PSD pregateste un proiect de modificare a Legii de functionare si organizare a societatilor publice de radio si televiziune, TVR si SRR. Surse politice au afirmat pentru HotNews.ro ca este vorba despre un proiect ce "are ca punct central separarea functiei de presedinte de cea de director general", fara alte detalii. Potrivit legii actuale, aceste functii sunt ocupate cumulat de sefii celor doua institutii.

Cladirea TVRFoto: TVR

Un proiect de lege referitor la TVR a fost mentionat, marti, si de liderul PSD Liviu Dragnea, care, intr-o declaratie pentru presa referitoare la situatia din TVR, a spus intre altele:

  • "O sa cer colegilor de la PSD din cele doua Comisii de cultura - Camera si Senat - o sa vorbesc si cu colegii de la ALDE si de la UNPR ca aceste doua comisii sa convoace o intalnire intre conducerea TVR, Ministerul de Finante, ANAF si alti factori decidenti din Guvern pentru a se gasit o solutie, cu speranta ca nu este si TVR pe lista televiziunilor care trebuie inchise. Totusi este o televiziune publica. Din partea parlamentarilor PSD  este toata deschiderea de a gasi o solutie. Proiectul de lege de modificare a legii de functionare l-am semnat chiar ieri".

Surse politice au spus pentru HotNews.ro ca este vorba despre un proiect ce ar urma sa intre in procedura de urgenta si, din acest motiv, "nu s-a intins" pentru a acoperi mai multe dintre problemele grave cu care se confrunta, in prezent, televiziunea publica. Sursele au afirmat ca separarea functiilor de presedinte si director general este "punctul central" al proiectului, fara a oferi alte detalii.

  • Conform actualei legi, in vigoare din 1994, presedintele TVR este, totodata, si director general, lucru ce ridica mai probleme atat din punct de vedere al independentei  (presedintele este numit de Parlament), cat si de ordin administrativ (in momentul in care Consiliul de Administratie este demis de Parlament, asa cum s-a intamplat in ultimii ani, TVR ramane fara presedinte, iar directorul interimar are atributii mult restranse).

Masura vine in conditiile in care TVR functioneaza, in prezent, fara un Consiliu de Administratie, dupa demiterea celui condus pana in toamna anului trecut de Stelian Tanase. Televiziunea publica, aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa, este condusa in prezent de Irina Radu, in calitate de director general interimar.

Irina Radu a trimis, luni, conducerii Parlamentului o scrisoare in care a avertizat din nou ca situatia TVR este grava si a somat parlamentarii sa hotarasca daca Romania mai are nevoie de un serviciu public de televiziune, potrivit Agerpres. Si aceasta, in conditiile in care salariatii TVR nu si-au primit, luni, salariile, dupa cum a relatat Mediafax.