Antena 3 - amenda de 30.000 de lei pentru scrisoarea adresata de Oana Stancu fiicei lui Dan Tapalaga si pentru interviul "trunchiat"cu Kovesi

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2016, 14:36 Economie | Media & Publicitate


CNA a amendat, marti, postul Antena 3 cu 30.000 de lei pentru mai multe emisiuni din februarie, in care, pe de o parte, a difuzat textul unei scrisori adresate de Oana Stancu fiicei jurnalistului Dan Tapalaga, iar pe de alta parte a reluat secvente "trunchiate" dintr-un interviu mai vechi cu sefa DNA. Reprezentanta Antenelor la CNA a afirmat ca fiica jurnalistului "are totusi 10 ani, iar Oana Stancu s-a referit la o generatie". Unul dintre membrii CNA, Radu Calin Cristea, a aparat Antena 3, a acuzat tonul folosit intr-un articol de Dan Tapalaga la adresa Antenei 3 si publicului acestui post si a apreciat ca scrisoarea Oanei Stancu "e un text foarte bun, bine scris".

 • Amenda de 30.000 de lei a fost propusa de membrul CNA Rasvan Popescu, dupa ce alte doua propuneri - 20.000 de lei (Radu Herjeu), respectiv 60.000 de lei (Dorina Rusu) nu au primit suficiente voturi pentru a fi adoptate. Membrul CNA Radu Calin Cristea nu a votat pentru niciuna dintre propuneri.
 • Amenda a vizat incalcarea articolului din Codul Audiovizual potrivit caruia "Minorul are dreptul la protejarea imaginii si a vietii sale intime, private si familiale" (cazul fiicei lui Dan Tapalaga), dar si pentru incalcarea obligatiei ca posturile sa asigure informarea corecta (cazul interviului cu Kovesi).

La precedenta sedinta CNA, cazul scrisorii Oanei Stancu a fost pus la pachet cu un altul - cel in care Dan Tapalaga si jurnalistul Malin Bot de la Evenimentul Zilei au fost acuzati la Antena 3 de nazism si reclamati la CNCD, institutie care a respins, insa, acuzatiile de discriminare. Acum, acel caz s-a aflat din nou pe agenda, dar nu a mai fost discutat azi deoarece autorul multora dintre acuzatiile de nazism, Radu Tudor, nu a putut veni sa-si expuna punctul de vedere si a cerut o amanare.

Drept urmare, cazul scrisorii a fost comasat cu altele, inclusiv cu cel al unor emisiuni din februarie, cand Antena 3 a difuzat secvente dintr-un interviu mai vechi al Adevarul cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sustinand ca prin declaratiile ei de acum doi ani Kovesi "recunoaste ca Antena 3 nu trebuie evacuata".

Reprezentanta Antenelor la CNA:
 • despre scrisoarea adresata de Oana Stancu fiicei lui Dan Tapalaga: Pot sa va spun ca si eu sunt mama, consider ca fiica domnului Tapalaga n-a fost intrebata nici pe la scoala, nici in alta parte despre aceasta scrisoare, nu a fost stresata in niciun fel. SI vorbesc in calitate de mama. Are totusi 10 ani fiica lui, iar Oana Stancu s-a referit la o generatie
 • despre interviul cu Laura Codruta Kovesi: Din punctul nostru de vedere interviul a fost pus in context, nu scos din context (...) Realizatorii au spus de suficiente ori ca interviul nu e actual, dar a devenit de actualitate (...) Nu a fost scos nimic din context. A fost interpretat, e adevarat. (...) Nu a fost indus nimeni in eroare

Daca membrul CNA Radu Herjeu a spus, initial, ca nu a gasit nimic in lege pentru care Antena 3 sa nu poata fi sanctionat in legatura cu scrisoarea Oanei Stancu, el a revenit dupa ce colega sa, Dorina Rusu, a afirmat ca "sunt destule articole. Sunt de acord cu sesizarea trimisa de Centrul pentru Jurnalism Independent si ActiveWatch care vorbesc despre faptul ca niciun copil nu are ce cauta in bataliile mediatice ale adultilor. E vorba de protectia copilului. Copilul are dreptul la viata intima si protejarea vietii sale familiale. Radiodifuzorii au obligatia sa respecte interesul superior al minorilor." Radu Herjeu si alti membri CNA au apreciat, in cele din urma, ca e o problema prin faptul ca, dupa cum s-a exprimat membrul CNA Rasvan Popescu, minorului "i s-a dat numele pe post si a fost pus intr-un context atat de dramatic - se poate sa fie afectata dezvoltarea acestui minor".

