Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului, cere institutiei din care face parte sa clarifice aspectele care tin de modul in care presa poate difuza imagini in care o persoana este mobilizata in catuse de catre autoritati. Solicitarea vine in urma unei decizii de joi a Curtii Europeana a Drepturilor Omului - CEDO intr-un dosar in care este vizata Bulgaria si in care constata ca "imobilizarea unei persoane in catuse si plimbarea acesteia prin fata presei constituie un tratament degradant, interzis de articolul 3 al Conventiei."

Valentin JucanFoto: AGERPRES

Jucan precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca CEDO a facut aceasta constatare in decizia pronuntata in dosarul Popovi contra Bulgariei, speta in care a fost analizata procedura dupa care se poate inregistra video si difuza retinerea unei persoane. Astfel, instanta europeana a apreciat ca difuzarea acestor imagini reprezinta ingerinta in dreptul la viata privata, drept consacrat de articolul 8 din Conventie.

"In acest context, formulez in nume propriu si solicit public Consiliului National al Audiovizualului - C.N.A., clarificarea aspectelor care tin de modul in care astfel de imagini pot fi difuzate, cu atat mai mult cu cat prevederile articolului 42 din Decizia 220 a C.N.A. NU au fost respectate si aplicate niciodata. Totodata, consider ca posturile de televiziune au datoria de a citi cu atentie hotararea Curtii si de a-si insusi decizia acesteia, tinandu-se cont de faptul ca aceasta masura se constituie in precedent", sustien Valentin Jucan.

Jucan adauga faptul ca Romania se poate situa in procese similare, "cu atat mai mult cu cat actul justitiei este, de prea multe ori, transformat in scandal mediatic cu scopul de a obtine rating sau influenta politica".