Radu Carp, fost membru al Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), spune ca Guvernul vrea sa promoveze o Ordonanta de Urgenta pentru intrarea in insolventa a TVR, fapt care nu respecta recomandarile European Broadcasting Union (EBU) privind televiziunea publica, noteaza Mediafax.

Radu CarpFoto: Arhiva personala

"Am luat la cunostinta cu stupefactie de o propunere de act normativ publicata in mass-media referitoare la rezolvarea situatiei TVR. Respectiva propunere nu este, in mod deliberat, asumata de vreo institutie sau partid politic. Data fiind apropierea datei scadente la care ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, n.r.) este obligata sa decida o noua poprire a conturilor SRTV (10 octombrie) si, data fiind imposibilitatea legala ca persoana care detine functia de director general interimar al TVR sa ia masuri pentru remedierea situatiei (nu poate aproba, fara aprobarea Consiliului de Administratie, care este in prezent dizolvat, sume mai mari de 25.000 de euro, iar debitul pentru care vor fi poprite conturile TVR este mai mare decat aceasta suma), gasirea unei solutii urgente se impune", spune Radu Carp, intr-o scrisoare deschisa, remis agentiei MEDIAFAX.

Potrivit lui Radu Carp, "in repetate randuri, European Broadcasting Union (EBU) a atras atentia Guvernului Ponta ca insolventa TVR este o masura gresita, care ᅡar ameninta principiul fundamental al nevoii de continuitate a serviciului public de televiziuneᅡ, deoarece persoana care ar fi numita pentru a gestiona TVR in timpul insolventei nu poate avea competente in domeniul editorial si poate decide inclusiv intreruperea temporara a activitatii, afectand astfel caracterul de continuitate obligatoriu al acestui serviciu public".

Radu Carp mai spune ca EBU a sesizat si faptul ca, prin impunerea insolventei in cazul TVR, s-ar incalca dreptul la exprimare, garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, drept care poate fi restrans doar cu aplicarea principiului proportionalitatii, ceea ce nu este cazul. In scrisoarea EBU se mai arata ca aceasta contradictie dintre Conventie si reglementarea in general a serviciului public de televiziune a determinat tari precum Germania sa interzica expres aplicarea solutiei insolventei in cazul operatorilor publici din domeniul audiovizual. Ca urmare a acestor atentionari din partea EBU, s-a renuntat la proiectul insolventei TVR, precizeaza Radu Carp.

Acesta mai declara insa ca a observat ca noul proiect de OUG aparut recent "reia practic integral proiectul agreat initial de Guvernul Ponta si contrazis de EBU".

"Singura diferenta este ca, in loc de cuvantul 'insolventa', se foloseste expresia 'administrare speciala'. Cei care au vehiculat acest proiect in spatiul public au schimbat atat de grabiti o expresie cu alta, incat au uitat sa elimine prevederea potrivit careia la conducerea TVR va fi numit un 'practician in insolventa'", declara Radu Carp.

El precizeaza ca acest proiect incredinteaza intreaga putere in TVR unui asemenea persoane, cu suspendarea activitatii Consiliului de Administratie, Comitetului Director, directorului general interimar.

"Exprimarea dovedeste preluarea ad litteram a actului normativ agreat initial de Guvernul Ponta, in perioada de interimat a fostului presedinte-director general, domnul Stelian Tanase (decembrie 2013 - aprilie 2014), din moment ce in prezent nu se poate suspenda un Consiliu de Administratie dizolvat. Graba Guvernului Ponta de a da o solutie ilegala si neconstitutionala in cazul TVR a generat si neatentii. Inexplicabile din partea unui executiv condus de un prim-ministru specializat in operatiunea copy-paste, un executiv care a apasat in acest caz doar tasta copy", afirma Radu Carp.

El mai spune ca "acest proiect de ordonanta de urgenta, neasumat deocamdata public, publicat in mass-media doar pentru a insinua ca a existat o informare si o dezbatere inainte de adoptare, contravine Conventiei Europene a Drepurilor Omului, asa cum a sesizat si EBU".

In plus, potrivit lui Carp, proiectul contravine flagrant Constitutiei Romaniei, nu numai pentru ca afecteaza continuitatea serviciului public de televiziune, garantata prin reglementarea dreptului la informatie (articolul 31), dar si pentru ca incalca prevederea potrivit careia ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile prevazute in Constitutie (articolul 115, alineatul 6), iar dreptul la informatie este garantat de articolul 31, si pentru ca incalca prevederea potrivit careia serviciile publice de televiziune si radio sunt autonome (articolul 31, alineatul 5), prin transferarea intregii puteri de decizie unei pesoane care ar urma sa exercite ᅡadministrarea specialaᅡ, numita de puterea executiva, fara niciun fel de control parlamentar.

Radu Carp spune ca "singura solutie corecta din punct de vedere constitutional pentru modificarea Legii nr. 41/1994 in vederea rezolvarii situatiei TVR este nu o ordonanta de urgenta, ci un proiect de lege discutat in Parlament".

"Insa Guvernul Ponta are nevoie de o masura urgenta de aservire totala a televiziunii publice, nu de o dezbatere in Parlament", mai afirma Radu Carp, in scrisoarea deschisa.

Prin intermediul aceleiasi scrisori, Radu Carp solicita actualei conduceri interimare a TVR si comisiilor de specialitate ale Parlamentului sa exprime un punct de vedere pe marginea acestui proiect de act normativ.

"Voi instiinta de asemenea EBU, in calitate particulara, despre continutul acestei scrisori deschise, impreuna cu traducerea in limba engleza a proiectului de act normativ", concluzioneaza Radu Carp.

Radu Carp a fost membru in fostul Consiliu de Administratie al TVR din partea PDL. Acest Consiliu de Administratie, care a fost condus de presedintele-director general Stelian Tanase, a fost demis de plenul Parlamentului pe 23 septembrie, odata cu respingerea raportului de activitate al Televiziunii Romane pe anul 2014.