Romania vrea sa rupa toate barierele comunicationale in relatia cu Republica Moldova, prin crearea un spatiu audiovizual comun. Declaratia a fost facuta la RFI de noul ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Dan Stoenescu.

"Vom initia demersuri privind instituirea unui spatiu comunicational comun intre Romania si Republica Moldova, astfel incat institutiile audiovizualului din Romania si din Republica Moldova sa aiba acces reciproc, liber si gratuit. Prin spatiu audiovizual comun ma refer la faptul ca atat romanii din Republica Moldova, cat si romanii din Romania trebuie sa aiba acces la canale de televiziune in limba romana si la posturi de radio in limba romana", a explicat Stoenescu.

El a adaugat ca "spatiul audiovizual comun se poate realiza prin discutii la nivelul Consiliului National al Audiovizualului, prin prezenta canalelor romanesti in Republica Moldova, prin deschiderea unor statii locale de radio si de televiziune romanesti in Republica Moldova, dar si moldovenesti in Romania. Trebuie sa cream un spatiu liber, comun, dupa modelul UE".

Reamintim ca una dintre problemele majore in Republica Moldova este dominarea pietei audiovizuale de canale rusesti sau care retransmit programele televiziunilor din Rusia. Presedintele Nicolae Timofti a afacut apel in luna ianuarie la presedintele Klaus Iohannis pentru o prezenta mai mare a presei romanesti in Moldova.

Nu e clar in acest moment daca ministrul pentru Romanii de Pretutindeni se refera la deschiderea unor statii ale televiziunii si radioului public (care au deja o prezenta in Moldova, dar foarte discreta si cu impact minim in ce priveste agenda publica) sau deschiderea unor statii private.