TVR despre propunerea legislativa de eliminare a obligativitatii taxei radio-tv: Televiziunea publica abia supravietuieste incasand o taxa de sub un euro pe luna
Amintim ca un grup de 14 deputati si senatori PSD a depus o propunere legislativa de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune prin care se elimina obligativitatea achitarii taxei radio-tv.
"Ca urmare a proiectului legislativ initiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/1994, privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, cu completarile si modificarile ulterioare, facem urmatoarele precizari: Televiziunea Romana respecta dreptul la opinie si la initiativa legislativa. Ne revine obligatia de a reaminti ca in ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV. Pe rand, parlamentari din mai multe partide politice - PSD, PC, PPDD - au depus astfel de proiecte, respinse in cele din urma de Parlamentul Romaniei", spun reprezentatii TVR in comunicatul remis luni HotNews.ro.
Potrivit acestora, "in prezent, televiziunea publica abia supravietuieste incasand o taxa TV in cuantum de 4 lei/familie/lunar, adica sub un euro pe luna (10,5 euro/an). Pentru comparatie, in Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, in Muntenegru, de 42 euro/an, in Polonia, de 50 euro/an, in Slovacia, de 56 euro/an, in Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an".
TVR mai arata ca "taxa TV este principala sursa de finantare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restrictii legislative, iar cele de la bugetul de stat mergand in proportie de aproximativ 90% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii".
Astfel, anunta TVR in comunicat, "actualul management al televiziunii publice intentioneaza sa lanseze, in luna ianuarie, o campanie de informare a publicului in privinta finantarii TVR, inclusiv a incasarilor din taxa TV, si a modului in care aceasta este utilizata pentru productii si achizitii TV".
"TVR a prezentat la Parlament - comisiilor de cultura, juridice, buget finante etc. - cateva propuneri de modificare a Legii nr. 41/1994 si va comunica Guvernului punctul de vedere oficial in termenul solicitat", mai precizeaza Televiziunea publica in comunicatul transmis.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
La clica si cloaca ce este acolo e de mirare ca mai exista. E adevarat cand se spunbe ca daca deschizi usa si strigi "Unchiule, matusa..."se deschid cateva zeci de alte geamuri.
Ajunge. Atata timp cat este controlata de pesede, cat emisiunile lor (cu mici exceptii) sunt de prtoasta calitate, de ce sa mai existe?
Chiatr si un euro este mult pentru o societate in faliment moral permanent!
TVR nu ia nici un ban de la societatile de cablu.
publicitatea este restrictionata fata de televiziunile comerciale iar subventiile de la stat sunt 90% redirectionate catre Radiocomunicatii
Votati cetateni socialismul si o sa mancati din buda intr-un final.
Daca noi nu vrem sa platim taxa radio-tv inseamna ca nu trebuie platita.
Evident motive pot fi mii, sa fie oare politizarea TVR-ului, sa fie oare proasta performanta a dinozaurilor din aceasta institutie, eu nu stiu.
Dar ca principiu, in aceste institutii nu se inteleg chestiuni elementare de piata la fel cum nu putem fi obligati sa platim o taxa radio-tv pentru niste institutii conduse de autisti.
As intelege sa platesc si as plati cu draga inima daca in aceste institutii echidistanta si independenta politica, economica ar fi fost garantate cumva. Am fi avut nevoie mare de asa ceva in epoca televiziunilor moguloide. Dar n-a fost sa fie. Nu vreau sa fiu eu care finantez inca un vector de manipulare intr-o lume media dominata de jocuri murdare asa ca daca tot e democratie, hai sa vedem ce isi doreste poporul pe tema asta.
Si cateva emisiuni mai vechi sau mai noi: "5 minute de istorie", "Controversele istoriei", Teatru TV, Festivalul Enescu, Serata muzicala, ""Spectacolul lumii", "Bucurestiul necunoscut". Si multe, multe altele.
Daca tu poti sa enumeri macar trei emisiuni (de la toate posturile TV) care sa merite urmarite... Imi pare rau pentru tine, dar nu se pun la socoteala Maruta, Capatos si Master Chef... Nici Dan Negru.
De ce TVR nu a fost în stare să facă ceva comparabil măcar cu ”România furată” de la Digi?
Ei ar fi avut mult mai multe informații la dispoziție.
