Daca va fi promulgata, legea va face sa dispara aproape un procent foarte mare, de 15-20% din volumul de publicitate TV, conform unor estimari consultate de HotNews.ro. Si aceasta, la inceputul unui an electoral, cand politicienii au nevoie de televiziune ca de aer.
Sursele citate au spus ca, in sedinta de vot de luni dupa-amiaza, s-a produs confuzie din doua motive:
- votul pentru noul presedinte ANI, inscris initial pe ultimul loc pe agenda suplimentara, a fost devansat si a devenit subiectul celui de-al patrulea vot.
- Apoi, cand spre final, cand s-a ajuns la votul asupra unui proiect referitor la revenirea orasului Cazanesti din Ialomita la statutul de comuna, s-a produs haos: parlamentarii s-au certat pe precedentul pe care l-ar produce o asemenea lege, avand in vedere ca miza era reducerea taxelor si impozitelor in Cazanesti. Pe langa cearta din plen, in acest caz au fost doua voturi.
Potrivit surselor contactate de HotNews.ro, asa se face ca, in momentul cand li s-a cerut sa voteze la ultimul punct, cel referitor la modificarea legilor audiovizualului si publicitatii, senatorii nu ar mai fi stiut clar ce voteaza. "Asa se explica. Asta, daca nu cumva a fost vreo conspiratie de care nu stiu eu!", dupa cum a explicat un parlamentar.
Pe de alta parte, trebuie notat faptul ca proiectul era ultimul pe ora de zi, iar cand a fost prezentat la vot s-a mentionat ca este vorba despre cel referitor la modificarea legilor mentionate.
Sursele afirma ca se asteptau ca proiectul de lege privind medicamentele sa fie respins in plen, in conditiile in care are mari neajunsuri si subiectul trebuie tratat serios, lucru asupra caruia au insistat in dezbaterile din comisii:
- actualul proiect nu se refera la suplimentele alimentare,
- proiectul se refera la medicamente pentru a caror promovare autoritatile de profil isi dau acordul
- proiectul nu se atinge de produsele promovate prin teleshopping,
- iar legea se aplica doar la publicitatea difuzata de posturi din Romania ("daca e pe AXN, cu sediul in alta tara, nu se aplica", potrivit unei surse) si "taxele precum TVA-ul, pentru publicitatea asta, se muta astfel la extern".
Contactat marti dimineata de HotNews.ro, presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Georgica Severin, a declarat doar ca "sustine trimiterea legii spre reexaminare, de catre presedinte".
Iar ăla cu "Asa se explica. Asta, daca nu cumva a fost vreo conspiratie de care nu stiu eu!" a pus cireașa pe tort - dar parcă a lui Caragiale era mai savuroasă: „Trădare să fie, dar s-o știm și noi!”
pe de alta parte e clar ca industria farmaceutica va plati ditamai "comisionul" ca sa scape de legea asta, deci e posibil ca undeva la varf, printre cei care au condus sedinta aia, treaba sa fi fost aranjata din start.
Credeam ca atata lucru stii , ca te vad mare aparator al "investitorilor"
Ca sa ma repet, in tarile cu apa calda firmele/capitalul/bogatanii etc, cum vrei tu sa-i numesti, nu sunt priviti ca dusmanul de clasa, care trebuie sa suporte orice toane ale parlamentarilor. Si atunci, modificari din astea cu impact serios asupra bugetelor firmelor implicate se anunta cu macar 1 an inainte de aplicare, astfel incit toata lumea din domeniu sa aiba timp sa-si ajusteze cheltuielile la noua realitate economica. De exemplu, un post TV care a semnat contracte de colaborare cu diversi producatori de emisiuni, a cumparat drepturi de transmisie pentru emisiuni sportive, filme, concerte, etc, acu se vede in situatia sa mearga la parte din colaboratori si sa le spuna ca, stiti, la noi s-a dat o lege care ne taie bugetul cu 10%, asha ca nu mai avem bani sa le cumparam pe toate.
Si lasand asta la o parte legea e foarte proasta pentru ca nu acopera decit o mica fateta a problemei. Nu umbla la radacina problemei, la sponsorizarile primite de medici de la industria farma, direct sau indirect. Acolo e cheia scaderii consumului de medicamente, nu la reclamele TV. Degeaba nu mai e reclama la nurofen daca mergi cu copilul la doctor cu guturai si-ti da o reteta pe 2 pagini cu tot felul de antibiotice, probiotice, antitermice, aerosoli cu de toate, picaturi de nas, picaturi de git, dropsuri, etc, etc. Si toate astea pentru ca medicul primeste sponsorizare de la producatorul respectiv de medicamente.
Medicamentele nu sunt sampon sau detergent, in plus medicamentele trebuie prescrise de medici sau eventual recomandate de farmacisti dar in nici un caz de o reclama la televizor.
La televiziunile din state din vestul Europei nu exista asa ceva ca la noi.
Va dati seama cine are vietile noastre in mana, ce haos si babilonie e in conducerea tarisoarei noastre?!
In prima faza perdantii la aceasta decizie sunt: BigPharma si MassMedia.
Cu toate ca este o decizie foarte buna a Parlamentului, nu va faceti prea multe sperante deoarece Presedintele Alogen Ciolannis, intermediarul in adoptii de copii romani, o va retrimite in Parlamentul Corupt si Incompetent.
Romani, politicienii va batjocoresc in fiecare zi din viata voastra! E timpul sa-i batjocoriti si VOI!
Acesti ametiti si analfabeti ne decid soarta?!
Mai va mira ceva, mai asteptati ceva de la acest Parlament?!
