​Plenul Senatului a aprobat, luni, un proiect de modificare a legii publicitatii si legii audiovizualului prin care se interzic reclamele radio si TV pentru medicamente. Votul din Senat - camera decizionala - a venit in conditiile in care toate organismele interesate s-au exprimat impotriva proiectului, iar de la comisiile de sanatate si de cultura a venit raport de respingere. Cum se explica, atunci, votul de luni? "A fost haos la vot", sustin surse parlamentare pentru HotNews.ro, care spun ca legea trebuie retrimisa de catre presedinte spre reexaminare.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Daca va fi promulgata, legea va face sa dispara aproape un procent foarte mare, de 15-20% din volumul de publicitate TV, conform unor estimari consultate de HotNews.ro. Si aceasta, la inceputul unui an electoral, cand politicienii au nevoie de televiziune ca de aer.

Sursele citate au spus ca, in sedinta de vot de luni dupa-amiaza, s-a produs confuzie din doua motive:

  • votul pentru noul presedinte ANI, inscris initial pe ultimul loc pe agenda suplimentara, a fost devansat si a devenit subiectul celui de-al patrulea vot.
  • Apoi, cand spre final, cand s-a ajuns la votul asupra unui proiect referitor la revenirea orasului Cazanesti din Ialomita la statutul de comuna, s-a produs haos: parlamentarii s-au certat pe precedentul pe care l-ar produce o asemenea lege, avand in vedere ca miza era reducerea taxelor si impozitelor in Cazanesti. Pe langa cearta din plen, in acest caz au fost doua voturi.

Potrivit surselor contactate de HotNews.ro, asa se face ca, in momentul cand li s-a cerut sa voteze la ultimul punct, cel referitor la modificarea legilor audiovizualului si publicitatii, senatorii nu ar mai fi stiut clar ce voteaza. "Asa se explica. Asta, daca nu cumva a fost vreo conspiratie de care nu stiu eu!", dupa cum a explicat un parlamentar.

Pe de alta parte, trebuie notat faptul ca proiectul era ultimul pe ora de zi, iar cand a fost prezentat la vot s-a mentionat ca este vorba despre cel referitor la modificarea legilor mentionate.

Sursele afirma ca se asteptau ca proiectul de lege privind medicamentele sa fie respins in plen, in conditiile in care are mari neajunsuri si subiectul trebuie tratat serios, lucru asupra caruia au insistat in dezbaterile din comisii:

  • actualul proiect nu se refera la suplimentele alimentare,
  • proiectul se refera la medicamente pentru a caror promovare autoritatile de profil isi dau acordul
  • proiectul nu se atinge de produsele promovate prin teleshopping,
  • iar legea se aplica doar la publicitatea difuzata de posturi din Romania ("daca e pe AXN, cu sediul in alta tara, nu se aplica", potrivit unei surse) si "taxele precum TVA-ul, pentru publicitatea asta, se muta astfel la extern".

Contactat marti dimineata de HotNews.ro, presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Georgica Severin, a declarat doar ca "sustine trimiterea legii spre reexaminare, de catre presedinte".