Televiziunea publica germana ZDF si-a cerut scuze pentru faptul ca a prezentat cu intarziere, la fel ca majoritatea marilor nume din presa nationala, agresiunile sexuale asupra mai multor femei survenite in noaptea de Anul nou la Koln, scrie AFP.

Revelion cu agresiuni la KolnFoto: Captura video

Faptul ca jurnalul de la ora 19 de luni seara "nu a mentionat macar incidentele este o neglijenta", a scris redactia, pe conturile de Facebook si Twitter.

A nu discuta acest subiect luni seara a fost "evident o judecata gresita", recunoaste ZDF, a carei pagina de Facebook este coplesita de mesajele telespectatorilor nemultumiti: "increderea mea in (aceasta televiziune), pentru care platesc impozite, scade din ce in ce mai mult", scrie unul dintre ei, in conditiile in care altii se mira ca ZDF "trece sub tacere de un anumit timp o serie de lucruri".

Atribuite unor "tineri aparent de origine araba", agresiunile, peste o suta, in total, au fost comise asupra femeilor in noaptea de Noul an, la Koln (vest).

Incidente similare au fost semnalate la Stuttgart (sud-vest) si Hamburg (nord).

In data de 1 ianuarie, politia din Koln a publicat un comunicat in care vorbeste de o noapte fara incidente notabile. Politia a inceput sa ofere primele elemente legate de acest caz luni, pe masura ce se acumulau plangerile victimelor, inainte ca afacerea sa capete o amploare imensa marti.

Informatiile au provocat o emotie mare, guvernul condamnand violentele si cerand, totodata, sa se evite o stigmatizare a refugiatilor. Politia vorbeste despre agresori cu aparenta "nord-africana" sau "araba".

Primaria si politia din Koln sunt si ele aspru criticate, ministrul de Interne Thomas de Maiziere acuzand in special lipsa de actiune a fortelor de ordine in seara incidentelor.

Ecoul slab al acestor incidente in presa, inainte de ziua de marti, este si el pus in discutie. Site-ul specializat in mass-media, Meedia, a aratat ca a a fost nevoie de patru zile pentru ca afacerea sa fie "relatata de maniera exhaustiva la nivel national".

"Cand privim (presa nationala), nu exista nimic despre aceste incidente pana luni", arata Meedia.

"A fost nevoie de patru zile pentru ca marea masinarie mediatica sa se puna in miscare", acuza portalul.

Aceste incidente alimenteaza tezele complotiste si miscarile ostile refugiatilor, cum este cazul Pegida, care acuza in mod regulat "presa mincionoasa".