Propunere legislativa privind eliminarea obligativitatii taxei radio-tv
Initiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevad obligativitatea achitarii acestui tip de taxe, "masura asteptata cu interes nu doar de cei cu venituri scazute, dar, in special de cei care vad in taxa radio-tv o masura inechitabila fiind obligati sa achite un serviciu care nu le satisfice exigentele si care, conform Constitutiei, reprezinta un drept ce nu poate fi transformat intr-o obligatie".
Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifica, dupa cum urmeaza: "veniturile proprii ale Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune provin, dupa caz, din donatii si sponsorizari, sume incasate din publicitate, sume incasate din realizarea obiectivului de activitate si alte venituri si incasari realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevad obligatia achitarii taxei de catre posesorii de receptoare radio si tv sunt abrogate.
Odata cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include si abrogarea HG 977/203 si HG 978/2003 care se refera la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrica, atat pentru personae fizice, cat si juridice.
Autorii initiativei spun ca, in forma actuala, legea este "neconstitutionala, injusta si discriminatorie atat pentru beneficiari, cat si pentru operatorii privati, incalca alte legi in vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului in care este specificat faptul ca este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea unui alt produs sau serviciu".
"Propunerea legislativa permite si da dreptul cetateanului sa isi aleaga liber sursa de informare fara a fi obligat sa achite taxa chiar daca beneficiarul nu a incheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antena simpla de camera nu permite receptionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 si TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar partial de serviciile SRTV sa achite aceeasi taxa cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetatenilor nu poate fi transformat intr-o obligatie", se arata in expunerea de motive.
In acelasi timp, dispare si obligativitatea de a achita taxa atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica separat, in situatia in care persoana fizica este unic asociat intr-o societate comerciala care are sediul la aceeasi adresa cu domiciliul acestuia.
Initiativa a fost depusa la Camera Deputatilor pe 21 decembrie, se afla in consultare publica, iar Senatul este camera decizionala.
Propunerea vine in contextul in care conducerea interimara a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului in care avertizeaza asupra situatiei de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu, cerand majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.
In 25 noiembrie, Irina Radu, directorul general interimar al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a declarat, la finalul unei intalniri cu reprezentatii Parlamentului, ca stergerea datoriilor nu ar garanta functionarea performanta a TVR, fara cresterea taxei TV si modificarea legislatiei in vigoare.
"Cu sinceritate va spun, chiar daca s-ar sterge toate datoriile, nu se poate functiona normal si performant la nivelul acesta al abonamentului", a declarat directorul general interimar al TVR, la finalul unei intalniri cu membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, la care au participat si presedintii Comisiei pentru buget si Comisiei pentru cultura.
Irina Radu a spus ca decizia parlamentarilor de a cere TVR sa prezinte un plan de redresare, fara ca legea sa fie modificata si fara ca masuri importante sa fie adoptate, a fost "ciudata".
"Ni s-a solicitat un plan. Pentru noi, a fost ciudat sa se solicite un plan fara sa se modifice legea si fara niste masuri importante. Parerea mea personala este ca orice plan, fara modificari radicale de lege si chiar de valoare a taxei TV, ar fi o pacaleala", a spus directorul interimar al TVR.
Intrebata cu cat ar trebui sa creasca taxa TV, Irina Radu a afirmat ca ar exista imbunatatiri, chiar daca "taxa ar creste cu foarte putin".
Directorul TVR a spus ca televiziunea publica va cere cresterea taxei TV, adaugand ca trebuie sa se decida daca Romania are sau nu nevoie de o televiziune publica.
"Nu poate sa spuna nimeni sa nu mai cerem cresterea taxei TV. Cerem! Si, daca nu se doreste televiziune publica, nu vom exista. Vom fi una dintre tarile UE fara televiziune publica, dar trebuie sa ne asumam adevarul si cineva trebuie sa se hotarasca: Romania are sau nu are nevoie de o televiziune publica si, daca are nevoie de o televiziune publica puternica, adica 20% share, cum au celelalte televiziuni din Europa, sau o televiziune care abia respira", a spus Irina Radu, completand ca aceasta este "o decizie de interes national", nu o hotarare a TVR.
