tudor s-a ajuns la situatii aberante. Acest personaj, care de 25 de ani, a intoxicat spatiul public romanesc, de un nationalism de tip ceausist, xenofob, antisemit, care si-a facut un univers de credinta din calomnie, a fost prezentat ca erou, ca patriot, ca un om care isi iubeste tara cu ardoare. (...) Acest personaj a fost prezentat cumva drept model. Imi pare rau ca a murit, dar (...) a facut foarte mult rau spatiului public romanesc", a spus, in sedinta de marti, Dorina Rusu.
Consultand monitorizarea realizata de departamentul de specialitate al Consiliului, membrii CNA au constatat ca Romania TV a alocat cel mai mare spatiu subiectului Vadim Tudor, respectiv 28 de ore.
Pe locul al doilea in acest clasament s-a situat Antena 3, cu aproape 17 ore, iar pe locul al treilea - B1 TV, cu 15 ore.
Realitatea TV a dedicat subiectului decesului lui Vadim Tudor aproape 2 ore, iar Digi 24 - aproximativ 1,5 ore.
Pe de alta parte, CNA a analizat si o reclamatie privind emisiunea "Jocuri de putere" din 14 septembrie, de la Realitatea TV, in care moderatorul, Rares Bogdan, a vorbit despre Corneliu Vadim Tudor.
In opinia Dorinei Rusu, discursul lui Rares Bogdan despre Vadim Tudor a incalcat cel mai mult legislatia audiovizualului comparativ cu modul in care a fost abordat subiectul decesului acestuia la televiziunile de stiri.
"Dintre tot ce am vazut, mi se pare declaratia lui (Rares Bogdan, n.r.) cea mai grava, este exact ce nu ar trebui sa faca un moderator. A prezentat acest personaj toxic drept un model (...) L-a promovat ca pe un om de cultura, ca pe un mare patriot, ca pe un om care-si iubeste tara si ca pe un model care trebuie urmat", a spus Dorina Rusu.
Prezenta la sedinta de marti, Lavinia Sandru, reprezentanta Realitatea TV, a spus ca, in respectiva emisiune, Rares Bogdan si-a exprimat o opinie referitoare la Vadim Tudor. "Daca Rares Bogdan l-a simpatizat si a avut o relatie de prietenie cu acesta, nu cred ca trebuie sanctionat. Este opinia lui. (...) S-a stins omul, s-a dus pe lumea cealalta. Noi, ca si crestini, sa-l murdarim prin noroi?", a spus Lavinia Sandru.
In afara faptului ca Romania TV, Antena 3 si B1 TV au dedicat atat de mult spatiu decesului lui Corneliu Vadim Tudor, membrii CNA nu au constatat incalcari ale legislatiei audiovizualului in reflectarea acestui subiect.
In schimb, in cazul emisiunii lui Rares Bogdan de la Realitatea TV, au fost facute doua propuneri de amendare - cu 5.000 de lei (facuta de Radu Calin Cristea), respectiv cu 10.000 de lei (facuta de Florin Gabrea) -, insa niciuna dintre acestea nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a putea fi aplicata.
Potrivit membrului CNA Radu Calin Cristea, sunt doua aspecte in acest caz. "Senzatia tuturor (telespectatorilor, n.r.) de saturatie tine de o anumita forma de reactie a presei romanesti. Nici nu pot sa spun daca e buna sau rea, trebuie sa o luam ca atare. In clipa in care se pune mana pe un asemenea subiect, el este livrat populatiei in cantitati insuportabile. (...) Au fost si alte evenimente care n-au legatura cu decese care au creat aceeasi senzatie de suprasaturatie. (...) E felul acesta de a reactiona al presei, care dupa aceea uita totul. Il consuma, il freaca, il digera pana la ultimul oscior, dupa care il abandoneaza (...) Ce poti sa faci, spre exemplu, intr-o emisiune cu Florin Condurateanu, care te pupa pe suflet la fiecare doua minute, si pe care nu-l poti lua in serios (...) Dar, per ansamblu, parerile rele despre Vadim au prevalat, cred ca mesajul a fost totusi unul corect", a spus Cristea.
In cazul emisiunii "Jocuri de putere", insa, Radu Calin Cristea a spus ca Rares Bogdan este un formator de opinie si cei care i-au ascultat discursul despre Vadim Tudor, in special tinerii, ar putea sa creada ca acesta a fost "un om care a iubit Romania".
"Se pot aduce kilometri de exemple, a fost cel mai notoriu antisemit din Romania. A avut un discurs antisovinist spre antimaghiarist cum nu s-a mai pomenit. Despre minoritati in general, a avut un discurs antiminoritar. Despre tigani, la fel. Un asemenea personaj il decontam la putin timp dupa ce nu mai este in viata ca fiind un om care si-a iubit patria?", s-a intrebat Cristea.
In schimb, alti membri ai CNA - Radu Herjeu, Valentin Jucan si Lorand Turos - au spus ca afirmatiile facute de Rares Bogdan despre Vadim Tudor nu pot fi sanctionate, conform legislatiei audiovizualului.
"Nici mie nu-mi convine ca o astfel de mostruozitate a supravietuit dupa Revolutie, dar cum putem noi sa sanctionam? Nu putem sa sanctionam aceasta opinie, este o opinie care ne deranjeaza, dar pana la urma este o opinie. Vadim Tudor nu face parte din acel segment incriminat de lege, interzis de lege (...) Noi nu suntem aici in situatia in care un moderator a sustinut prin opinii regimul nazist, de exemplu. (...) Este clar ca acest om nu poate fi prezentat in acest fel, dar nu avem in lege posibilitatea de a sanctiona o opinie", a spus Valentin Jucan.
Discutiile in acest caz ar putea fi reluate intr-una dintre sedintele viitoare ale Consiliului.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat