Comisiile de cultura ale celor doua Camere ale Parlamentului discuta, marti, situatia financiara a Societatii Romane de Televiziune, la sedina urmand sa participe si premierul Dacian Ciolos. Dezbaterea privind situatia financiara a postului public de televiziune va incepe marti la ora 14:00. Discutiile au loc dupa ce, in repetate randuri, presedintele-director general interimar al SRTV, Irina Radu, a atras atentia asupra situatiei grele in care se afla institutia, potrivit Mediafax.

Dezbaterea din comisiile reunite ale Parlamentului vine si pe fondul sedintei Senatului, de saptamana trecuta, atunci cand premierul a fost chemat sa dea explicatii in legatura cu actiunea ANAF in cazul grupului Intact, mai multe voci din societatea civila si mediul online atragand atentia ca senatorii s-au grabit sa ia pozitie in cazul unei decizii judecatoresti privind posturi de televizune private, in loc sa fie preocupati de ceea ce se intampla la televiziunea publica, care se afla, potrivit legii, in subordinea Parlamentului.

In contextul sedintei din Senat, premierul Dacian Ciolos i-a spus presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, ca este dispus sa discute despre situatia Televiziunii Romane si a dat asigurari ca, desi aceasta institutie se afla sub coordonarea Parlamentului, Guvernul va colabora pentru a se gasi solutii "in limitele legii": "Consiliul de Administratie care este chemat sa gaseasca solutii la problemele care se afla acolo este numit de catre Parlament, pot sa va asigur intreaga colaborare din partea Guvernului pentru a gasi solutii, in limitele legii. Chiar inainte de a intra la dezbaterea de astazi am sugerat domnului presedinte Tariceanu sa avem o discutie pe aceasta tema", le-a spus premierul senatorilor, miercuri.

Tot saptamana trecuta, presedintele Comisiei de cultura din Senat, social-democratul Gerogica Severin, a depus o initiativa legislativa de modificare a Legii SRTV, prin care reia o propunere mai veche de separare a functiei de presedinte de cea de director general al postului public de televiziune, urmand ca directorul sa fie angajat in urma unui concurs, pe baza de proiect. In acelasi timp, Severin mai propune alocare de fonduri pentru transmiterea competitiilor sportive.

La sfarsitul anului trecut, presedintele-director general interimar al TVR, Irina Radu, a transmis o scrisoare conducerii Parlamentului, in care atrage atentia ca televiziunea ar putea sa nu transmita la vara Campionatul European de Fotbal, neavand fondurile necesare pentru a achizitiona drepturile TV. Irina Radu sustinea ca SRTv "face eforturi uriase pentru a supravietui": "In acest moment, TVR este la un pas de intrare in blocaj, afectand exercitarea misiunii sale publice si dreptul constitutional al romanilor la informare", se arata in scrisoare. Irina Radu arata ca TVR a transmis, in ultimele luni, mai multe solicitari si propuneri autoritatilor, insa nu au obtinut niciun sprijin.