CNA a decis, marti, sa amendeze Romania TV cu 25.000 de lei, din cauza mai multor emisiuni in care au fost facut afirmatii false, referitoare la faptul ca Regele Mihai ar fi decedat, si in care au fost aduse acuzatii la adresa Alinei Gorghiu, copresedinte al PNL, fara a fi sustinute de dovezi, informeaza Mediafax.

Sanctiunea a fost aplicata cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti la sedinta de marti (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), la propunerea Dorinei Rusu.

Emisiunile sanctionate sunt "Romania de poveste" si "Breaking News", care au fost difuzate pe 9 si 10 ianuarie, "Editie speciala" si "Romania te vede", din 1 si 3 octombrie 2015, si "Editie speciala" din 20 decembrie 2015.

In sedinta de marti a CNA au fost facute mai multe propuneri de sanctionare. Astfel, Radu Calin Cristea a propus o amenda de 30.000 de lei, iar Radu Herjeu, de 15.000 de lei, care nu au intrunit insa numarul necesar de voturi (minimum sase), pentru a putea fi aplicate.

Radu Calin Cristea a propus amenda pentru emisiunile de la Romania TV referitoare la un eventual deces al Regelui Mihai, care ar fi fost tinut ascuns de catre Familia Regala a Romaniei, fara a fi prezentate insa dovezi in acest sens. Totodata, Radu Calin Cristea a adus in discutie faptul ca, in timpul emisiunilor, pe ecran au aparut titluri in care s-a spus ca "Regele a murit".

Totodata, Radu Herjeu a facut referire la emisiunile in care au fost aduse mai multe acuzatii, nesustinute de dovezi, Alinei Gorghiu, copresedinte al PNL.

Membrul CNA Dorina Rusu a considerat ca toate aspectele discutate si care incalca legislatia audiovizualului ar trebui introduse in sanctiune. Astfel, aceasta a propus o sanctiune intermediara, de 25.000 de lei, care a si intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicata.