Grupul elvetian de presa Ringier, care in Romania detine, intre altele, cotidianul Libertatea si portalul eJobs, a cumparat 87% din portalul de anunturi Imobiliare.ro, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro seful operatiunilor din Romania ale Ringier, Mihnea Vasiliu. Acesta nu precizeaza valoarea tranzactiei, dar spune ca cifrele vehiculate pana acum in presa sunt "ineptii". El precizeaza ca trei dintre fondatorii Imobiliare.ro raman actionari minoritari si vor continua sa asigure managementul site-ului.

Logo RingierFoto: Wikipedia

Ringier a transmis, joi, un comunicat de presa ce anunta oficial tranzactia si care precizeaza ca Adrian Erimescu, actualul director executiv Imobiliare.ro, devine CEO. Comunicatul - mai jos

  • Context: Ziarul Financiar a scris, la inceputul lunii, ca Ringier era in discutii pentru preluarea companiei timisorene Realmedia Network, unde actionar majoritar (60%) este fondul de investitii Broadhurst, restul actiunilor fiind detinute de fondatorii Gotz Kurt, Adrian Erimescu, Ciprian Gheran si Laurentiu Andrei. Ieri, Profit.ro a anuntat incheierea tranzactiei, sustinand ca Ringier ar fi platit 21 milioane de euro cash, plus un angajament de inca 10 milioane de euro in urmatorii doi ani, in functie de performanta, in conditiile in care Realmedia Network a avut in 2014 o cifra neta de afaceri de 8,4 milioane lei si profit de 820.000 de lei.

Reporter: Ce presupune tranzactia pentru Imobiliare.ro, ce componente are?

Mihnea Vasiliu, director general Ringier Romania: Ringier a cumparat site-ul Imobiliare.ro, liderul detasat al pietei de anunturi imobiliare din Romania. Site-ul are o istorie de 16 ani si o crestere spectaculoasa. Achizitia face parte din strategia globala a Ringier, care de mai multi ani si-a diversificat portofoliul in special in zona digitala si mai ales pe segmentul de marketplace digital. Adica, pe langa proprietati ce tin de continut media, urmareste active de tip marketplace, care pot sa genereze un stream de venituri nu doar din publicitate clasica.

Rep.: Este o preluare integrala?

M.V.: Ringier preia 87%, restul ramanand la trei dintre fondatori. Al patrulea, Gotz Kurt, iese din actionariat. Cei trei fondatori ramasi pastreaza un pachet minoritar si continua sa administreze compania.

Rep.: Au prevederi speciale pentru un exit in anii urmatori?

M.V.: Nu comentez detalii comerciale.

Rep.: Cat plateste Ringier pentru Imobiliare.ro?

M.V.: Nu pot sa comentez. Ce pot sa spun e ca cifrele vehiculate pana acum in media sunt niste ineptii. Tranzactia e la un nivel care se practica in lume.

Rep: Vor fi schimbari in conducere si echipa?

M.V.: Nu vor exista schimbari. Actionarii minoritari vor ramane manageri. Insist aici asupra faptului ca sinergiile cu restul activelor Ringier vin pe zona de venituri, in niciun caz din reducerea costurilor, care nu e luata sub nicio forma in calcul. Ma refer in special la oameni: apartenenta Imobiliare.ro la corporatia Ringier nu va presupune reduceri de personal sau restructurari.

Rep.: Cat se va investi in Imobiliare.ro, daca exista planuri de investitie?

M.V.: Nu comentez, dar echipa actuala are capacitatea sa dezvolte produsul dupa un plan strategic foarte bine definit si pe termen lung. Ei stiu foarte bine unde vor sa duca produsul si bineinteles ca exista potentiale sinergii pe cresterea veniturilor cu grupul Ringier, care vizeaza in special zona vanzarilor si cea a marketingului si comunicarii.

Rep.: Mai poarta Ringier discutii pentru alte preluari pe piata locala? Sau mai e interesat?

M.V.: In principiu suntem interesati de orice oportunitate, in special in domeniul activelor digitale. Dar nu exista nimic concret in acest moment. Prin achizitia aceasta Ringier dovedeste ca s-a angajat sa investeaza in Romania, sa dezvolte si sa diversifice portofoliul. Sa amintim ca in ult cinci ani a facut doua achizitii majore, aceasta fiind a treia. Este vorba despre grupul media Edipresse, care a consoliodat portofoliul de publicatii print si online adresate femeilor, precum si de portalul eJobs.ro, care ne-a pozitionat ca jucator principal in zona de portaluri de locuri de munca.

Comunicatul Ringier:

Ringier a achizitionat Imobiliare.ro, liderul portalurilor imobiliare din Romania

Zurich, 31 martie 2016

Ringier, unul dintre cele mai mari grupuri media internationale care opereaza in Romania, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Imobiliare.ro, cel mai mare portal de imobiliare din tara. Achizitia va diversifica si intari portofoliul digital detinut de Ringier in Romania.

Imobiliare.ro gestioneaza un numar total de peste 103.000 de anunturi, ceea ce-l face liderul incontestabil al pietei imobiliare online romanesti. Achizitia Imobiliare.ro de catre Ringier Romania este parte a procesului de implementare a strategiei globale Ringier de extindere treptata a business-ului digital. Prezenta Imobiliare.ro in portofoliul Ringier Romania va genera sinergii cu celelalte activitati desfasurate in tara noastra, contribuind astfel la dezvoltarea lor.

In vederea achizitionarii Imobiliare.ro Ringier Romania a cumparat de la fostii proprietari 87% din actiunile Realmedia Network S.A. - Broadhurst Investments Limited, Kurt Gotz si managementulImobiliare.ro. Actuala echipa de management Imobiliare.ro detine in continuare un pachet minoritar de actiuni si va continua sa-si desfasoare activitatea in cadrul companiei.

Marc Walder, CEO Ringier AG, despre tranzactie: "Achizitia Imobiliare.ro este un pas inainte in demersul nostru sistematic de a transforma si digitaliza afacerea noastra in toate pietele pe care le servim, inclusiv in Europa de Est. Multumita acestei tranzactii, Ringier detine acum atat portalul numarul 1 in recrutarea online din Romania cat si cel mai mare portal de imobiliare din tara"

Tranzactia devine operationala incepand de astazi, 31 martie 2016. Adrian Mihail Erimescu, actualul Director Executiv Imobiliare.ro, devine noul CEO al companiei: "Sunt foarte bucuros ca Imobiliare.ro, proiect online demarat in urma cu 16 ani in Timisoara, face parte acum din unul dintre cele mai mari grupuri media din Europa. Aceasta tranzactie ne va permite sa beneficiem de know how de ultimaora precum si de sinergiile nationale si globale din cadrul Grupului Ringier. De asemenea, sunt convins ca tranzactia ne va ajuta sa furnizam utilizatorilor nostri servicii mai bune si sa transformamImobiliare.ro intr-un portal imobiliar de clasa internationala".

Grupul Ringier este prezent in Romania din anul 1992. Astazi, Ringier Romania are peste 400 de angajati si este unul dintre cei mai mari publisheri internationali din tara. Ringier Romania opereaza peste 30 de produse print si online, precum tabloidul Libertatea sau editia romaneasca ELLE, cea mai bine vanduta revista de moda din lume.

Ringier AG, Corporate Communications