Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, sa amendeze cu 50.000 de lei televiziunea Pro TV, pentru trei editii ale emisiunii "La Maruta", in care au fost difuzate mai multe inregistrari in care erau prezentate scene violente, potrivit Mediafax.

CNA a analizat, in sedinta de marti, mai multe editii ale emisiunii "La Maruta", difuzate in perioada februarie - septembrie.

In urma transmiterii acestor editii, CNA a primit 20 de reclamatii de la telespectatori, care au facut referire la scenele de violenta prezentate. De exemplu, in editiile din 29 si 30 aprilie ale emisiunii "La Maruta" au fost prezentate cazul unui barbat care si-a batut copiii si cel al unei batrane din Italia umilita si insultata de o romanca angajata sa aiba grija de aceasta.

De asemenea, in editia din 29 septembrie a emisiunii "La Maruta" a fost prezentat cazul unei femei care si-a transat barbatul.

In urma analizarii acestei emisiuni, CNA a decis sa amendeze cu 50.000 de lei televiziunea Pro TV. Decizia a fost luata la propunerea lui Radu Herjeu cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti la sedinta de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Radu Calin Cristea).

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea mai multor articole din legislatia audiovizualului, intre care si articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", si articolul 18 din Codul audiovizualului, conform caruia "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 - 23,00 productii care prezinta: a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat".