Postul Realitatea TV este in pericol de a nu mai putea emite, a afirmat Cozmin Gusa, unul dintre actionarii principali ai televiziunii de stiri, luni seara, la emisiunea "Realitatea Romanesca", moderata de Octavian Hoandra. Gusa a mai sustinut, ca, intr-o discutie cu premierul Dacian Ciolos, i-a sugerat acestuia sa intareasca transparenta instiututionala prin consolidarea mass-media, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Cozmin GusaFoto: Agerpres

Dintre declaratiile lui Cozmin Gusa, potrivit Realitatea.net:

  • "La Realitatea TV suntem intr-un pericol cvasimortal de a nu mai putea functiona. Mizele noastre nu au fost potrivite pentru cei care ne-au purtat de grija. Suntem intr-o mare problema in care nu mai putem sa ne achitam darile, contractele de chirie, de utilitati. Presa a ajuns in acest stadiu. Realitatea este prima amenintata, in conditiile in care oamenii ne aplauda, dar nu au ce face, pentru ca trebuie sa plateasca abonamentul la TVR, pe noi nu au cum sa ne ajute.
  • Un sistem diabolic din Romania face ca masuratorile de audienta in baza carora se castiga venituri din publicitate sa fie pervertit; nimeni sa nu faca nimic de atatia ani. Audientele din timpul zilei se masoara doar la domiciliu. Oamenii ne urmaresc nu doar in case, ci si pe Internet, la radio, la birou sau in localuri publice unde nu se masoara. Suntem intr-un pericol mortal sa trebuiasca sa inchidem entitatea si sa nu mai putem sa ne onoram costurile din motive care nu tin de calitatea emisiei, ci de sistemul din Romania care nu se inrgijeste de mass-media sau de opinia corecta"
  • In Romania au dus-o bine in ultima vreme televiziunile care au facut fratie cu puterea, dar Realitatea TV a fost o televiziune antiguvernamentala mereu, a mai precizat consultantul politic, explicand ca "guvernele din ultimii ani au batjocorit romanii si datoria Realitatea TV a fost mereu sa critice guvernul. N-am fost ca alte televiziuni sa putem sa beneficiem de fonduri care sa ne dea posibilitatea sa traim a la long. Am trait natural si au actionat acolo unde am putut sa traim natural. Realitatea e in pericol iminent sa nu mai poata emite. Nu mai exista fondurile potrivite si nici prietenii nostri, care spun ca ne sunt prieteni, nu mai pot sa faca aceste eforturi legale pentru a ne ajuta ca sa ducem mai departe un demers dezinteresat". Realitatea a fost "mostenita" in urma unor datorii mari, fiind perdanta unor jocuri de afaceri care au dus-o in situatia de insolventa, a mai completat acesta. [...]
  • "Am privit cu mare speranta aparitia lui Ciolos ca prim-ministru, cu Vasile Dincu secundandu-l. I-am sugerat lui Ciolos ca un lucru foarte important pentru el, ca premier tehnocrat, ar fi sa intareasca transparenta instiututionala prin consolidarea mass-media. I-am spus sa se uite cu atentie la felul in care operatorii de cablu isi fac veniturile pe barba Realitatea TV, Antena 3, Romania TV, B1TV si care nu platesc nimic acestor televiziuni, dar incaseaza bani de la romani in baza interesului romanului de a fi informat; in contrapartida cu alte televiziuni care il taxeaza pe cablist si care pentru audienta de zeci de ori mai mica iau bani fara sa-i merite, pentru ca televiziunile de stiri fac ceva pentru romani si nu primesc nimic, iar celelalte, care sunt optionale si care vorbesc despre natura, mediu etc. primesc bani de la romani. Asta a fost o cerinta a mea... sa vada cum poate sa consolideze televiziunile si site-urile de stiri care sunt responsabile in baza audientei si a lucrurilor pe care acestea le fac, luand de la cel care face sute de milioane de euro pe an si dand in partea cealalta si in paralel sa se uite la banii cheltuiti aiurea, apropos de televiziunea nationala si de radioul national", a mai declarat Cozmin Gusa, adaugand ca "marea dezamagire legata Dacian Ciolos este ca nu a facut nimic... nici macar acest lucru al consolidarii mass-media si al libertatii de exprimare - fiecare televiziune de stiri reprezentam o anumita categorie din societate care se simte bine uitandu-se la noi -. Nu l-a interesat aceasta latura care e latura ce a declansat fenomenul #Colectiv, in urma caruia Ciolos si Tudorache au venit la putere. Din limuzinele in care ei circula astazi si se uita superior la romani au venit in urma unor procese de mediatizare corecta care s-au facut la Realitatea TV".