O pledoarie lunga in apararea Antenei 3 a avut membrul CNA Radu Calin Cristea. In timp ce colegi ai sai au atras atentia ca treaba lor, ca autoritate audiovizuala, este sa discute doar ce a facut postul, nu altcineva, Radu Calin Cristea a acuzat tonul folosit de Dan Tapalaga intr-un articol fata de care Oana Stancu a raspuns prin scrisoarea respectiva.

Radu Calin Cristea:
 • Sesizarile pe care le-am primit sunt in mare parte insulte si forme ale unor petenti la adresa CNA, unele dintre ele nereproductibile. Daca cineva scrie ca sa te insulte nici nu iau in considerare acea plangere. In plangerile legate de scrisoare, e clar ca tinta e Antena 3: "opriti Antena 3", scrie o persoana intr-o plangere. (...)
 • [Cazul scrisorii - n.red.] nu are nicio legatura cu jurnalismul, e politica pura. Daca pe Oana Stancu o chema Viorica Popescu, scria in Catavencii si era preluat de Taraf TV, n-avea nimeni nicio problema
 • E un valvoi de plangeri impotriva acestui caz. De ce zic ca e politica pura? Pentru ca au fost sesizari foarte ultragiate din partea multor organizatii. Niciuna dintre aceste organizatii nu a avut nicio reactie cand a aparut cauza acestei situatii. O cauza este materialul in care (...) s-a vorbit despre "spirala cu pensionarii" (...) trimitere la MISA, sex, urina.
 • (Intervin membrii CNA Dorina Rusu, Lorand Turos: Nu are legatura cu treaba noastra. Noi trebuie sa vedem ce s-a discutat pe post. Ce a scris dl Tapalaga s-a discutat la CNCD.)
 • Dan Tapalaga e parte importanta a contextului, pe care trebuie sa o cunoastem. Dinspre societatea civila - nimic, nimeni nu s-a sesizat.
 • Scrisoarea Oanei Stancu e un text foarte bun, bine scris (...) Un text pentru viitor in care se vorbeste despre cum copiii vor avea parinti care ar putea avea aceleasi probleme cu prostata...
 • despre cazul interviului vechi cu sefa DNA: nu cred ca e o rastalmacire (afirmatie facuta intr-un lung discurs in care a interpretat diverse afirmatii ale Codrutei Kovesi, atat in interviul vechi, cat si intr-unul mai recent, in care sefa DNA spunea ca ii e greu sa se adreseze CNA deoarece acolo sunt persoane vizate de anticoruptie)

In cazul interviului vechi cu sefa DNA, membrul CNA Radu Herjeu si-a exprimat nemultumirea ca publicul nu a fost informat cum trebuie si tot timpul ca este vorba despre un material vechi. Iar Dorina Rusu a apreciat ca este vorba despre o preluare trunchiata: "o manipulare pe fata. (...) Daca te uitai a doua zi la stiri, era clar ca dna Kovesi da dreptate Antenei 3 in acel moment, nu in 2014".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17339 vizualizari

 • +36 (44 voturi)    
  ... (Marţi, 22 martie 2016, 15:01)

  pathfinder [utilizator]

  Putin!
  • +20 (28 voturi)    
   Antena 3 a incalcat Constitutia Romaniei (Marţi, 22 martie 2016, 15:46)

   Mihaiio [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   In momentul in care Antena 3 a difuzat un reportaj voit trunchiat cu dna Kovesi, a incalcat Constitutia Romaniei: Articolul 31 - (4) Mijloacele de informare în masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.
   • +11 (13 voturi)    
    ... (Marţi, 22 martie 2016, 16:08)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Mihaiio

    Nu-nteleg ce-mi reprosezi.
    Io am spus ca le-au dat putin...
    • 0 (2 voturi)    
     Diacritice (Marţi, 22 martie 2016, 18:30)

     Pep1 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     Cred ca ar fi trebuit sa scrii "putzin". Multzi au întzeles altceva (Vladimir).
 • +43 (51 voturi)    
  Amenda este mica (Marţi, 22 martie 2016, 15:06)