Fiecare parlamentar e cu ochii pe tableta in timp ce fiecare ar trebui sa fie atent la discutii, sa participe la discutii, sa dezbata, sa voteze...ametitii astia habar nu au ce discuta, despre ce se discuta, ce voteaza!
Si sa nu credeti ca in anii anteriori a fost altfel!!
NU!
Asta-i fauna politica romaneasca din toate institutiile statului roman democratic post '89 care a distrus vietile milioanelor de romani!!
Sila!
pe de alta parte, e momentul santajului din partea lui johanis : "reconsiderati legea pensiilor speciale, sau promulg legea publicitatii la medicamente".
Restul legilor sunt "de umplutura"-praf de aruncat in ochii prostilor de votanti. Ridica mana sau voteaza contra sau pro conform indicatiilor de sus, de la partid, in stil si ritm bovin.
Bovine pe care le intretinem cu (multe) milioane de euro!
Nu mai va plangeti!
Scrieti bine si media n-o sa mai aiba nevoie de reclame mincinoase la Nurofamidon.
Nu am vazut nicio schimbare in piata, aceleasi cearsafuri agatate pe toate cladirile, aceleasi tiganii in toate intersectiile.
Oare se taraganeaza totul numai pentru campania de anul viitor, numai pentru ca marile companii de publicitate stradala au ajuns proprietatea politienilor?!
Sau ca pentru a ajunge palavramentar trebuie sa fi invatat ce citesti? Asta, ca sa stii dinainte care e ordinea de zi? :P
Pentru o asemenea lege, cu impact serios pe piata media, ar trebui sa se faca mai intii o dezbatere publica de citeva luni, sa se asculte toate partile, dupa care, daca se ajunge la concluzia ca legea e benefica, sa se aprobe si sa intre in vigoare dupa 6-12 luni, in asha fel incit si firmele de publicitate si firmele de medicamente, si televiziunile/radiourile/ziarele sa aiba timp sa-si ajusteze bugetele.
A da azi o lege de asemenea impact cu aplicare de miine e pur si simplu comportament imatur si bataie de joc la adresa firmelor implicate. Iar lipsa asta de predictibilitate face mai rau economiei decit taxele mari in sine. De-odata televiziunile se trezesc cu citeva milioane in minus in buget si firmele de medicamente cu citeva miloane in plus, fara a avea timp sa-si ajusteze cheltuielile. Si dupa aia ne miram de ce la noi tptul e mai scump ca la altii.
Pe cind viata e mai complexa de atit. Vei afla, poate cind te vei mai maturiza.
Iar ironia face ca si la darea in plata si la legea asta, problema sa fie aceeasi. Acelasi comportament incorect economic, aceleasi modificari facute pe genunchi, acelasi comportament de tara bananiera.
Si, cum ziceam si mai sus, peste citiva ani ne vom mira de ce investitiile seriase, cu amortizare in 10-20 de ani ocolesc Romania.
Medicamentele nu sunt bomboane: sa treaca pe la doctor pt ca acesta se uita si la analizele medicale, se uita si la istoricul familiei.
In occident sunt farmacii la distanta de 500-1000 m, in Bucuresti sunt si la 50m distanta.
Si daca tot discutam despre supraconsumul de medicamente, atunci ar trebui umblat nitel si la sponsorizarile medicilor de catre industria farma, si despre simpozioanele obligatorii la care medicii trebuie sa particile pentru a-si lua gradul, simpozioane sponsorizate de catre aceiasi producatorii de medicamente, si la farmaciile care dau antibiotice fara reteta, desi acest lucru e interzis, si la muuulte alte chestii similare.
De aia o lege e bine sa plece de la o problema, de exemplu supraconsumul de medicamente, sa gaseasca cauzele problemei si sa le elimine. Cu dezbatere publica, cu consultarea tuturor partilor. Nu sa fie o lege bagata pe sest in plen, lege care va avea in final impact minor asupra consumului de medicamente, atit timp cit medicul nu va avea nici o retinere in a prescrie cite o sacosa de pastile la fiecare guturai.
Mie legea asta mai degraba im suna a dorinta de a saraci televiziunile pentru a le face mai cointeresate la colaborari electorale in anul ce vine.
Bcat priveste grija telaviziunilor la cat de varza e media din Romania, mai bine sa inchida complet sandramaua.
Da' la noi prea multi poseda gindirea asta de socialism stiintific, in care privatul e dusmanul de clasa, care trebuie sa se descurce cum o putea, ca oricum e putred de bogat.
In zona pietei 1 Mai din Bucuresti, am numarat pe o raza de o statie (scurta !) de tramvai 12 farmacii. 12 !
Si cam tot atatea banci, si vreo 5-6 case de pariuri, si 3 "case de amanet", dintre care una "de lux".
Singurele care s-au imputinat in ultimii ani sunt magazinele de termopane.
Mizerabil !
legea trebuie promulgata. Ne invadeaza pseudo-medicamentele eliberate fara reteta.
Putem extrapola lejer la nivelul intregii tari, putem noi sa votam zeci de referendumuri si petitii, parlamentarii vor legifera strict dupa cum ii duce capul cel prost.
Legat de legea cu reclama, este o lege cretina. Medicamentele ar fi tratate la fel ca produsele din tutun, care sunt nesanatoase sau cu cele legate de sex, care sunt imorale. Pe cand interzicerea reclamei la carnati? Ingrasa iar aia mai grosi seamana cu un vibrator.
Este singură șansă, schimbarea politicienilor, până la ultimul!!!
Sistemul capitalist nu are ce cauta in medicina. Nu merge sa vinzi cu 10% mai multe medicamente decat anul trecut. Ce daca oamenii nu sunt bolnavi? Faci publicitate si vinzi oricum?