Romania nu va participa la Eurovision anul acesta, din cauza datoriilor pe care TVR le are fata de European Broadcasting Corporation, a anuntat Televiziunea publica. Este o premiera in istoria evenimentului muzical european. Potrivit Eurovision.tv, organizatia televiziunilor publice din Europa, European Broadcasting Union (EBU), retrage accesul TVR la toate serviciile statelor membre, din cauza faptului ca, in mod repetat, nu si-a platit datoriile catre aceasta uniune. Datoriile invocate acum de EBU se ridica la 16 milioane de franci elvetieni.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Astfel, castigatorul local al Eurovision, Ovidiu Anton, nu va mai aparea in cea de-a doua semifinala a Eurovision 2016, programata pentru 12 mai. TVR nu va avea nici acces la semnalul SVT, televiziunea gazda a evenimentului din Suedia, ceea ce, potrivit Eurovision, inseamna ca nu va putea difuza deloc evenimentul.

UPDATE 14.36Echipa Eurovision: Revenirea TVR in competitia din 2016 e practic exclusa / nu exista negocieri cu alte posturi pentru difuzarea evenimentului in Romania

UPDATE 13.30 TVR prezinta ce evenimente a mai contractat prin asociatia din care este exclusa acum. Printre ele - CM de Fotbal

UPDATE 13.15 Reactia Guvernului la excluderea Romaniei de la Eurovision: TVR e in subordinea Parlamentului, nu puteam plati datoria pentru ca incalcam legile Concurentei

UPDATE 12.54 Potrivit TVR, la ora 14.00 reprezentantii TVR sunt invitati la Ministerul Finantelor. Tvr.ro o citeaza pe Irina Radu, fostul director interimar si actualmente membru CA, potrivit careia "La fel de grav ca neparticiparea Romaniei la Eurovision este ceea ce se intampla acum in TVR. Nu mai exista nici bani de benzina pentru masini sa mearga in tara sa filmeze pentru stiri. S-a ajuns la fundul sacului. EBU incepe demersurile de eliminare a TVR din EBU".

Anuntul video Eurovision cu privire la Romania:

Potrivit Eurovision, organizatia televiziunilor publice din Europa, European Broadcasting Union (EBU), retrage accesul TVR la toate serviciile statelor membre, din cauza faptului ca, in mod repetat, nu si-a platit datoriile catre aceasta uniune. Datoriile invocate acum de EBU se ridica la 16 milioane de franci elvetieni. TVR a acumulat datorii fata de EBU timp de opt ani.

Un comunicat EBU precizeaza ca pe 15 aprilie organizatia i-a transmis ministrului de Finante, Anca Dragu, o scrisoare prin care cerea plata a 10 milioane de franci elvetieni in contul datoriilor TVR, cu termen limita 20 aprilie. EBU a mai cerut si o garantie bancara neconditionata pentru restul de 6 milioane de franci elvetieni datorati de televiziune, pe baza unui plan de plati care sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Termenul limita a fost extins pana joi, 21 aprilie, dar nu a fost facuta nicio plata. Reamintim ca TVR este in subordinea Parlamentului, nu a Guvernului Romaniei.

Prin intermediul EBU, TVR avea acces si la evenimente sportive majore precum Campionatul European de Fotbal - pentru care, de data aceasta, poarta discutii cu intermediari, nu direct cu EBU, potrivit informatiilor HotNews.ro.

Potrivit Eurovision.tv, Romania "nu va mai putea putea participa la Eurovision 2016 si va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU, inclusiv Eurovision News and Sports News Exchanges, dreptul de a transmite anumite evenimente sportive, expertiza legala, tehnica, de cercetare si de lobby".

Decizia a fost luata dupa ce TVR a cerut ajutorul guvernului pentru a putea participa la Eurovision, unde Romania urma sa fie reprezentata de Ovidiu Anton. Televiziunea, aflata intr-o grava situatie financiara, a cerut guvernului sa o sprijine pentru plata datoriilor catre EBU, dar termenul in acest sens - miercuri, 20 aprilie - a trecut fara niciun rezultat.

  • Ce spune directorul general EBU, Ingrid Deltenre: "E regretabil sa suntem  obligati sa luam aceasta masura. Suntem dezamagiti ca toate incercarile noastre de a rezolva aceasta problema nu au primit niciun raspuns din partea guvernului Romaniei. In ultimele saptamani, EBU a notat sugestia Ministerului de Finante ca TVR ar putea intra in insolventa, ceea ce ar duce la o restructurare profunda a televiziunii. EBU este o asociatie nonprofit carwe reprezinta 73 de radiodifuzori din 56 de tari. Datoriile continue ale TVR pericliteaza insasi stabilitatea financiara a EBU."

TVR avertizase la sfarsitul saptamanii trecute ca ar putea sa nu mai participe la Eurovision din cauza datoriilor acumulate. Tot atunci, a cerut si ajutorul guvernului.

Apelul a survenit in conditiile in care institutia se confrunta de multi ani cu grave probleme financiare, cauzate de datorii istorice enorme, suprapuse cu un management deficitar, impus politic din cauza unei legi vechi de 20 de ani. De la inceputul anului au inceput demersuri pentru schimbarea legii in asa fel incat TVR sa poata intra in insolventa, dar demersurile sunt ingreunate de batalia politica pentru conducerea Televiziunii.