  Sparafucile [utilizator]

  Si ea dovedeste desconsideratie fata de mult indragitul post . Trebuia sa fie de cel putin 100.000 lei, caci obrazul subtire cu amenzi consistente se tine .
 • +26 (28 voturi)    
  Radu Calin Cristea, de profesie critic literar ! (Marţi, 22 martie 2016, 15:12)

  Susufler0 [utilizator]

  Abia ce l-am amintit ieri ca fiind unul din criticii literari lansati de Nicolae Manolescu, in Cenaclul de Luni in perioada 1977-1983, cand cenaclul a fost interzis de autoritati, fiind considerat "subversiv". Ce a fost si ce-a ajuns, omu' !
  PS. Eu inteleg ca din critica literara nu se poate trai astazi, cum nu se putea trai nici inainte, totusi...
  PPS. Ce-am vrut sa spun cu "totusi" ? Exact ce au comunicat punctele de suspensie : Amara-i " painea alba" provenita din prostitutie "CeNeAistica" !
  • -1 (3 voturi)    
   ce are ... cu ... (Marţi, 22 martie 2016, 19:32)

   nelamurit [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   profesia... cu comportamentul....
   • +2 (4 voturi)    
    Te voi lamuri ! (Marţi, 22 martie 2016, 23:54)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

    Radu Calin Cristea a participat in perioada 1977-1983 in fiecare zi de luni a saptamanii la Cenaclul de Luni, condus de criticul literar Nicolae Manolescu, pana in ziua in care cenaclul a fost desfintat de autoritati fiind considerat "subversiv". Tanarul Cristea a dovedit aptitudini remarcabile pt critica literara iar Manolescu l-a ajutat publicandu-l in revista pe care o conducea Romania Literara. Dupa cativa ani Cristea a fugit in Germania si s-a angajat la celebrul post de radio Europa Libera (in lb. romana) unde a fost unul din cei 3-4 colaboratori ai exceptionalei emisiuni Actualitatea Romaneasca. A fost o voce critica remarcabila in acei ani, acuzand comunismul, securitatea de practicile carora chiar el le cazuse prada. Si pt ce ? Ca sa devina in lumea libera "simbriasul" Varanului ? Profesia, cat de putini bani, ti-ar aduce, nu trebuie sa te transforme, din bun in rau, din frumos in urat, din cinstit in lichea. ASTA "ARE PROFESIA... CU COMPORTAMENTUL" !
 • +33 (45 voturi)    
  Ce amenda (Marţi, 22 martie 2016, 15:15)

  Mariusica.a [utilizator]

  Closetul ala de televiziune trebuie inchis cu totul
 • +38 (46 voturi)    
  putin... (Marţi, 22 martie 2016, 15:23)

  liviu_ [utilizator]

  pentru ca a bagat intr-un razboi murdar un copil si pentru ca a denigrat si calomniat seful DNA e MUUUUUUUULT prea putin...
  bine nu ma asteptam la altceva de la cna care se stie ca-s slugi psdiste
 • +30 (36 voturi)    
  !? (Marţi, 22 martie 2016, 15:25)

  Nuzic [utilizator]

  o mizerie de amenda; cum sa descurajezi astfel de luari de pozitie pe posturi tv? Nici macar nu-i ustura, de ce n-ar continua?.
 • +29 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 22 martie 2016, 15:26)

  qwerasdf [anonim]

 • +14 (16 voturi)    
  RCC jenant (Marţi, 22 martie 2016, 15:49)

  Van_the_Man [utilizator]

  Odata om, azi un politruc fara scrupule.
 • +17 (21 voturi)    
  O simpla amenda nu este suficient (Marţi, 22 martie 2016, 15:51)

  Petru ValentinOprea [anonim]

  Orice post TV ar trebui sa difuzeze, in fiecare pauza publicitara, un comunicat in care explica clar de ce a fost amendata de catre CNA.
  Daca se aplica doar o amenda...populatia ramane prost informata.
  Telespectatorii trebuie sa afle ca au fost indusi in eroare.
 • +18 (22 voturi)    
  De ras (Marţi, 22 martie 2016, 15:53)

