Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care sa permita esalonarea datoriilor pe care Televiziunea publica le are catre Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU), au declarat, marti, pentru Agerpres, surse oficiale.

UPDATE TVR precizeaza intr-un comunicat de presa ca proiectul de OUG care sa permita plata datoriilor nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTv.

  • Redam integral comunicatul de presa transmis de TVR

Proiectul de Ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor Publice prin care se creeaza cadrul legal pentru finantarea din alocatia bugetara a obligatiilor financiare pe care Televiziunea Romana le are la European Broadcastin Union (EBU) nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTv.

Prin aceasta decizie, cuantumul alocatiei bugetare destinate SRTv pentru anul in curs, stabilit de Guvern in 2015, nu va fi majorat, dar televiziunea publica va avea posibilitatea ca, prin gestionarea riguroasa a banilor alocati de la bugetul de stat, sa foloseasca o parte din suma pentru a plati obligatii financiare catre EBU.

Aceste obligatii includ, pe langa drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment sau de stiri, contributii, taxe, cotizatii, abonamente, licente pentru transmisii si cheltuieli tehnice, precum si orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism international.

Initiativa Ministerului Finantelor Publice vine dupa ce, pe fondul situatiei financiare dificile generata de subfinantarea cronica a televiziunii publice si a datoriilor istorice pe care le institutia le inregistreaza la EBU, TVR nu a reusit sa contracteze drepturile de difuzare pentru EURO 2016, iar reprezentantul Romaniei a fost eliminat de la editia din acest an a Eurovision Song Contest.

La finalul lunii aprilie, EBU i-a retras Televiziunii Romane calitatea de membru, ca urmare a neplatii unor datorii in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni, motiv pentru care tara noastra a fost exclusa de la Eurovision.

Intrebat intr-o emisiune tv daca din cauza situatiei grave de la Televiziunea publica transmisiuni precum Olimpiada risca sa nu poata fi facute, premierul Dacian Ciolos afirma, luna trecuta, ca nu crede 'ca se va intampla acest lucru'.

Ciolos se declara atunci deranjat de faptul ca s-a incercat, 'din mediul politic si din Parlament', transferarea unei vinovatii asupra Guvernului pentru situatia de la TVR.

'Unii au avut impresia ca, daca organizeaza o intalnire in Parlament la care sunt prezent si eu, gata, vina si responsabilitatea de ceea ce nu s-a facut ani de zile pana acum la TVR (...) pot fi transferate pe Guvern doar pentru ca o sa vorbim si o sa dam cateva declaratii in presa. Am spus foarte clar ca sunt gata sa discut intr-un mod foarte precis si concret cu o conducere a Televiziunii Romane care sa aiba un mandat foarte clar de reforme si sa isi asume acest plan de reforma, ca nu voi discuta cu nicio conducere sub presiune, doar pentru ca e o presiune publica si pentru ca Romania risca sa piarda dreptul de a transmite o emisiune sau alta, oricat de populara ar fi ea. Nu in felul asta, cu astfel de presiuni emotionale si sentimentale, se pot rezolva probleme structurale acolo', spunea premierul.