Jurnalista Monica Ghiurco, propusa din nou de Consiliul de Administratie al TVR pentru functia de presedinte-director general al Televiziunii publice, a primit aviz negativ, marti, la audierile din Comisiile pentru cultura ale Parlamentului, potrivit TVR. Ea fusese propusa din nou de CA pentru functia de presedinte, dupa ce, luna trecuta, fusese respinsa de Parlament. Dupa audierea Monicai Ghiurco, Comisiile au inceput sa o audieze si pe Irina Radu, care a fost invitata desi a pierdut alegerile din CA in fata colegei sale.

Monica GhiurcoFoto: tvr.ro
  • UPDATE Irina Radu a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de Cultura.

Parlamentarii liberali au parasit sedinta Comisiilor in momentul in care s-a votat ca si Irina Radu sa fie audiata, ei aratand ca, oricum, nu erau de acord nici cu audierea Monicai Ghiurco, intrucat PNL contestase la Curtea Constiutionala decizia de acum cateva saptamani a plenului parlamentului de a o respinge pe Ghiurco. Irina Radu a fost propusa de PSD in Consiliul de Administratie si a candidat de mai multe ori pentru pozitia de presedinte-director general, dar a pierdut de fiecare data, inclusiv la ultimul vot din CA, cand Monica Ghiurco a fost propusa din nou, cu 7 voturi pentru (5 pentru Irina Radu), in pofida deciziei anterioare a Parlamentului de a-i respinge candidatura.

  • Amintim ca Monica Ghiurco, membra in CA din partea salariatilor TVR, se opune deschis planului ca televiziunea sa intre in insolventa, in timp ce PSD, care a desemnat-o pe Irina Radu in CA, sprijina in mare masura acest plan.

Cum a interpretat PSD legea pentru a-si impune omul preferat

Potrivit Legii 41/1994 priving organizarea si functionarea SRR si SRTv:

  • Art. 19 (7): Presedintele Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, se numeste de catre Parlament, in sedinta comuna, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, cu respectarea procedurilor de audiere si de vot prevazute in acest articol. In vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, in termen de 7 zile, candidatul recomandat de catre membrii titulari ai consiliilor de administratie. Audierea candidatului se face de catre comisii, in prezenta membrilor consiliului de administratie respectiv.

Aceasta formulare, "cu prioritate", a fost reinterpretata de PSD, tinand cont si de formularea "candidatul recomandat". Pana acum, CA al TVR propunea un presedinte, iar comisiile parlamentare il audiau pe acesta si doar pe acesta. Acum, parlamentarii PSD inteleg ca CA "recomanda" un candidat, ceea ce ar insemna ca nu e obligatoriu si singurul posibil candidat, iar recomandarea CA ar avea "prioritate" in fata altor recomandari. Aceasta expresie, "cu prioritate", a fost invocata, de altfel, si de Senatorul Georgica Severin cand a explicat de ce ar fi valabila audierea Irinei Radu, el spunand azi, citat de TVR, ca se pot audia doua persoane daca una dintre ele este audiata "cu prioritate".

Legea mentioneaza doar examinarea "candidatului recomandat de catre membrii titulari ai consiliilor de administratie" - nu spune nimic despre posibilitatea examinarii altor candidati.

Surse politice mentionasera, pentru HotNews.ro, intentia PSD de folosi aceasta stratagema inca de la precedenta candidatura a Monicai Ghiurco.

Despre avizul de azi

La sfarsitul saptamanii trecute, cand s-a vehiculat, politic, ideea sa fie audiate doua persoane la sedinta de azi a Comisiilor de Cultura, TVR a transmis presei o pozitie in care preciza ca doar Monica Ghiurco este candidata propusa de Consiliul de Administratie pentru pozitia de director-general.

Potrivit TVR, Irina Radu a fost primit 25 de voturi pentru din partea membrilor Comisiilor si niciun vot impotriva. Georgica Severin a anuntat ca propunerea cu aviz pozitiv - Irina Radu - va merge marti in plenul Parlamentului, iar daca plenul o va respinge, se va trece la votarea Monicai Ghiurco.

Televiziunea publica precizeaza ca Senatorul Georgica Severin a spus ca se pot audia doua persoane daca una dintre ele este audiata "cu prioritate".

Monica Ghiurco si-a reafirmat, in timpul audierilor, opozitia fata de planul de insolventa. Dupa ce a primit aviz negativ, ea a spus: "inteleg ca s-a terminat cu democratia in Parlament?", moment in care Georgica Severin i-a spus ca democratia este votul si i-a cerut sa iasa afara, potrivit relatarii TVR.

Irina Radu a afirmat, in prezentarea sa, ca insolventa "nu este scopul meu si nu prevede proiectul meu insolventa."