  Ord [utilizator]

  cu amenzile astea. Nu le-au mai intrat banii pe 1-2 minute de reclama din frumoasa emisiune.
  • -17 (23 voturi)    
   Care reclame ? (Marţi, 22 martie 2016, 16:26)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Nu se dadeau spiritele justitiare cu fundul de pamant sa boicoteze firmele care isi fac reclama la Antena 3?
 • +25 (29 voturi)    
  amenintari si complici (Marţi, 22 martie 2016, 16:31)

  mariaeva [utilizator]

  Scrisoarea Oanei este o copie perfecta a avertizarilor trimise de Mafie; este facut public numele copilului si varsta . Nu conteaza ce contine scrisoarea , mesajul e clar : "noi mafiotii avem toate informatiile despre familia ta si o putem distruge"
  • -2 (10 voturi)    
   Vezi ca... (Marţi, 22 martie 2016, 18:01)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui mariaeva

   "Nu iti vei gasi sotul acasa".
   Citez doar din marii clasici in bourbon, in viata.
   • 0 (0 voturi)    
    Sotul, ca si sotia, sunt (Miercuri, 23 martie 2016, 9:41)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

    majori iar in ceea ce priveste "gasitul acasa", hai sa fim seriosi, ce om normal ar rezista langa GV Firea.
 • +12 (16 voturi)    
  Lista membrilor CNA,lista rușinii. (Marţi, 22 martie 2016, 16:43)

  asavreau [utilizator]

  Ar trebui ca lista membrilor CNA să fie cunoscută de toată lumea.Atunci când vom ieși să ne facem dreptate,sătui fiind de batjocura celor de la antena 3,cna,româniatv și alți obraznici care cred că au dreptul să ne insulte,fure și mintă zi de zi,să nu mai stăm să-i căutăm.Să știm cu cine începem revoluția morală și de bun simț.Nu-i batem,nu-i omorâmcă îi vom chinui cum fac și ei.
 • +12 (16 voturi)    
  Putin! (Marţi, 22 martie 2016, 16:58)

  Daniel Manaila [utilizator]

  Pentru o scrisoare de tip mafiot trebuiau sa ia cel putin 100.000!!!
 • +14 (16 voturi)    
  trebuia la tribunal (Marţi, 22 martie 2016, 17:15)

  jescu [utilizator]

  Pentru scrisori trimise minorilor special pentru ai afecta emotional trebuie sa fie dosar penal. Nu are legatura cu jurnalismul sau cu televiziunea, ca sa se pronunte CNA-ul. Trebuia plangere penala si sa se pronunte tribunalul. Exista chiar si articole din lege pentru asa ceva, Legea 18/1990, articolul 16...probabil si altele.
 • +11 (15 voturi)    
  aceasta suma modica, (Marţi, 22 martie 2016, 17:27)

  yellowdog [utilizator]

  e de fapt o invitatie la calomnie si deversare de scursuri in public...
 • +14 (18 voturi)    
  Bravo! (Marţi, 22 martie 2016, 17:33)

  Daniels22026 [utilizator]

  Ma bucur. Imi place sa cred ca am contribuit si eu la aceasta reparatie. Pentru ca in acea zi am reclamat Antena 3 la CNA. In general, oricine-oricand, online, poate reclama direct pe site-ul CNA. Trebuie cunoscute bine ora de difuzare, numele emisiunii si trebuie identificata corect abatarea de la normele audio-vizualului.
  • -12 (14 voturi)    
   Bravo,esti primul delator care se (Marţi, 22 martie 2016, 17:47)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   si lauda,primesti toata stima si consideratia mea!!!
   • +7 (9 voturi)    
    xrogo, (Marţi, 22 martie 2016, 18:09)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    delatiunea nu este un denunt pur si simplu, o para.
    Ea presupune rea intentie din parte celui care o face precum si un scop constand in realizarea unui interes personal, (mai mult sau mai putin ascuns), a unui profit. Unde vezi tu toate astea in reclamatia lui Daniels22026 ?
    • +4 (6 voturi)    
     xrogo confunda Varanul cu altcineva (Marţi, 22 martie 2016, 22:00)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Daniels22026 e Un Om de Onoare, varanul dan a facut numele dan de ras...adica ..delator varan
 • -4 (8 voturi)    
  First Amendment (Marţi, 22 martie 2016, 17:40)

