TVR a anuntat oficial, luni, ca pe langa sefa interimara a Stirilor, Raluca Stroe Brumariu, si directorul interimar de programe si-a dat demisia "ca urmare a reactiei intarziate pe care TVR a avut-o in cazul relatarii tragediei petrecute in Bucuresti, in noaptea de vineri spre sambata", alte decizii "urmand sa fie luate in zilele urmatoare". La solicitarea HotNews.ro, TVR a precizat ca directorul interimar de programe era Gabriel Gherghescu, director TVR 1. Televiziunea condusa actualmente de Irina Radu mai precizeaza in comunicatul de presa ca "incepand de astazi va putea acoperi tehnic si editorial in cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major" si cere ca unul dintre canalele SRTv sa se transforme in post de stiri.

Din informatiile HotNews.ro, dintre toti sefii din TVR, singurul care s-ar fi sesizat vineri seara ar fi fost Liviu Nicolescu, seful studiourilor centrale care este vazut de multi angajati drept producator general, dar care nu este confirmat oficial in aceasta functie. Chiar si asa, postul nu a transmis nimic pe subiectul "Colectiv" pana sambata dimineata.

  • Pana recent, producator general interimar era Titi Dinca, numit in functie dupa suspendarea lui Cristian Zgabercea. Insa Dinca si-ar fi incetat mandatul inca dinainte ca fostul presedinte-director general Stelian Tanase sa fie demis din functie de catre Parlament si inlocuit de Irina Radu. Informatii cum ca Liviu Nicolescu ar fi preluat pozitia de producator general interimar circulau de mai multa vreme, dar pana acum nu sunt confirmate oficial de TVR. UPDATE 16.35: TVR a confirmat, oficial, ca Liviu Nicolescu este producator general interimar
  • In urma actualei crize, este prima data cand TVR confirma ca pozitia de director de programe - detinuta pana recent de Irina Radu - a fost ocupata in ultima vreme de Gabriel Gherghescu.

In comunicatul de luni, TVR arata ca "explicatiile sau motivele de orice fel (pentru faptul ca postul nu a acoperit in noaptea de vineri spre sambata tragedia de la Colectiv - n.red.) palesc in fata obligatiei noastre fata de public. Masurile luate si modificarile organizatorice, va garantam, ne vor apropia din ce in ce mai mult de televiziunea publica de care Romania are nevoie si pe care nu a avut-o de ani de zile".

Comunicatul TVR, integral:

Ca urmare a reactiei intarziate pe care TVR a avut-o in cazul relatarii tragediei petrecute in Bucuresti in noaptea de vineri spre sambata 30/31 octombrie, directorul Departamentului Stiri si directorul interimar de Programe si-au inaintat demisia, alte decizii urmand sa fie luate in zilele urmatoare.

Dupa masurile de urgenta, incepand de astazi, TVR va putea acoperi tehnic si editorial in cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major. O procedura interna de tranzitie este aprobata incepand de astazi pana la numirea unui nou Consiliu de Administratie.

In acelasi timp, actuala conducere TVR isi exprima pozitia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv sa se transforme in canal de stiri cu personal care sa lucreze in regim de stiri, cu dotari si abilitati necesare, astfel incat sa raspunda in orice moment interesului public.

TVR prezinta scuze telespectatorilor pentru modul in care a tratat, insuficient si neprofesionist, tragedia din noaptea de vineri, de la momentul in care s-au petrecut faptele si pana sambata, la 7 dimineata, cand a fost difuzat primul jurnal de stiri.

Explicatiile sau motivele de orice fel palesc in fata obligatiei noastre fata de public. Masurile luate si modificarile organizatorice, va garantam, ne vor apropia din ce in ce mai mult de televiziunea publica de care Romania are nevoie si pe care nu a avut-o de ani de zile.

Irina Radu

Director General Interimar