"Societatea Romana de Televiziune se afla foarte aproape de momentul imposibilitatii de a functiona. Am anuntat acest lucru marti, 10 noiembrie 2015, in cadrul audierii la care am fost invitata in fata Comisiei de Cultura, Arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor. Scopul respectivei audieri nu a fost insa situatia financiara a SRTv si din acest motiv nu am insistat pe acest subiect", spune Irina Radu, intr-o scrisoare trimisa pe 16 noiembrie, Camerei Deputatilor.
Aceasta mentioneaza ca proiectia financiara pana la sfarsitul anului se prezinta astfel: "30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei" si "31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei".

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
PSD-ul, acestei initiative s-a opus.
In plus, in perioada guvernului Ponta, Tvr nu a fost catusi de putin de partea PSD, dimpotriva, tocmai pentru ca la conducerea ei se afla un sustinator liberal, propus, culmea, de Ponta.
Cat despre iesitul in strada, altceva mai stiti, voi cei de dreapta, cinstita, desteapta?...
Sincer....mai e loc si de alte taxe, mai ai loc, chiar daca esti sluga de sistem si-ti pica cate ceva tot timpul?
din fericire nu punem de un referendum pentru fiecare taxa pentru ca sunt prea multi ca tine, care vad totul alb/negru.
din pacate in Romania sunt inca prea multi care nu contribuie cu nimic la bugetul local sau bugetul de stat, dar folosesc si/sau beneficiaza fara jena de resursele comune. taxa radio-tv finanteaza o institutie importanta a statului. fara acea institutie, statul ar fi mai slab, expus riscurilor dezinformarii din partea mass-mediei private. e normal sa sustinem financiar aceasta institutie. fara aceasta taxa banii vor fi luati din alte taxe. cum e mai bine?.. sa platim toti egal sau sa platim proportional cu contributiile la buget? tot cel care munceste mai mult (si plateste impozite mai mari), sa finanteze si serviciul asta, in timp ce trantorii freaca telecomanda?
Si pt cine insista sint oricum documentarele BBC, ca englezii poa' sa dea 145 de lire fara sa comenteze pt tv licence, noi sintem mai jjjmecheri.
De ce sa mai platesc taxa TV daca nu prind nimic la antena, Iar cablul nu este gratuit?!?
Daca nu te intereseaza imi rau pt tine, dar crede-ma pe cuvant: intr-o tara civilizata asa ceva trebuie sa existe.
Cum spunea si ids, uita-te englezi si la BBC.
Nu trebuie renuntat la taxa, trebuie facuta curatenie.
Ni se bagă mâna în buzunar pentru a finanța un cuib de piloși incompetenți.
Și nu vreau să aud nimic de calitatea conținutului, pentru că prefer oricînd Digi24 oricăruia din cele 5 canale TVR susținute de pomană din banii noștri.
Să fie reformați de către un manager competent și incoruptibil, să renunțe la câte canale e nevoie și să ajungă să se autosusțină.
Eu nu vreau să le mai dau un le, milogii %$#@$ !
Programele tv sunt oribile, m-am saturat de Marina Almasan si muzica populara, iar radio nu mai ascult de peste 10 ani. Nu vad de ce sa platesc pentru a intretine un lung sirag de amante batrine, fiice si alti nepoti ai tuturor securistilor si putorilor de la conducerea tarii. Nu mi se pare moral sa mi se sustraga bani din buzunar pentru ceva ce urasc din tot sufletul. Oricum TVR dezinformeaza la stiri, are programe super proaste, pt analfabeti cel mult, cultural nu mai face nici 2 bani, in ultima vreme nici prognoza meteo nu mai e credibila. Daca as lucra in TVR mi-ar fi rusine, sincer....