Un articol publicat de Oana Stancu in Jurnalul National si prezentat de mai multe ori, marti, pe postul Antena 3, articol scris sub forma unei "scrisori" catre fiica minora a jurnalistului Dan Tapalaga, a starnit un val de indignare in media, in retelele de socializare si in randul societatii civile. Pana marti dupa-amiaza, cel putin doua institutii ale statului au fost sesizate in legatura cu posibile incalcari ale legislatiei, in special cea referitoare la protectia copilului.

  • Membrul CNA Valentin Jucan a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz, cerand forului sa discute posibile incalcari ale Legii audiovizuale si ale prevederilor din Codul audiovizual referitoare la protejarea interesului superior al minorului. Valentin Jucan arata in autosesizare ca, astazi, postul Antena 3 "a difuzat in buletinele informative o informatie preluata dintr-o sursa externa referitoare la o scrisoare publica adresata unui minor, din partea unui jurnalist".
  • La randul sau, judecatorul Cristi Danilet a anuntat pe pagina sa de Facebook: "Azi am trimis o scrisoare la Avocatul Copilului - adjunct al Avocatului Poporului, solicitand sa analizeze oportunitatea sesizarii in legatura cu posibila violare a drepturilor unui copil - este vorba de copilului jurnalistului Dan Tapalaga, agresat prin presa scrisa si audio-vizuala. Oamenii au dreptul la o presa sanatoasa. Terorismul mediatic este nociv pentru societate. El nu are nicio legatura cu libertatea de exprimare. Tacerea inseamna complicitate. Refuz ca eu sa contribui la asa ceva."

Oana Stancu este criticata in mod direct, pe pagina de Facebook "Exces de putere - cu Oana Zamfir si Adrian Ursu", unde "scrisoarea" sa a atras zeci de comentarii - atat laudative la adresa "doamnei jurnaliste", cat si de condamnare a faptului ca foloseste un copil minor intr-o disputa publica.

Pe pagina Jurnalul.ro unde a fost publicat articolul Oanei Stancu Zamfir, comentariile au fost blocate.

Marti dupa-amiaza, trei organizatii neguvernamentale - Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch si Conventia Organizatiilor de Media - au transmis propria pozitie in acest caz, condamnand "modul in care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul National si televiziunea Antena 3 au ales sa expuna un copil intr-o disputa publica, in care acesta nu are niciun fel de rol".

Pozitia integrala a celor trei ONG-uri:

Copiii nu au e cauta in bataliile mediatice ale adultilor

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch si Conventia Organizatiilor de Media condamna modul in care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul National si televiziunea Antena 3 au ales sa expuna un copil intr-o disputa publica, in care acesta nu are niciun fel de rol.

Scrisoarea aparuta sub semnatura Oanei Stancu Zamfir, publicata de Jurnalul National si de Antena3, violeaza una dintre cele mai sensibile norme ale practicii jurnalismului, protectia copilului. Autoarea a publicat un text in care se adreseaza unei minore pe care o identifica explicit si pe care o foloseste fara scrupule morale ca intermediar intr-o batalie cu un jurnalist. Din perspectiva eticii profesionale, optiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabila, ea, impreuna cu institutiile media care i-au preluat textul, demonstrand ca in cultura institutionala in care functioneaza, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.

Organizatiile semnatare solicita Consiliului National al Audiovizualului sa se sesizeze si sa aplice legea.

Invitam publicul sa dovedeasca maturitate si responsabilitate in relatia cu produsele media pe care le consuma. Derapajele trebuie sanctionate nu doar de comunitatea profesionala si de autoritatile competente, ci si de publicul a carui potectie este invocata de aceste mass-media.

Reamintim ca libertatea de exprimare este un instrument puternic, iar cei care o folosesc trebuie sa dea dovada de o responsabilitate pe masura.

*articolele de lege care consideram ca au fost incalcate

Legea nr. 504 - Legea Audiovizualului

Art. 39 Este interzisa difuzarea, in cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor, in special programele care contin pornografie sau violenta nejustificata

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual

Art 2. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte principiul interesului superior al minorului.

Art 3. (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii si vietii sale intime, private si familiale.

(3) Dreptul minorului la respectarea vietii private si la propria imagine prevaleaza in fata necesitatii de informare, cu atat mai mult in cazul minorului aflat in situatii dificile.

In media si pe Facebook s-a produs, pe parcursul zilei, un val de solidaritate cu jurnalistul Dan Tapalaga si de condamnari la adresa atitudinii manifestate prin aceasta scrisoare de Oana Stancu si Antena 3. Solidaritate au manifestat inclusiv personalitati publice si jurnalisti care au intrat, de-a lungul timpului, in dispute cu Dan Tapalaga.

Intre altii:

Petrisor Obae de la Paginademedia.ro califica acest "atac la Tapalaga" drept un "derapaj" si o citeaza, separat, pe Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, potrivit careia "este regretabil ca un jurnalist cu experienta (Oana Stancu - n.red.) recurge la astfel de metode".

