CNA a amendat, marti, postul Antena 3 cu 30.000 de lei pentru mai multe emisiuni din februarie, in care, pe de o parte, a difuzat textul unei scrisori adresate de Oana Stancu fiicei jurnalistului Dan Tapalaga, iar pe de alta parte a reluat secvente "trunchiate" dintr-un interviu mai vechi cu sefa DNA. Reprezentanta Antenelor la CNA a afirmat ca fiica jurnalistului "are totusi 10 ani, iar Oana Stancu s-a referit la o generatie". Unul dintre membrii CNA, Radu Calin Cristea, a aparat Antena 3, a acuzat tonul folosit intr-un articol de Dan Tapalaga la adresa Antenei 3 si publicului acestui post si a apreciat ca scrisoarea Oanei Stancu "e un text foarte bun, bine scris".

  • Amenda de 30.000 de lei a fost propusa de membrul CNA Rasvan Popescu, dupa ce alte doua propuneri - 20.000 de lei (Radu Herjeu), respectiv 60.000 de lei (Dorina Rusu) nu au primit suficiente voturi pentru a fi adoptate. Membrul CNA Radu Calin Cristea nu a votat pentru niciuna dintre propuneri.
  • Amenda a vizat incalcarea articolului din Codul Audiovizual potrivit caruia "Minorul are dreptul la protejarea imaginii si a vietii sale intime, private si familiale" (cazul fiicei lui Dan Tapalaga), dar si pentru incalcarea obligatiei ca posturile sa asigure informarea corecta (cazul interviului cu Kovesi).

La precedenta sedinta CNA, cazul scrisorii Oanei Stancu a fost pus la pachet cu un altul - cel in care Dan Tapalaga si jurnalistul Malin Bot de la Evenimentul Zilei au fost acuzati la Antena 3 de nazism si reclamati la CNCD, institutie care a respins, insa, acuzatiile de discriminare. Acum, acel caz s-a aflat din nou pe agenda, dar nu a mai fost discutat azi deoarece autorul multora dintre acuzatiile de nazism, Radu Tudor, nu a putut veni sa-si expuna punctul de vedere si a cerut o amanare.

Drept urmare, cazul scrisorii a fost comasat cu altele, inclusiv cu cel al unor emisiuni din februarie, cand Antena 3 a difuzat secvente dintr-un interviu mai vechi al Adevarul cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sustinand ca prin declaratiile ei de acum doi ani Kovesi "recunoaste ca Antena 3 nu trebuie evacuata".

Reprezentanta Antenelor la CNA:

  • despre scrisoarea adresata de Oana Stancu fiicei lui Dan Tapalaga: Pot sa va spun ca si eu sunt mama, consider ca fiica domnului Tapalaga n-a fost intrebata nici pe la scoala, nici in alta parte despre aceasta scrisoare, nu a fost stresata in niciun fel. SI vorbesc in calitate de mama. Are totusi 10 ani fiica lui, iar Oana Stancu s-a referit la o generatie
  • despre interviul cu Laura Codruta Kovesi: Din punctul nostru de vedere interviul a fost pus in context, nu scos din context (...) Realizatorii au spus de suficiente ori ca interviul nu e actual, dar a devenit de actualitate (...) Nu a fost scos nimic din context. A fost interpretat, e adevarat. (...) Nu a fost indus nimeni in eroare

Daca membrul CNA Radu Herjeu a spus, initial, ca nu a gasit nimic in lege pentru care Antena 3 sa nu poata fi sanctionat in legatura cu scrisoarea Oanei Stancu, el a revenit dupa ce colega sa, Dorina Rusu, a afirmat ca "sunt destule articole. Sunt de acord cu sesizarea trimisa de Centrul pentru Jurnalism Independent si ActiveWatch care vorbesc despre faptul ca niciun copil nu are ce cauta in bataliile mediatice ale adultilor. E vorba de protectia copilului. Copilul are dreptul la viata intima si protejarea vietii sale familiale. Radiodifuzorii au obligatia sa respecte interesul superior al minorilor." Radu Herjeu si alti membri CNA au apreciat, in cele din urma, ca e o problema prin faptul ca, dupa cum s-a exprimat membrul CNA Rasvan Popescu, minorului "i s-a dat numele pe post si a fost pus intr-un context atat de dramatic - se poate sa fie afectata dezvoltarea acestui minor".

O pledoarie lunga in apararea Antenei 3 a avut membrul CNA Radu Calin Cristea. In timp ce colegi ai sai au atras atentia ca treaba lor, ca autoritate audiovizuala, este sa discute doar ce a facut postul, nu altcineva, Radu Calin Cristea a acuzat tonul folosit de Dan Tapalaga intr-un articol fata de care Oana Stancu a raspuns prin scrisoarea respectiva.

Radu Calin Cristea:

  • Sesizarile pe care le-am primit sunt in mare parte insulte si forme ale unor petenti la adresa CNA, unele dintre ele nereproductibile. Daca cineva scrie ca sa te insulte nici nu iau in considerare acea plangere. In plangerile legate de scrisoare, e clar ca tinta e Antena 3: "opriti Antena 3", scrie o persoana intr-o plangere. (...)
  • [Cazul scrisorii - n.red.] nu are nicio legatura cu jurnalismul, e politica pura. Daca pe Oana Stancu o chema Viorica Popescu, scria in Catavencii si era preluat de Taraf TV, n-avea nimeni nicio problema
  • E un valvoi de plangeri impotriva acestui caz. De ce zic ca e politica pura? Pentru ca au fost sesizari foarte ultragiate din partea multor organizatii. Niciuna dintre aceste organizatii nu a avut nicio reactie cand a aparut cauza acestei situatii. O cauza este materialul in care (...) s-a vorbit despre "spirala cu pensionarii" (...) trimitere la MISA, sex, urina.
  • (Intervin membrii CNA Dorina Rusu, Lorand Turos: Nu are legatura cu treaba noastra. Noi trebuie sa vedem ce s-a discutat pe post. Ce a scris dl Tapalaga s-a discutat la CNCD.)
  • Dan Tapalaga e parte importanta a contextului, pe care trebuie sa o cunoastem. Dinspre societatea civila - nimic, nimeni nu s-a sesizat.
  • Scrisoarea Oanei Stancu e un text foarte bun, bine scris (...) Un text pentru viitor in care se vorbeste despre cum copiii vor avea parinti care ar putea avea aceleasi probleme cu prostata...
  • despre cazul interviului vechi cu sefa DNA: nu cred ca e o rastalmacire (afirmatie facuta intr-un lung discurs in care a interpretat diverse afirmatii ale Codrutei Kovesi, atat in interviul vechi, cat si intr-unul mai recent, in care sefa DNA spunea ca ii e greu sa se adreseze CNA deoarece acolo sunt persoane vizate de anticoruptie)

In cazul interviului vechi cu sefa DNA, membrul CNA Radu Herjeu si-a exprimat nemultumirea ca publicul nu a fost informat cum trebuie si tot timpul ca este vorba despre un material vechi. Iar Dorina Rusu a apreciat ca este vorba despre o preluare trunchiata: "o manipulare pe fata. (...) Daca te uitai a doua zi la stiri, era clar ca dna Kovesi da dreptate Antenei 3 in acel moment, nu in 2014".