Un proiect de modificare a Legii Audiovizualului si a legii Publicitatii, care prevede interzicerea reclamelor la jocuri de noroc, a fost depus la inceputul acestei saptamani la Camera Deputatilor de 5 deputati PNL. Propunerea celor cinci porneste, dupa cum se arata in expunerea de motive, de la modelul legislativ utilizat in cazul interzicerii publicitatii la tutun, urmarindu-se limitarea promovarii "unei activitati ce poate reprezenta un risc real pentru numerosi consumatori, in special cei tineri", potrivit Pagina de media.

"Activitatea de organizare si exploatare a jocurilor de noroc a capatat o amploare deosebita in Romania, devenind un domeniu care necesita o reglementare clara, din cauza riscurilor pe care le implica", se mai arata in expunerea de motive, mentionandu-se faptul ca dependenta de astfel de jocuri este unul dintre riscuri.

Cei 5 initiatori - Cristian Horia, Grecea Maria, Harau Eleonora-Carmen, Stroe Ionut-Marian si Tamaian Ioan - amintesc in proiectul de lege de cazul a doi frati din Iasi care s-au sinucis la inceputul lunii aprilie, din cauza datoriilor acumulate din cauza jocurilor de noroc.

Legea 148/2000, privind publicitatea, ar urma sa aiba un nou articol 13 (1), cu urmatorul continut:

Publicitatea pentru pentru jocurile de noroc este permisa doar:

a. In interiorul spatiilor in care se organizeaza jocuri de noroc.

b. In publicatiile de specialitate din domeniul jocurilor de noroc.

Un articol nou este propus si pentru Legea Audiovizualului 504/2002.

Art 29, alineat 9: Comunicarile comerciale audiovizuale destinate jocurilor de noroc sunt interzise.

Proiectul de lege este supus dezbaterii publice timp de o luna, pana pe 19 mai.