CNA a dat joi primele sanctiuni pentru modul cum televiziunile au acoperit, in primele zile, incendiul de la Colectiv. La aproape doua saptamani de la aceasta tragedie, Consiliul a dat o amenda pentru Digi 24 si somatii pentru Romania TV si Kanal D. Amenda a fost decisa pentru un material pe care postul de stiri al RCS&RDS l-a realizat pe baza unei scrisori deschise a unui martor de la Colectiv, publicata de HotNews.ro.

Digi 24 a fost amendat cu 10.000 de lei pentru ca, in data de 2 noiembrie, a difuzat un material cu titlul "Martor la tragedia din Colectiv", realizat pe baza marturiei publicate de HotNews.ro: Scrisoare deschisa de la un martor al tragediei din Club Colectiv catre Raed Arafat si Comandamentul pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit CNA, amenda a fost data pentru ca in material "era prezentata marturia unui tanar, cu precizarea ca sursa a unui site de stiri, fara sa fie solicitat si un punct de vedere al autoritatilor in cauza. Radiodifuzorul nu a respectat astfel dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a continutului audiovizual".

Ce spun aceste prevederi legislative:

  • Art. 3.2 din Legea audiovizualului obliga furnizorii de servicii media audiovizuale sa asigure informarea obiectiva a publicului, prin prezentarea corecta a faptelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor
  • Art. 64.1.b din Cod ii obliga pe furnizori ca informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.

Paginademedia.ro il citeaza pe membrul CNA Radu Herjeu, care si-a motivat propunerea de amenda prin faptul ca "la Digi 24 este o foarte mare problema de informare corecta. Faci un material de 4 minute un material pe baza unei scrisori primite de un site".

Potrivit aceleiasi surse, acelasi Radu Herjeu a spus, despre relatarile televiziunilor din momentul tragediei si din zilele imediat urmatoare:

  • "Ma asteptam la mai rau, la derapaje mult mai mari, mi-era teama de acele derapaje voite. Antena 3 singurul lucru pe care l-am gasit este lipsa atentionarilor cu 'aceste imagini va pot afecta emotional', la Antena 1 sunt imaginile cu rudele indurerate, dar nu s-a insistat pe ele, aceeasi situatie la B1, la Kanal D chiar s-a insistat pe rudele indurerate, la Pro TV lipsa de atentionare ca urmeaza imagini dure, iar la Digi 24 este o foarte mare problema de informare corecta. Faci un material de patru minute, un material pe baza unei scrisori primite de un site. Din punctul meu de vedere n-au fost derapaje foarte grave."

In scrisoarea respectiva, autorul, care nu si-a dezvaluit complet identitatea si care mentioneaza ca "am reusit sa ies la timp din Colectiv si am vazut toate operatiunile smurdului, pompierilor, salvarii, jandarmilor si politistilor", afirma intre altele:

  • "Citesc peste tot despre mobilizarea exemplara a fortelor de interventie si-mi vine sa urlu: care mobilizare? nimeni nu a stiut ce sa faca, haosul intre pompieri, smurd si salvari a fost mai mare decat in randul oamenilor care au reusit sa iasa la timp. Cei mai multi dintre supravietuitori au fost scosi de cei iesiti in prima linie, nu de pompieri".

Pentru Romania TV si Kanal D, CNA a dat somatii pentru ca au incalcat prevederile potrivit carora "orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire". Mai precis, conform deciziei CNA, cele doua posturi au insistat prea mult pe imagini cu rudele victimelor.

Potrivit Paginademedia.ro, in aceasta perioada CNA a primit aproape 100 de reclamatii, iar monitorizarea aferenta perioadei 30 octombrie-2 noiembrie a vizat posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV, TVR 1.

Marti, mai multi deputati i-au cerut demisia presedintelui CNA Laura Georgescu, invocand lipsa de reactie a Consiliului, in conditiile in care televiziunile au transmis imagini interzise de lege, in contextul tragediei Colectiv, potrivit Mediafax.