Profesorul Sorin Bocancea scrie, pe Adevarul.ro, despre "Jihadul propagandistic": "Sustinatorii lui Voiculescu sunt angajati intr-un razboi dupa modelul jihadistilor: folosesc ca arme batranii si copiii. Dupa ce i-au umplut de invective pe toti cei ce le-au demascat mascarada, au ajuns sa se ia de copiii acestora. Dupa ce i-au utilizat pe oamenii ancorati in trecut, au trecut la abuzuri emotionale asupra celor pe care ii asteapta viitorul. Si in ¬experimentul Pitesti¬ copiii erau determinati sa se dezica de parinti. (...) Scrisoarea pe care o briganda a Antenei 3 o adreseaza fetitei de 10 ani a unui jurnalist este culmea abjectiei. Mimand apropierea prietenoasa fata de un copil, ea ii arata acestuia ca tatal sau traieste urat. Pe vremea lui Stalin se proceda la transformarea copiilor in delatori ai parintilor, la ruperea lor de ceea ce insemna dragostea si autoritatea parinteasca. Si in inchisoarea de la Pitesti s-a procedat cu tinerii la fel: au fost adusi in situatia de a se dezice de parinti si de a-i distruge simbolic."

Vasile Ernu, pe pagina sa de Facebook: "Cu Dan Tapalaga sintem pe baricade diferite. Intelegem si interpretam lumea din jur foarte diferit, aproape la poli opusi. (...) Exista un DAR. Sint limite, exista un fir rosu peste care nu putem trece. Nu putem intra in viata intima a omului, sa-i folosim viata lui privata in aceasta lupta mai ales cind ea nu are nicio legatura cu lupta. Nu se face. Si mai ales nu te atingi de familie. Si mai ales nu te atingi de copii, aceasta ¬sfinta a sfintelor¬ vietii unui om."

Melania Cincea trece in revista, pe PutereaaCincea.ro, derapaje comise de-a lungul vremii de Antena 3 si comenteaza: "Azi, prin vocea Oanei Stancu Zamfir, pe canele mediatice ale Trustului Intact este aruncat in arena numele unui copil de zece ani, caruia ii este adresata o scrisoare deschisa. Pentru ca tatal acestui copil, Dan Tapalaga, are opinii diferit. Pentru ca Dan Tapalaga a fost unul dintre jurnalistii care au pus punctul pe ¬i¬ in scandalul dintre Antena 3 si ANAF, demontand manipularea ordinara la care s-au dedat stipendiatii condamnatului de drept comun Dan Voiculescu atunci cand, in acest razboi, au invocat mincinos si parsiv libertatea presei si cand au instigat autoritati si populatie sa-i sustina in incalcarea unei sentinte judecatoresti care il vizeaza pe Dan Voiculescu. "

Vladimir Tismaneanu, pe Contributors.ro: "Campionatul nemerniciei a fost castigat de Antena 3. Scrisoarea catre fiica lui Dan Tapalaga surclaseaza, intru infamie, ¬interviul¬ din anii 70, de fapt o agresiune verbala a culturnicului Dinu Sararu impotriva mamei lui Virgil Ierunca, publicata cu dezgustatoare, jegoasa fanfara, in ¬Flacara¬ lui Adrian Paunescu. Atunci, la ordinul Securitatii, a fost agresata simbolic o femeie in varsta, acum, la o televiziune condusa de dupa gratii de un mogul securist, un copil. Atunci se urmarea intimidarea lui Virgil Ierunca. Acum, a lui Dan Tapalaga si a platformei Hotnews. Cei care molesteaza psihologic batrani si copii pot sa comita si crime fizice. Este vorba in aceste cazuri de o maladiva propensiune sadica."

Silviu Sergiu / EvZ, pe Facebook: "Ce treaba au copiii cu treaba asta, Oana? De ce ii bagi in mizeria asta pe care o deversati in societate fara jena?"

Malin Bot / EvZ, pe Facebook: "Atacul asupra copiilor unor persoane publice este o practica sistematica a trustului condamnatului de la Rahova"

Mircea Marian / EvZ, pe Facebook: Dincolo de micile mele diferente de opinie cu Dan Tapalaga, el este un jurnalist bun si cinstit si sunt socat de mizeria de scrisoare pe care Oana Stancu a adresat-o fiicei sale, de doar zece ani.

Gelu Trandafir, fost membru CNA, a enumerat pe Facebooktoate prevederile din legislatia audiovizuala care ar fi incalcate de "scrisoarea" difuzata de Antena 3

Narcisa Iorga, fosta membra CNA, reda pe Facebook transcrierea unei emisiuni "Stirea Zilei" cu Gabriela Vranceanu Firea, din decembrie 2009, in care se vorbeste inclusiv despre copilul sau. Narcisa Iorga scrie: "Sa nu va mire scrisoarea doamnei Oanei Stancu Zamfir la adresa fiicei lui Dan Tapalaga. Este un modus vivendi pentru acest post. Apeleaza la cele mai murdare atacuri, dar nu suporta sa fie atinsi nici cu o floare. Sunt deosebit de sensibili cand e vorba despre ei si propriile familii, doar i-ati vazut inlacrimati la emisiunea din ajunul Craciunului, in care aproape toate vedetele Antenelor au venit insotiti de propriii copii. Mai stiti cine a fost gazda emisiunii? Nimeni alta decat doamna Oana Stancu Zamfir. Haideti sa va arat ce facea o precursoare a Oanei Stancu Zamfir la Antena 3, pe 9 decembrie 2009. Retin ziua cu precizie intrucat fiul meu implinea in acea zi 8 ani. (...)"