Cotidianul american New York Times a publicat, sambata pe prima pagina un editorial, pentu prima data din 1920, scrie Yahoo News. In articolul semnat de Redactie Editoriala se pledeaza pentru interzicerea dreptului civililor de a detine o arma de foc, in contextul atacului armat din California.

Editorial NY Times, pe prima pagina a versiunii tipariteFoto: Captura New York Times

Editorialul este intitulat "End the Gun Epidemic" ("Puneti capat epidemiei armelor de foc"), iar autorii ii ataca pe politicieni si le cer sa interzica posesia de anumite arme pentru civili.

"Faptul ca civilii pot cumpara in mod legal arme concepute pentru a ucide oameni cu viteza si eficienta brutale provoaca indignare morala si rusine nationala", se arata in editorial.

Materialul a fost publicat online vineri noaptea iar sambata a aparut si pe prima pagina a prestigioasei publicatii.

In editorial, NY Times arata ca este corect ca autoritatile sa ancheteze daca atacul armat de saptamana aceasta este un act de terorism fiind conectat cu terorismul international, insa, "atentia si mania americanilor ar trebui sa fie, de asemenea, directionata catre liderii alesi a caror datorie este sa ne tina in siguranta dar care pun mai multa valoare pe banii si puterea politica a unei industrii dedicate profitului din raspandirea nestingherita a si mai multor arme de foc purernice".

"Politicienii instiga viitorii ucigasi prin crearea unor piete de desfacere a armelor, iar cei care voteaza le permit politicienilor sa-si pastreze slujbele", se mai arata in editorial.

"Chiar si in era digitala, prima pagina ramane un mod incredibil de dur si de puternic sa aduci la suprafata chestiuni care necesita atentie. Si ce subiect este mai important decat esecul natiunii noastre de a-si proteja cetatenii?", arata publisherul NY Times, Arthur Sulzberger Jr.

"Sunt multe decenii de cand The Times a publicat un editorial pe prima pagina. Facem acest lucru astazi pentru a livra un mesaj puternic si vizibil de frustrare si anxietate privind incapacitatea tarii de a pune capat nenorocirii reprezentate de armele de foc", sustine Sulzberger Jr.

Amintim ca in atacul armat comis miercuri in oraselul californian San Bernardino 14 persoane si-au pierdut viata iar 21 sunt ranite.