Realizatorii Radio Zu Daniel Buzdugan si Mihai Morar au emis, marti, o "scrisoare" celor pe care i-au "dezamagit" dupa seria de "glume" rasiste pe care le-au facut cu ocazia meciului de fotbal Romania - Congo, mesaj in care ei isi cer scuze "pentru unele asocieri nepotrivite", despre care spun ca "au fost facute fara intentia de a jigni vreun grup de persoane, indiferent de rasa sau nationalitate". In prealabil, Buzdugan isi ceruse scuze si printr-o serie de declaratii facute pentru ziarul Adevarul.

Mesajul lui Buzdugan si Morar, dupa ce, saptamana trecuta, au folosit termeni precum "maimute", "macaci" si "primate" cand au vorbit despre congolezi:

Mihai Morar si Daniel Buzdugan: "Gandirea condusa de ura nu face parte din conduita noastra personala si profesionala"

Aceasta scrisoare se adreseaza celor pe care i-am dezamagit ca urmare a unui moment din emisiunea Morning ZU din 26 mai 2016.

Ne cerem scuze pentru unele asocieri nepotrivite facute pe tema meciului de fotbal dintre Romania si R.D. Congo. Aceste asocieri au fost facute fara intentia de a jigni vreun grup de persoane, indiferent de rasa sau nationalitate.

Suntem oameni, se intampla sa gresim, dar ne asumam si regretam cuvintele alese. Asa cum am mentionat si ieri, si astazi, in direct la matinalul ZU, scuzele noastre se indreapta catre Republica Democratica Congo, in mod special catre echipa nationala de fotbal a acesteia si catre toti cei carora le-am produs fara rea credinta un sentiment de mahnire.

Gandirea condusa de ura nu face parte din conduita noastra personala si profesionala si nu se regaseste in valorile Radio ZU. Dovada stau miile de ore de emisiuni radio in direct in care nu a existat un astfel de precedent.

Cunoastem limitele libertatii de exprimare si ne delimitam categoric de orice fel de discurs care incita la ura.

Cu respect pentru fiecare,

Daniel Buzdugan si Mihai Morar

In prealabil, Buzudgan declarase, contactat de Adevarul, ca "a fost o greseala neintentionata a noastra, noi in emisiunea respectiva am vrut sa facem glume despre echipa noastra, care joaca prost in ultima vreme. Din una in alta am facut o greseala".

Acesta a sustinut ca are prieteni de alte etnii si de alte orientari sexuale, pe care ii respecta si niciodata nu ar putea sa ii jigneasca.

"A fost o neatentie pe care o vom plati. Normal ca vom plati. Ne cerem scuze fata de cei care s-au simtit lezati. Regretam sincer. Este o greseala pe care am facut-o, dar care nu a fost intentionata, noi nu suntem rasisti, nu avem nicio legatura cu rasismul. Niciodata in atatia ani nu am fost acuzati de asa ceva. Nu intereseaza pe nimeni probabil, dar trec prin niste momente pe care nu le-as dori nimanui si promit ca nu se va mai repeta. Imi pare rau. Ne-am cerut scuze in emisiunile noastre si promitem ca niciodata nu se va mai intampla asa ceva. Suntem cu totii oameni pe planeta asta", a mai spus el.

Mihai Morar si Daniel Buzdugan au fost reclamati la CNA pentru ce au spus dupa meciul Romania - Congo. "Maimute", "urangutani", "macaci", "primate" - au fost termenii folositi de cei doi realizatori de la Radio ZU intr-o serie de "glume" legate de congolezi, dupa cum a notat luni PaginadeMedia.ro.