CNA a amendat, joi, postul Antena 3 cu 20.000 de lei pentru emisiunile din februarie ce au inclus acuzatii nazism adresate jurnalistilor Dan Tapalaga de la HotNews.ro si Malin Bot de la Evenimentul Zilei, potrivit Paginademedia.ro. Acuzatiile au fost facute de Radu Tudor intr-o emisiune "Punctul de intalnire" si reluate in jurnale de stiri, dupa ce cei doi jurnalisti au publicat comentarii referitoare la publicul care a participat la evenimentul organizat atunci de Antena 3 din Piata Constitutiei.

In urma comentariilor respective, in care se facea referire la publicul varstnic al postului Intact, Antena 3 a lansat acuzatii de nazism la adresa celor doi jurnalisti si i-a reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care a decis ca nu se poate vorbi despre discriminare.

Amenda a fost data pentru afirmatii injurioase si pentru faptul ca Antena 3 nu a prezentat punctul de vedere al ziaristului Malin Bot de la Evenimentul Zilei, trimis ca drept la replica postului de televiziune.

Potrivit sursei citate, la sedinta CNA de azi a participat si Radu Tudor, care a spus ca Antena 3 a contestat decizia CNCD:

  • "In legatura cu acest diferend semnalat de Malin Bot, articolul semnat de el a reprezentant o defaimare grava cu privire la telespectatorii nostri. Am facut o plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii si nu s-a considerat un act de discriminare din partea jurnalistului de la EVZ. Noi am contestat decizia CNCD in instanta. Acest comunicat al CNCD a fost difuzat pe 13 martie si a fost publicat si pe site-ul Antenei 3. Inteleg ca domnul Bot a pronuntat aici cuvinte foarte grave la adresa noastra, ne-a facut infractori. Defaimarea pe criterii de varsta nu este demna de un cadru democratic."

La mijlocul lunii martie, cand subiectul a fost prima data abordat la CNA, Malin Bot s-a prezentat in fata forului audiovizual pentru a le arata membrilor mesaje pe care le-a primit de la telespectatorii Antena 3, in timpul si in urma emisiunii in care era acuzat de nazism. Ce a spus Malin Bot atunci la CNA:

  • Nu am venit sa pledez pentru o sanctiune pentru ca voi merge in instanta, ci sa va arad consecintele modului cum tolerati acest tip de comportament
  • Intre acuzatia de nazism - care e o fapta penala - si momentul in care vorbesc s-a petrecut o analiza a CNCD.
  • Stiu ca am in fata oameni care raspund la comenzi politice. (n.red.: referire la membrii CNA)  
  • Avem un infractor care-si permite sa santajeze orice jurnalist, persoana publica ce ii sta in cale pentru ca aceasta institutie in care dvs. lucrati nu isi indeplineste rolul stabilit de lege. Nu ma refer la Antena 3 in general, ci la niste oameni pe care ii putem numara pe degete si care linseaza.
  • Cand pe mine ma talhareste si ma adresez politiei e o problema de ordine publica. Daca ma talhareste de zeci de ori, pe mine si pe vecini, iar politia nu face nimic, e o problema de coruptie. Nu-si permiteau sa faca acest lucru daca acest Consiliu isi facea treaba.

Paginademedia.ro il citeaza pe Radu Herjeu, membru CNA care a spus in sedinta de azi:

  • "Limbajul folosit de dumneavoastra si de Antenna 3 in emisiunea in care ati discutat pozitia celor doi jurnalisti, Malin Bot si Dan Tapalaga, este unul injurios. Acuzatia de nazism e cu iz penal. Trebuia sa aveti opinia domnului Bot cu privire la aceasta acuzatie. Impactul limbajului dumneavoastra despre Malin Bot este incomensurabil mai mare decat impactul pe care il au afirmatiile domnului Bot la adresa dumneavoastra."