Autoritatile analizeaza mai multe variante de reorganizare a Societatii Romane de Televiziune (SRTv), astfel incat aceasta sa poata fi sprijinita de stat in conditiile respectarii legislatiei in materie de ajutor de stat, precizeaza, vineri, un comunicat al Ministerului Finantelor Publice remis Agerpres.

Reprezentantii TVR au avut o intalnire tehnica la Ministerul Finantelor Publice, in urma anuntului ca Romania a fost exclusa de la Eurovision. Discutiile s-au axat pe datoriile istorice pe care Televiziunea Publica le are la European Broadcasting Union (EBU).

Reprezentantii televiziunii nationale au subliniat ca au achitat taxa de participare de anul acesta, dar nu au reusit sa plateasca transele esalonate ale datoriei catre EBU, arata MFP.

"La finalul intalnirii, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au trimis o scrisoare board-ului EBU in care precizeaza ca: Desi Societatea Romana de Televiziune este definita prin lege ca serviciu public autonom, independent editorial, care isi desfasoara activitatea sub controlul Parlamentului, Ministerul Finantelor Publice a organizat o serie de runde de intalniri cu SRTV la sediul propriu si a participat la discutii in cadrul comisiilor de cultura ale Parlamentului Romaniei, pentru analizarea situatiei si identificarea unor variante posibile de solutionare", subliniaza documentul citat.

Pe de alta parte, TVR pledeaza pentru schimbarea actualului cadru legislativ, care "nu permite salvarea financiara" a televiziunii nationale.

In urma intalnirii cu reprezentantii Ministerului Finantelor, "s-a ajuns la concluzia ca, in acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finantelor Publice considera ca nu poate sa se implice in sprijinirea financiara a Televiziunii Romane".

In anul 2012, TVR afirma ca, in urma unui Memorandum semnat cu guvernul, a luat o serie de masuri, inclusiv plata catre EBU a unor transe consistente din datoria istorica"

Astfel, in in perioada 2005 - 2010, s-au platit catre EBU 12.4 milioane de euro, iar in perioada 2011 - 2016 suma platita a fost aproape dubla - 20.5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al departamentului de Comunicare.

"Suma totala facturata de EBU in perioada 2005 - 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32.8 milioane de euro. La aceasta suma, TVR a fost obligata de lege sa plateasca la bugetul de stat TVA in valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Romana nu il poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale", potrivit sursei citate.

"In conditiile in care celalalt semnatar al Memorandumului nu si-a respectat obligatiile asumate, situatia TVR s-a degradat incepand cu decembrie 2013 - primul an in care televiziunea publica a incheiat, dupa aproape un deceniu, exercitiul financiar cu profit contabil".

"Evolutia evenimentelor a relevat ca, prin forte proprii, in contextul unui cadru legislativ invechit si a subfinantarii cronice, TVR nu poate continua sa indeplineasca misiunea publica, conform prevederilor legii de functionare si a Constitutiei Romaniei", se arata in acest comunicat.

European Broadcasting Union - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Romane (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplatii unor datorii in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc in luna mai, a anuntat vineri site-ul eurovision.tv.

Decizia a fost luata dupa ce un termen dat Guvernului roman de a lua masuri satisfacatoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.

"Este regretabil faptul ca suntem obligati sa luam aceasta masura. Suntem dezamagiti ca toate incercarile noastre de a rezolva aceasta problema nu au primit nici un raspuns din partea guvernului roman. In ultimele saptamani, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finantelor ca TVR poate fi plasata in procedura de insolventa, care la randul sau poate conduce la o restructurare profunda a difuzorului. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de posturi publice de televiziune din 56 de tari. Continuarea gradului de indatorare al TVR pune in pericol stabilitatea financiara a EBU insasi", a declarat directorul general al asociatiei, Ingrid Deltenre.

In context, un comunicat al Guvernului remis Agerpres arata ca problema datoriilor televiziunii publice este veche de aproape 10 ani, timp in care datoriile catre EBU au fost mereu amanate si neglijate.

"Situatia de fond in care ne aflam nu este cauzata de vreo decizie a Guvernului, iar incercarea de a considera Guvernul actual responsabil este nepotrivita si nefondata", se arata in comunicatul Executivului.

Potrivit comunicatului, televiziunea publica este o institutie aflata in subordinea Parlamentului, care trebuie sa aleaga conducerea TVR.

"Guvernul asteapta o decizie in aceasta privinta, pentru a avea un partener decizional in toate aspectele executive care vizeaza activitatea televiziunii. Faptul ca, dupa mai bine de o luna de la inceperea acestui proces, nu exista inca o conducere care sa isi asume responsabilitatea deciziilor executive in ceea ce priveste TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situatiei financiare sa fie imposibil", sustine Guvernul.

De asemenea, Executivul precizeaza ca situatia televiziunii publice a fost adusa la cunostinta Parlamentului inca de la inceputul acestui an, iar, in urma intalnirii dintre parlamentarii comisiilor de cultura cu reprezentantii TVR si ai Guvernului, s-a concluzionat ca Executivul trebuie sa prezinte solutiile de modificari legislative care sa permita restructurarea TVR si gestionarea problemei datoriilor.

"Aceste propuneri au fost trimise la Parlament in data de 28.03, asa incat modificarile Legii 41/1994 sa poata avea loc in timp util. Aceste modificari legislative sunt in curs, dar nu sunt finalizate. In consecinta, in actualul cadru legal nu exista posibilitatea platii partiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care sa nu fie susceptibil de nerespectare a conditiilor de concurenta nu poate fi acordat decat in cadrul unui plan de restructurare, sub o forma sau alta, de administrarea speciala a televiziunii", se mai arata in documentul citat.