"Nu exista nicio solutie pentru participarea Romaniei in acest an" la concursul Eurovision, este raspunsul oficial transmis de European Broadcasting Union (EBU) televiziunii Pro TV, organizatia radiodifuzorilor publici europeni precizand ca "repetitiile pentru show au inceput deja, iar planul de productie a fost finalizat fara participarea Romaniei, fapt care nu mai poate fi schimbat in acest moment".

Logo Eurovision 2016Foto: Eurovision.tv

Pro TV informeaza, intr-un comunicat difuzat marti, ca "dupa mai mult de o saptamana de cand a incercat sa contacteze reprezentantii EBU (European Broadcasting Union) pentru o discutie deschisa si gasirea unei solutii realiste si pragmatice pentru a aduce Eurovision 2016 in casele tuturor romanilor, Ingrid Deltenre, Director General EBU, a trimis pe 2 mai raspunsul oficial al institutiei pe care o reprezinta".

Astfel, conform comunicatului remis de Pro TV, in raspunsul oficial EBU, Ingrid Deltenre mentioneaza, printre altele, ca: "Repetitiile pentru show au inceput deja, iar planul de productie a fost finalizat fara participarea Romaniei, fapt care nu mai poate fi schimbat in acest moment. Nu exista nicio solutie pentru participarea Romaniei in acest an. Ne pare rau pentru faptul ca lui Ovidiu Anton nu ii mai este permis sa cante la Stockholm, cu atat mai mult cu cat cunoastem intelesul si sensul din spatele piesei sale".

"Raspunsul pe care l-am primit din partea EBU nu afiseaza deschidere, incercarea de a arata empatie sau de a intelege un artist si o intreaga tara. Continuam sa primim argumente pentru care Romania nu poate participa, atunci cand noi incercam sa gasim o solutie pentru a putea participa. Iar acesta este singurul lucru pe care il cerem, si anume dorinta de a gasi o solutie impreuna, pentru Ovidiu sa isi reprezinte tara si pentru ca evenimentul sa fie transmis in Romania, indiferent de televiziunea care il va difuza", a declarat Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro TV, citat in comunicat.

Televiziunea mai precizeaza ca, "in aceasta saptamana, Stirile PRO TV, prin intermediul Alexandrei Tanasescu, au ajuns la Geneva, in incercarea de a realiza un interviu obiectiv cu un reprezentant EBU si de a gasi punctul de vedere al EBU pentru intrebarile care nu au inca un raspuns: De ce a permis EBU Romaniei sa participe la Eurovision, in toti acesti ani, in ciuda datoriei care era oficiala?, De ce a permis EBU ca zeci de mii de romani sa isi voteze un favorit, prin SMS-uri platite, pentru ca apoi sa il excluda pe acesta cu doar 3 saptamani inainte de concurs? Si, cel mai important, De ce refuza EBU dreptul unui cetatean european de a lua parte la o competitie europeana, care presupune egalitate de sanse? Alexandra este inca in Geneva si asteapta ocazia unui interviu cu un reprezentant EBU, propunere care a fost refuzata pana in momentul de fata".

La randul sau, Ovidiu Anton, castigatorul selectiei nationale, care ar fi trebuit sa reprezinte Romania la editia din acest an a Eurovisionului, a declarat: "Sper din tot sufletul ca Moment of Silence, piesa pe care romanii au votat-o si pe care au ales-o sa ii reprezinte la Eurovision 2016, sa aiba sansa de a fi auzita pe scena din Stockholm. Nu este drept nici pentru mine si nici pentru fiecare roman din tara sau strainatate sa nu ne fie acordat macar dreptul la o discutie, in vederea gasirii unei solutii. Sunt pregatit sa discut despre optiunile noastre, sa zbor la Stockholm, sa cant Moment of Silence pe scena Eurovision, sa-mi reprezint tara si sa fac romanii mandri!".

Televiziunea Romana (TVR) a fost retrasa de la serviciile de membru EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeana de Radio si Televiziune) din cauza datoriilor acumulate inca din 2007, a anuntat EBU pe 22 aprilie, pe site-ul oficial, una dintre consecinte fiind eliminarea din competitia muzicala Eurovision, aminteste Mediafax. Situatia este fara precedent in istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusa din asociatie. De asemenea, este prima oara cand o tara este exclusa din concurs.

Pro Tv a trimis o scrisoare deschisa catre EBU, in care invita Uniunea Europeana de Radio si Televiziune sa-si reconsidere decizia si sa caute, alaturi de reprezentantii televiziunii comerciale, solutii pentru participarea lui Ovidiu Anton la concursul de la Stockholm. In plus, Pro TV a ofertat EBU pentru transmisiunea competitiei muzicale Eurovision 2016, insa EBU a refuzat oferta, potrivit declaratiilor lui Aleksandras Cesnavicius, CEO al Pro Tv, care a facut anuntul intr-o conferinta de presa desfasurata in 27 aprilie.