Parintii europeni cred ca se transmite prea mult sex si violenta la televizor, dar cred si ca televizorul are efecte pozitive asupra copiilor, arata un studiu comandat de UPC. Implicarea parintilor in modul in care copiii se uita la TV este ilustrata de faptul ca trei din patru parinti europeni (74%) sunt implicati in procesul decizional. In Romania, 32% dintre parinti decid la ce emisiuni se uita copiii lor, in timp ce 32% iau decizia impreuna cu copiii lor.

Cand vine vorba de monitorizarea obiceiurilor de consum TV ale copiilor, 57% dintre parintii europeni vor mai multa supraveghere a continutului programelor TV. Doar 3% din parintii inclusi in studiu isi doresc mai putina supraveghere. Continutul violent si sexual sunt si motive pentru care copiilor li se interzice sa se uite la anumite programe, metoda la care recurg doua treimi dintre parintii care au participat la studiu.

Cine controleaza telecomanda: parintii sau copiii?

83% dintre parinti spun ca evalueaza pana la un punct programele TV la care se uita copiii lor. Implicarea parintilor in modul in care copiii se uita la TV este ilustrata de faptul ca trei din patru dintre parintii europeni (74%) sunt implicati in procesul decizional. In Romania, 32% dintre parinti decid la ce emisiuni se uita copiii lor, iar alti 32% iau decizia impreuna cu copiii lor.

Totusi, in Olanda, Belgia si Ungaria, copiii par sa fie stapanii telecomenzii. Respectiv 40%, 41% si 47% dintre copii decid la ce vor sa se uite, fara sa fie nevoie sa-si consulte parintii. in Franta, 96% dintre parinti sunt implicati in decizia de a urmari un anumit program TV.

Aproape unul din trei parinti (29%) le ingaduie copiilor mai mici de 2 ani sa se uite la TV, insa exista diferente majore in interiorul Europei. in Romania, 36% dintre copiii mai mici de 2 ani au voie sa se uite la TV, comparativ cu 40% in Olanda, Belgia si Irlanda. In tarile vorbitoare de germana (Germania, Elvetia si Austria) si in Franta, mai putin de 15% dintre copiii de aceasta varsta au voie sa se uite la TV.

85% dintre parintii europeni, cu copii de varste pana la 18 ani, cred ca privitul la TV are efecte pozitive. Ei au mentionat, cel mai frecvent, efecte educationale, cum ar fi acumularea de informatii generale (68%), si o mai buna intelegere a limbajului (48%).

13 tari au participat la studiu

Sondajul european de televiziune ofera detalii despre obiceiurile de consum ale telespectatorilor europeni si despre rolul pe care il are televiziunea in viata europenilor. Sondajul a fost derulat in perioada octombrie-decembrie 2007. La intrebari au raspuns 6.000 de parinti din 13 tari: Romania, Olanda, Irlanda, Germania, Franta, Austria, Elvetia, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia.