Antena 3 a transmis, marti, un comunicat de presa in care reia principalele puncte expuse, luni, in direct, de echipa televiziunii, condamnand "intentia vadita de a suprima cinci institutii media" prin "actiunea abuziva" a ANAF. Postul afirma ca ANAF a actionat "sub forma unui desant care a implicat dispozitive si forte nemaiintalnite" si care "ameninta libertatea de exprimare".

HotNews.roFoto: Hotnews

In comunicatul sau, Antena 3 invoca din nou prevederile din Constitutiei si insista ca este "imposibila, din punct de vedere tehnic, logistic si uman, mutarea in cinci zile a tuturor facilitatilor celor cinci televiziuni", in urma notificarii ANAF de evacuare a sediilor acestor posturi. Postul face, insa, trimitere la procedurile legale ce urmeaza: "Antena 3, prin reprezentanti legali, va continua demersurile judiciare pentru a pune capat unui astfel de abuz, increzatori fiind ca intr-un stat de drept, intr-o democratie, Justitia este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restransa, nici eliminata."

Comunicatul Antena 3, integral:

Antena 3 condamna intentia vadita de a suprima cinci institutii media

Postul de televiziune Antena 3, parte a grupului de presa Intact, condamna actiunea abuziva din data de 15 februarie 2016 a Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, prin care s-a dispus evacuarea, in termen de cinci zile, a mai multor imobile, printre care si sediile celor cinci televiziuni ale grupului Intact.

Consideram ca actiunea, organizata sub forma unui desant, care a implicat dispozitive si forte nemaiintalnite, ameninta direct libertatea de exprimare, prin punerea in pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv si Zu Tv.

Articolul 30 din Constitutia Romaniei precizeaza clar, la punctul 1, ca ¬Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile¬, iar la aliniatul 4 ¬Nici o publicatie nu poate fi suprimata¬, in concordanta cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prin modul in care s-a actionat - inclusiv prin intimidarea angajatilor, vizitatorilor si a colaboratorilor aflati in sediu, care au fost legitimati, fotografiati, interogati - se vadeste clar intentia de a suprima institutii de presa, de a impiedica desfasurarea activitatii jurnalistice, fiind imposibila, din punct de vedere tehnic, logistic si uman, mutarea in cinci zile a tuturor facilitatilor celor cinci televiziuni. Socotim abuziv demersul din 15 februarie 2016, intrucat societatilor media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o solutie corecta in urma sentintei din 8 august 2014: nu li s-a permis nici inchirierea spatiilor pentru care, de altfel, legea si instante din Romania au recunoscut chiar dreptul de preemtiune, si nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spatiilor confiscate.

Antena 3, prin reprezentanti legali, va continua demersurile judiciare pentru a pune capat unui astfel de abuz, increzatori fiind ca intr-un stat de drept, intr-o democratie, Justitia este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restransa, nici eliminata.

Multumim zecilor de mii de romani care ne-au transmis mesaje de sustinere si solidaritate si ii asiguram ca vom continua sa ne facem meseria de jurnalisti, onest si cu profesionalism.