Posturile de stiri Antena 3, B1 TV, Romania TV, dar si Adevarul Holding si alte echipe vor afla, marti, care dintre ele va castiga una dintre doua licente radio pentru Bucuresti scoase la concurs. CNA va desemna castigatorii in concursul desfasurat pe parcursul ultimei saptamani, prin care diverse institutii media doresc sa intre pe piata radio, iar altele sa se extinda in tara.

Peste 60 de societati au depus aproape 500 de solicitari de licente radio, in conditiile in care forul audiovizual a scos la concurs 48 de frecvente, dintre care doua in Bucuresti.

  • Printre ultimele societati care au fost audiate s-a numarat, luni, Ridzone Computers, societatea care detine si licenta postului de stiri controlat de Sebastian Ghita, Romania TV. Aceasta este ultima dintre companiile care detin televiziuni de stiri si care vor sa intre si pe piata radio, in Bucuresti, dupa ce, saptamana trecuta, au fost audiati reprezentantii B1 si Antena 3. Realitatea TV si, mai nou, Digi erau singurele prezente pe piata radio.

Pentru licente menite sa le sustina extinderea in teritoriu, au depus cereri de licenta mai toate retelele consacrate, inclusiv Radio Zu, Kiss FM, National FM, RFI, Romantic, Pro FM, Itsy Bitsy, Trinitas, dar si Radio Guerrilla - care pierduse acum doi ani zeci de frecvente la nivel national, concurand acum pentru 38 de frecvente, inclusiv in marile orase ale tarii.

Concurentii principali pentru Bucuresti:

  • Ridzone Computers (Romania TV) - vrea sa lanseze un radio informativ/educativ numit Radio 24 de ore, "pe stilul BBC".
  • Antena 3 - vrea sa lanseze postul de stiri 3 FM (director editorial Adrian ursu, redactor-sef Marius Huc), deoarece "incercam sa readucem jurnalismul si in radio asa cum am facut-o si in televiziune".
  • Spre deosebire de cele de mai sus, care promit sa transmita continut diferit de cel de la TV, B1 TV doreste o licenta pentru un post de radio care sa retransmita programele televiziunii de stiri.
  • Adevarul vrea sa lanseze Adevarul Live FM, un proiect prezentat de CNA de echipa de jurnalisti Catalin Striblea-Teodor Tita. In urma acestei vesti, Catalin Striblea si-a intrerupt, saptamana trecuta, contractul cu B1 TV.
  • Clandestino FM - un proiect existent deja in online si pe care Razvan Exarhu si Adi Despot il doresc extins in FM-ul bucurestean.
  • Mihai Gainusa si Marius Vintila s-au implicat intr-un proiect al societatii Mass Media Romania de Maine, care doreste sa transforme postul bucurestean cu profil universitar HFM in Radio Seven si care incearca sa se extinda in patru centre universitare din tara - Cluj, Iasi, Sibiu si Timisoara.
  • Radio Guerrilla, care in 2013 a pierdut, din cauza unor nereguli, licentele pe care le detinea, incearca sa obtina acum 38 dintre licentele scoase la concurs, inclusiv in Bucuresti.
  • Tot pentru mai multe localitati, inclusiv Bucuresti, a intrat in concurs si societatea Radio Clasic, reprezentata de Horia Romanescu, fost director de programe la TVR. Aceasta doreste un post de radio de muzica clasica.