Postul public de televiziune de la Chisinau il invita pe Ovidiu Anton, cel care ar fi trebuit sa reprezinte Romania la editia din acest an a Eurovisionului, sa evolueze pe scena de la Stockholm alaturi de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac, potrivit unei propuneri transmise de Moldova 1 si consultata de HotNews.ro.

Ovidiu AntonFoto: TVR

Intr-un mesaj de solidaritate transmis luni TVR-ului, postul public de televiziune Moldova 1 isi exprima "nedumerirea si regretul fata de circumstantele in care Romania a fost exclusa din concursul Eurovision".

"Regretam faptul ca excelenta prestatie a interpretului Ovidiu Anton, castigatorul etapei nationale "Eurovision Romania 2016", nu va putea fi aplaudata de pe scena de la Stockholm. Consideram ca este un precedent neplacut in raport cu o televiziune publica. Suntem solidari cu intreaga echipa TVR si ne exprimam parerea de rau pentru faptul ca echipele noastre nu vor fi in aceeasi sala, pentru a se sustine reciproc, avand in vedere spatiul cultural si valoric comun", se arata in mesajul semnat de directorul TV Moldova 1, Mircea Surdu.

"Odata cu acest mesaj de solidaritate, lansam si ideea unei colaborari dintre reprezentantii tarilor noastre. In acest context, il invitam pe Ovidiu Anton sa evolueze pe scena "Eurovision" alaturi de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac. Suntem convinsi ca cei doi pot face un duet de exceptie cu piesa "Falling Stars" in semifinala I din 10 mai", se mai arata in scrisoarea televiziunii moldovene.

Aceasta mentioneaza totodata ca "schimbarile in conceptul de show, la o etapa atat de inaintata", presupun in mod evident si agrearea unor modificari cu organizatorul concursului, exprimandu-si speranta ca "prin eforturi comune vom putea depasi momentele de criza".

De asemenea, televiziunea publica din Moldova il invita pe Ovidiu Anton la Chisinau pe 14 mai. "In capitala Republicii Moldova va fi organizat un spectacol open air "Eurovision", succedat de transmisiunea finalei ESC2016. Evenimentul va fi preluat live de catre postul public de televiziune "Moldova 1"", arata .

Amintim ca Romania nu va mai participa la Eurovision anul acesta, din cauza datoriilor pe care TVR le are fata de European Broadcasting Union (EBU), organizatia televiziunilor publice din Europa. EBU a retras accesul TVR la toate serviciile statelor membre, din cauza faptului ca, in mod repetat, nu si-a platit datoriile catre aceasta uniune. Datoriile invocate acum de EBU se ridica la 16 milioane de franci elvetieni.

Astfel, castigatorul local al Eurovision, Ovidiu Anton, nu va mai aparea in cea de-a doua semifinala a Eurovision 2016, programata pentru 12 mai. TVR nu va avea nici acces la semnalul SVT, televiziunea gazda a evenimentului din Suedia, ceea ce, potrivit Eurovision, inseamna ca nu va putea difuza deloc evenimentul.