  OporotodicKrotine [anonim]

  Libertatea cuvantului inseamna libertatea fata de interferenta, suprimarea sau actiunea punitiva a statului - si nimic altceva. Ayn Rand

  Din acest fel de cauze Europa are nevoie de un First Amendment, adica tocmai ca sa elimine acestor ticalosi posibilitatea de a cenzura cand li se pare lacestor marsavi ca nu suporta ceea ce aud. Libertatea de expresie nu trebuie limitata de limitele ticalosilor!
 • -3 (5 voturi)    
  muriti de grija (Marţi, 22 martie 2016, 18:20)

  EmilNae [anonim]

  asa vad si eu cum isi fac audientele A3,cu voi.Ca daca nu erati voi nu aveati de unde sa stiti ce dau pe post.
  Stit proverbul nu mor caii cind vor ciinii asa si cu voi.Si apoi nu inteleg de ce uriti asa tare acest post.Nu va place ca va divulga hotii vostrii ca pina una alta cam tot ce au dat ei in timp s-a si confirmat.Si asta va deranjeaza? Pai cum nu vreti hotii divulgati, in puscarii,Sau hotii vostri sint aia buni sa-i bagam doar pe ceilalti la bulau Sa vorbim doar de hotiile unora pe ceilalti sa-i lasam in pace ca sint cu noi si apara statul de drept.Cum il apara? furind dar sa nu stie nimeni ca sa nu subrezim statul de drept.
 • +8 (10 voturi)    
  CNA - o firma de casa a PSD (Marţi, 22 martie 2016, 18:26)

  emil bobu [utilizator]

  si mai nou a PNL, de cand cu Iohannis si declaratia lui aberanta ca Antena 3 ar fi deasupra legii.

  Vreti amenda mai mare? De ce? De ce sa ne impiedicam de un "banal act administrativ" cand televiziunea mercenara Antena 3 prosteste jumatate de tara in folosul mafiei politice?
 • +2 (4 voturi)    
  Amenzi (Marţi, 22 martie 2016, 21:54)

  snams [utilizator]

  Pe când amenzi de genul 140 milioane dolari ca și cazul Hogan vs Gawker din USA?
  O amendă extra usturătoare date unei publicații sau unui trust de presă ar da de gândit tuturor care au chef de cancan.
  • 0 (2 voturi)    
   Niciodata ! (Miercuri, 23 martie 2016, 1:32)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui snams

   De ce ?
   Pt ca suma la care te-ai referit nu a reprezentat o "amenda" , ci o despagubire stabilita de un juriu in cadrul unui proces.
   Pt ca situatiile sunt sensibil diferite. In cazul Hogan vs Gawker este vorba de incalcarea vietii private, in cazul romanesc, de incalcarea unui articol din Codul Audiovizualului, privind protejarea imaginii copilului minor. Pt ca nu avem (Doamne ajuta!) un "CNA" pt presa scrisa.
   PS. Si , in fine, in ultimul rand : nu te-ai saturat de cate prostii ai scris in comentariul tau ?
   • 0 (2 voturi)    
    Înfierbântatule (Miercuri, 23 martie 2016, 11:02)

    snams [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Ceea ce doresc prin comentariul meu cu multe prostii e să subliniez că amenzile usturătoare ar face pe unele publicații sau unii jurnaliști să se găndească mai mult de două ori până ar mai ataca pe cineva așa cum a făcut favorita ta de la Antena 3.
    Nu am înțeles de ce ai sărit așa la mine...
 • 0 (2 voturi)    
  CNA -ul trebuie schimbat in totalitate ! (Marţi, 22 martie 2016, 22:36)

  ana-pat [utilizator]

  D-le Ciolos cita rabdare sa mai avem ?Chiar nu putem gasi in Romania niste oameni cu adevarat independenti ?
 • +3 (5 voturi)    
  Unde e pericolul? (Miercuri, 23 martie 2016, 0:23)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  In faptul ca haita de la L3 e formata din mari profesionisti ai manipularii, bine platiti si condusi de un ins cu pregatire de predicator, deci avand stiinta de a spala creiere.
  Ar trebui prevazut in lege ca sanctiunea pentru manipulare intentionata sa fie cu puscarie, indobitocirea populatiei fiind la fel de grava ca si un atac terorist.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by