Dar nu-i nimic, realizatorii valoroși, gen Guran sau Vijulie, au ajuns deja la Digi. Iar Dinescu și Almășanca să strângă piloșii și să-și facă un Kanal pe banii lor, nu ai noștri!
televiziunea si radioul public au importanta strategica. poate ca azi nu sunt la nivelul asteptarilor noastre, dar sunt institutii de baza ale statului. avem primari sau parlamentari corupti si/sau incompetenti, dar nu desfiintam parlamentul si primariile. avem o Constitutie care scartaie pe la colturi si legi strambe, dar totusi nu renuntam la toate astea ca sa ajungem intr-o forma de guvernare numita 'anarhie'. cu sau fara taxa radio-tv, tot va trebui sa finantam o forma de informare publica pe care o controleaza statul, nu firmele private.
in caz ca nu v-ati prins, platim si o taxa pentru toate posturile private 'must carry', cele ~30 pe care operatorii de cablu sunt obligati sa le includa in oferta. taxa este inclusa in abonament (cineva trebuie sa acopere costurile, nu?..). intra aici si dubiosenii gen Taraf TV si Trinitas.
deci platim pentru Taraf TV, dar ne facem griji de taxa pentru TVR? dezbatere tipic romaneasca - multi vorbesc, putini inteleg.
Și atunci de ce să fie o taxă doar pentru TVR? Și de ce să fie mărită?
Dacă tot ar fi de importanță națională atunci ar trebui finanțată exclusiv de la buget (nu că acum n-ar fi, că doar din taxă nu pot fi săturați toți trântorii TVR) și ar trebui impuse norme pentru conținut, nu să-l văd toată ziua pe Dinescu pe 2 posturi simultan și voi să plângeți că nu mai are bani TVR și că e bine să ne tâlhăriți pe noi mai mult!
Deci nu plătesc pentru Taraf cum aș vrea să nu plătesc nici pentru TVR!
E nevoie ca cineva sa produca si emisiuni de calitate, nu doar comerciale.
Finantarea televiziunilor de stat exista in toate tarile si este conforma legislatiei si reomandarilor europene.
Daca n-ar exista, TVR ar fi obligata sa se prostitueze cu realizatori alde Maruta si Negru ca sa faca bani.
Iar emisiuni de calitate văd la Digi, fără să dau bani în plus. Iar voi vreți să fim în continuare să fim obligați să cotizăm pentru prostituția Monicăi Ghiurco sau a lui Nistorescu!
HBO si posturile de documentare, gen BBC Earth sau National Geographic percep o taxa, ca urmare nu pot fi incluse in "must-carry" nici daca sunt in top 25% audienta.
daca nu se mai percepe o taxa pentru TVR si se va finanta integral de la buget inseamna ca nu va fi finantat decat de cei care au o contributie net pozitiva la buget. milioanele de asistati, ca de obicei, vor fi scutiti.. de ce?
Pe posturile straine n-o sa vezi niciodata istoria Romaniei, muzica romaneasca, etc. Sunt doar emisiuni comerciale, facute special sa mearga orinde (si nicaieri).
Dar cand ai orizontul limitat nu ai nevoie de asa ceva. Te multumesti cu licitatii pe Discovery sau Maruta.
La articolul precedent pe tema asta, unii au comparat taxa BBC, pai voi comparati programele BBC cu cele TVR? Sa fim seriosi.
Din pacate TVR nu se doreste a fi ceea ce trebuie sa fie, au grija hotii din parlament sa nu lase un instrument ca asta sa permita pulimii sa afle prea multe, se vede asta in mediul rural.
Germany currently has one of the largest total public broadcast budgets in the world.
Pana acum se comparau si cu BBC-ul, unde este la fel un buget foarte mare. Cand e vorba de bugete se uita unde sunt cele mai mari. Cand e vorba de productii de calitate, nu mai fac aceleasi comparatii.
Si ca sa fie comparatia corecta, in Germania din taxa se finanteaza 22 canale tv si 61 statii radio. Cand se imparte la toate, brusc, diferenta nu mai e asa de mare. Dar na, TVR face ce a invatat sa faca cel mai bine: dezinfomare.
Daca televiziunea publica nu se descurca cu banii, atunci inseamna ca are o problema de a gestiona muntele de bani primiti. Angajati inutili cu sutele, prime nemuncite, bani cheltuiti iresponsabil - sunt numai trei aspecte asupra carora trebuie lucrat si care ar rezolva, zic eu, mare parte din probleme.
Problema sunt miile de angajari in familie, pe spagi, etc + celelalte metehne bugetare: achizitii aiurea si supraevaluate, etc.
Dar e greu sa dai afara familii intregi, nu?
Sa nu uitam ca la anul nici macar Euro nu sunt in stare sa transmita.
Au scos reclamele in timpul filmelor, ca sa faca bani televiziunile private si sa sustina fiecare cate un partid. Halal libertatea si impartialitatea presei
de fapt, pe cine deranjeaza TVR?
Dar pentru simplu fapt ca am televizor, computer si smart phone sint obligat sa platesc lunar pentru niste cacaciosi care au fost tot timpul trompeta guvernului.
In conditiile in care TVR are bugetul cit 50% din piata de TV din Romania.
De ce sa dau bani unui post controlat de P$D?