Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat pozitiv, joi, un proiect de lege initiat de Liviu Dragnea, care vizeaza, printre altele, promovarea in programele difuzate de Televiziunea Romana si Radioul Public a demnitatii umane si a tolerantei fata de diferentele de grup, potrivit Mediafax.

CNA a analizat, in sedinta de joi, o adresa primita de la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul referitoare la o propunere legislativa privind promovarea demnitatii umane si a tolerantei fata de diferentele de grup. Acest proiect a fost depus, in septembrie, la Senat, de liderul interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea.

Membrii CNA s-au referit in timpul discutiilor, in general, doar la articolul 17 din acest proiect, intrucat acesta se refera la audiovizual, domeniul de care este responsabil Consiliul. Potrivit acestui articol din proiectul de Lege, "Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor include programe pentru promovarea tolerantei fata de diferentele de grup, ce vor reprezenta minim 1% din totalul timpului de emisie al fiecarui post de televiziune sau de radio pe care il au in administrare".

CNA au decis sa avizeze pozitiv acest proiect de lege cu sapte voturi "pentru" (Radu Calin Cristea, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos si Florin Gabrea) si unul "impotriva" (Dorina Rusu), insa cu recomandarea privind eliminarea procentului de 1%.

Astfel, CNA a propus modificarea articolului 17, in sensul urmator: "Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor include programe pentru promovarea explicita a tolerantei si a nediscriminarii pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexuala".

Recomandarea a fost a adoptata de CNA la propunerea lui Radu Calin Cristea, cel care conduce sedinta de joi. Avizul CNA este unul consultativ.

Dorina Rusu a spus ca prin natura sa este "impotriva discriminarilor de orice fel". "Dar mi se pare ca proiectul asta este cam excesiv si limbajul (din proiect, n.r.) ma cam infioara. Sa avem o norma si criterii de promovare a tolerantei... Sigur ca e nevoie de educatie, dar nimeni nu a impiedicat pana acum institutiile statului sa faca proiecte pentru promovarea tolerantei. Cred ca TVR intr-o mare masura si face asta", a spus Dorina Rusu.

Ea a precizat ca din informatiile sale si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) are unele rezerve fata de acest proiect. "El se afla la CNCD acum, ar fi interesant sa vedem ce au de schimbat, pentru ca se tine cont de parerea lor", a spus Rusu.

Monica Gubernat a spus ca, in acest caz, CNCD are acelasi statut ca si CNA, respectiv unul consultativ, iar proiectul se afla in dezbatere parlamentara.

"Si putem sa cuantificam mai bine demnitatea daca se face legea asta? Cum sa cuantifici demnitatea?", a spus Dorina Rusu, precizand ca nu este de acord cu modul in care este formulata legea.

In schimb, membrul CNA Viorel Buda a spus ca acest proiect este unul european si foarte bun.

Pe de alta parte, acest proiect de lege prevede ca defaimarea sociala ar putea fi sanctionata cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social.

Propunerea vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".