​Raportul de activitate al TVR pe 2015, facut public vineri, arata ca Televiziunea publica, si asa impovarata de o datorie istorica de 680 de milioane de lei, a terminat anul trecut cu o pierdere de 24 de milioane de lei. Raportul indica faptul ca, in timp ce au crescut usor incasarile din taxa TV si din alte venituri de exploatare, Televiziunea a avut, fata de anul precedent, mai putini bani din publicitate si din alocatii bugetare si a avut cheltuieli suplimentare cu angajatii care au cerut si obtinut in instanta indexarea salariilor.

  • Raportul este publicat intr-o perioada in care s-a ascutit lupta politica pentru controlul conducerii TVR, care asteapta inca numirea unui presedinte-director general. De noul Consiliu de Administratie si viitorul PDG depinde daca TVR va putea intra in insolventa, potrivit unui plan sustinut de PSD si promovat in Parlament de Calin Popescu Tariceanu.

Principalele cifre financiare ale TVR in 2015:

  • Venituri totale de 501 milioane lei, din care 334,4 de milioane din taxa TV, 20,4 milioane din publicitate, 123 de milioane din alocatii bugetare (bani alocati preponderent pentru transmisii si alte cheltuieli tehnice)
  • Cheltuieli totale de 525,2 milioane lei, din care 173 de milioane - cheltuieli cu personalul
  • Pierdere de 24,2 milioane lei

Potrivit raportului:

  • Cheltuielile de publicitate au scazut cu aproape o treime in conditiile in care TVR nu a avut transmisiuni sportive majore, cum s-a intamplat in 2014
  • Incasarile din taxa TV au crescut cu 3,1%
  • incasarile din alte venituri de exploatare au crescut cu 16,4%
  • subventia bugetara pentru statii si circuite a scazut cu 33,8%

Cheltuielile totale au crescut cu 7,6%. Motivul principal invocat de TVR este faptul ca institutia a trebuit sa aplice numeroase hotariri judecatoresti de indexare a salariilor, cheltuielile cu acestea ridicandu-se la 173,4 mii lei (fata de 162 mii lei in 2014). Pe de alta parte, raportul noteaza, la capitolul "cheltuieli cu personalul in legatura cu inflatia", ca TVR a facut plati de 18,1 milioane lei conform titlurilor executorii realizate in ultimele patru luni din 2015.

Raportul complet - aici