Un grup de 14 deputati si senatori PSD a depus o propunere legislativa de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune prin care se elimina obligativitatea achitarii taxei radio-tv, informeaza Mediafax.

Initiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevad obligativitatea achitarii acestui tip de taxe, "masura asteptata cu interes nu doar de cei cu venituri scazute, dar, in special de cei care vad in taxa radio-tv o masura inechitabila fiind obligati sa achite un serviciu care nu le satisfice exigentele si care, conform Constitutiei, reprezinta un drept ce nu poate fi transformat intr-o obligatie".

Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifica, dupa cum urmeaza: "veniturile proprii ale Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune provin, dupa caz, din donatii si sponsorizari, sume incasate din publicitate, sume incasate din realizarea obiectivului de activitate si alte venituri si incasari realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevad obligatia achitarii taxei de catre posesorii de receptoare radio si tv sunt abrogate.

Odata cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include si abrogarea HG 977/203 si HG 978/2003 care se refera la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrica, atat pentru personae fizice, cat si juridice.

Autorii initiativei spun ca, in forma actuala, legea este "neconstitutionala, injusta si discriminatorie atat pentru beneficiari, cat si pentru operatorii privati, incalca alte legi in vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului in care este specificat faptul ca este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea unui alt produs sau serviciu".

"Propunerea legislativa permite si da dreptul cetateanului sa isi aleaga liber sursa de informare fara a fi obligat sa achite taxa chiar daca beneficiarul nu a incheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antena simpla de camera nu permite receptionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 si TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar partial de serviciile SRTV sa achite aceeasi taxa cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetatenilor nu poate fi transformat intr-o obligatie", se arata in expunerea de motive.

In acelasi timp, dispare si obligativitatea de a achita taxa atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica separat, in situatia in care persoana fizica este unic asociat intr-o societate comerciala care are sediul la aceeasi adresa cu domiciliul acestuia.

Initiativa a fost depusa la Camera Deputatilor pe 21 decembrie, se afla in consultare publica, iar Senatul este camera decizionala.

Propunerea vine in contextul in care conducerea interimara a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului in care avertizeaza asupra situatiei de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu, cerand majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

In 25 noiembrie, Irina Radu, directorul general interimar al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a declarat, la finalul unei intalniri cu reprezentatii Parlamentului, ca stergerea datoriilor nu ar garanta functionarea performanta a TVR, fara cresterea taxei TV si modificarea legislatiei in vigoare.

"Cu sinceritate va spun, chiar daca s-ar sterge toate datoriile, nu se poate functiona normal si performant la nivelul acesta al abonamentului", a declarat directorul general interimar al TVR, la finalul unei intalniri cu membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, la care au participat si presedintii Comisiei pentru buget si Comisiei pentru cultura.

Irina Radu a spus ca decizia parlamentarilor de a cere TVR sa prezinte un plan de redresare, fara ca legea sa fie modificata si fara ca masuri importante sa fie adoptate, a fost "ciudata".

"Ni s-a solicitat un plan. Pentru noi, a fost ciudat sa se solicite un plan fara sa se modifice legea si fara niste masuri importante. Parerea mea personala este ca orice plan, fara modificari radicale de lege si chiar de valoare a taxei TV, ar fi o pacaleala", a spus directorul interimar al TVR.

Intrebata cu cat ar trebui sa creasca taxa TV, Irina Radu a afirmat ca ar exista imbunatatiri, chiar daca "taxa ar creste cu foarte putin".

Directorul TVR a spus ca televiziunea publica va cere cresterea taxei TV, adaugand ca trebuie sa se decida daca Romania are sau nu nevoie de o televiziune publica.

"Nu poate sa spuna nimeni sa nu mai cerem cresterea taxei TV. Cerem! Si, daca nu se doreste televiziune publica, nu vom exista. Vom fi una dintre tarile UE fara televiziune publica, dar trebuie sa ne asumam adevarul si cineva trebuie sa se hotarasca: Romania are sau nu are nevoie de o televiziune publica si, daca are nevoie de o televiziune publica puternica, adica 20% share, cum au celelalte televiziuni din Europa, sau o televiziune care abia respira", a spus Irina Radu, completand ca aceasta este "o decizie de interes national", nu o hotarare a TVR.

"Societatea Romana de Televiziune se afla foarte aproape de momentul imposibilitatii de a functiona. Am anuntat acest lucru marti, 10 noiembrie 2015, in cadrul audierii la care am fost invitata in fata Comisiei de Cultura, Arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor. Scopul respectivei audieri nu a fost insa situatia financiara a SRTv si din acest motiv nu am insistat pe acest subiect", spune Irina Radu, intr-o scrisoare trimisa pe 16 noiembrie, Camerei Deputatilor.

Aceasta mentioneaza ca proiectia financiara pana la sfarsitul anului se prezinta astfel: "30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei" si "31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei".