Redactia cotidianului Romania libera a transmis, joi, presei un protest fata de intarzierile salariale si fata de managementul defectuos asigurat la compania care editeaza publicatia, Medien Holding, de catre Adrian Rus. Protestul vine in conditiile in care la conducerea ziarului este iminenta venirea lui Rares Bogdan. Contactat joi de HotNews.ro, patronul Dan Grigore Adamescu a spus ca Rares Bogdan ar veni "pe pozitia pe care o doreste dumnealui" si a evitat sa raspunda la intrebarile legate despre motivele acestei posibile schimbari de management.

Dan AdamescuFoto: AGERPRES
  • Plus: Marius Pieleanu a fost in carti pentru conducerea RL in urma cu mai multi ani

In protestul de azi, redactia spune ca duce de multa vreme o "lupta de gherilla" cu managerul Rus Adrian-Ion, conflict care s-a acutizat in timp. Jurnalistii spun ca, in ultimele doua luni, managerul general a cerut "sa acceptam ca salariile sa intarzie 60 de zile". Dupa discutiile din ultimele zile cu patronul Dan Adamescu, acesta "ne-a instiintat ca va da un "reset" Romaniei libere, il va aduce pe Rares Bogdan in locul lui Dan Turturica si a lui Adrian Rus, pe care-i considera vinovati de ce se intampla cu Romania libera."

Protestul Redactiei Romania libera "fata de intarzierile salariale si managementul defectuos al grupului de presa Medien Holding":

Deoarece in ultimele zile au aparut o serie de articole, unele neasumate despre situatia de la Romania libera, Redactia RL este nevoit sa faca unele precizari

  • Redactia ziarului duce de ani buni o adevarata lupta de gherilla cu managementul trustului, mai exact cu managerul Rus Adrian-Ion​, pentru a renunta la produsele slabe ale Medien Holding si a se concentra pe Romania libera (print si online). Luptele au inceput o data cu primele intarzieri salariale din 2011-2012. In aceasta disputa am solicitat arbitrajul patronului Dan Grigore Adamescu, care, de doua- trei ori, a fost de acord sa se intalneasca cu noi. In afara obtinerii pe moment a unei parti din salariile restante, intalnirile nu s-au soldat cu alt rezultat concret. Medien Holding a continuat sa scoata reviste-maculatura de genul "Bebelu"  si altele, in timp ce site-ul si printul Romaniei Libere, ziar fanion al democratiei postdecembriste, au fost subfinantate, in ciuda faptului ca sunt profitabile.
  • Intre timp, conflictul dintre redactia Romaniei libere si Rus Adrian-Ion s-a acutizat, iar unul dintre efecte a fost acela ca salariile erau platite cu o luna intarziere si NUMAI dupa ce le ceream in mod expres si, frecvent, amenintam cu nescoaterea ziarului. Ani de zile a durat aceasta lupta care nu a ajuns pana acum in spatiul public, doar datorita atasamentului celor 20 de oameni din redactie fata de valorile Romaniei libere.
  • In ceea ce priveste site-ul RL, acesta a avut de suferit din cauza lipsei investitiilor si a proastei administrari a managerului Adrian Rus.
  • In ultimele doua luni, conflictul din redactie s-a inrautatit din nou dupa ce, din senin, “au aparut noi datorii” ale trustului, iar managerul general ne-a cerut ca, de acum incolo, sa acceptam ca salariile sa intarzie 60 de zile, nu 30 ca pana acum. In aceste conditii, i-am trimis o scrisoare lui Dan Grigore Adamescu in care ii spuneam ca nu vom mai scoate ziarul, daca nu ne plateste restantele. Am evitat totusi luarea unei decizii radicale, tot din atasament fata de Romania libera. Tot in aceasta perioada, managerul ne-a informat ca Dan Adamescu nu mai este de acord sa ramanem in sediul din Bulevardul Carol I si ca trebuie sa ne mutam la tipografia ziarului, in afara orasului, in apropiere de comuna Glina.
  • In urma cu cateva zile, trei oameni din redactie s-au intalnit cu Dan Grigore Adamescu la el acasa, pentru a-l intreba ce are de gand cu Romania libera si cand ne plateste salariile restante (intre doua si patru luni, in functie de departamentul la care lucreaza). In urma acestei discutii, Dan Adamescu ne-a instiintat ca va da un “reset” Romaniei libere, il va aduce pe Rares Bogdan in locul lui Dan Turturica si a lui Adrian Rus, pe care-i considera vinovati de ce se intampla cu Romania libera. De asemenea, patronul ne-a mai spus ca se vor achita restantele fata de noi, fara a da un termen clar, urmand ca pe viitor “sa decida Rares”.
  • Proprietarul acestui ziar poate face ce vrea cu Romania libera, iar Rares Bogdan se poate lauda cu capacitatile sale manageriale unde si cum crede de cuviinta. Totusi, pana sa vorbim despre viitor, trebuie rezolvat prezentul. Iar prezentul inseamna achitarea tuturor datoriilor financiare pe care Medien Holding le are fata de redactie, pana la orice eventuala modificare survenita la nivelul managementului sau actionariatului.

Protestul vine in conditiile in care, la inceputul saptamanii, redactia a fost anuntata in legatura cu iminenta venire a lui Rares Bogdan la conducerea ziarului. Acesta a spus, atunci, ca o decizie finala nu era batuta in cuie.

Reprezentanti ai redactiei Romania libera au avut, in ultimele zile, discutii cu patronul, care, din informatiile HotNews.ro, a spus despre venirea lui Rares Bogdan ca "s-a cerut sa gasesc solutia aceasta". Din informatiile HotNews.ro, Dan Adamescu ar fi admis in aceste discutii cu angajatii ca, in urma cu 2-3 ani, s-a pus chiar problema ca la conducerea ziarului sa vina sociologul Marius Pieleanu - cadru SNSPA si un obisnuit al platourilor Antenei 3 si Romania TV - lucru care, insa, nu s-a mai intamplat.

Contactat joi de HotNews.ro, Dan Adamescu a spus despre venirea lui Rares Bogdan, fara sa intre in detalii, ca "maine se va decide" si ca realizatorul de la Realitatea TV va veni "pe pozitia pe care o doreste dumnealui. Cu asta am spus tot".

Intrebat de ce a ales sa discute cu Rares Bogdan, Dan Adamescu a spus ca nu poate raspunde pana maine, cand "finalizam". Intrebat ce a vrut sa spuna cand, in discutiile interne de la Romania libera, a spus ca "s-a cerut sa gasesc solutia aceasta", patronul a spus: "Nu comentez".

In privinta afirmatiei pe care ar fi facut-o in discutiile interne, potrivit informatiilor HotNews.ro, cum ca s-ar fi discutat venirea lui Marius Pieleanu la conducerea ziarului, acum 2-3 ani, Dan Adamescu a afirmat, fara sa dea un raspuns concret, ca acestea "sunt speculatii care sunt lansate de redactie, care de fapt nu stie nimic. Dar cred ca maine se va rezolva si vom porni totul la treaba".