Mai multe ziare franceze de prim rang, dar si o mare televiziune de stiri au decis sa nu mai publice fotografiile teroristilor care comit atentate in Franta. Motivul principal invocat de ziaristi este de a nu-i transforma pe teroristi in eroi. "Eroare", spun observatori ai islamistilor radicalizati, nu-i veti opri sa faca atentate, dar va veti frustra cititorii. In Franta a inceput o polemica aprinsa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numele mari ale presei franceze care au luat decizia de a nu mai publica figurile teroristilor sunt ziarele Le Monde si La Croix, televiziunile BFMTV si France 24, radiourile Europe 1 si RFI. Decizia vine la doua zile dupa ce doi teroristi islamisti au ucis un preot de 86 de ani intr-o biserica din nordul Frantei, ultimul dintr-un sir interminabil de atentate care au intins la maximum nervii francezilor.

Cum isi justifica Le Monde decizia de a nu mai publica fotografiile teroristilor? Profilul individual al teroristilor nu conteaza, evitam glorificarea postuma a teroristilor, rezistam in fata strategiei urii.

Canalul tv de stiri BFMTV are exact aceleasi motivatii ca si Le Monde. Aduce un argument suplimentar insa: publicarea imaginilor cu teroristi s-ar transforma intr-o campanie de recrutare pentru ISIS. BFMTV anunta insa ca exista o exceptie de la regula auto-impusa: va difuza imaginile teroristilor cautati de autoritati, astfel incat publicul sa poate ajuta la cautarea lor.

Imediat dupa anuntarea auto-cenzurii, reactiile internautilor au inceput sa curga. Multi cititori Le Monde au sprijinit decizia ziarului, denuntand nevoia de publicitate a jihadistilor. Multi alti cititori au fost insa critici: unul a citat nevoia de a sti cum arata un anume terorist, astfel incat sa poata sti daca nu cumva a fost prin cartierul sau ori a stat de vorba cu vecinii lui.

Ce spun insa specialistii in terorismul jihadist?

Wassim Nasr, ziarist la France 24 si autorul cartii "Etat islamique, le fait accompli", a explicat pentru l'Express ca este o decizie eronata, pentru ca lasa loc teoriilor conspiratiei. El a citat cazul atentatului de la Nisa, cand extrema dreapta din Franta a lansat teoria ca autoritatile vor sa ascunda faptul ca teroristii sunt de origine araba, profitand de aparitia intarziata a imaginilor cu teroristul care a facut 84 de victime.

Mai mult: Wassim Nasr spune ca rolul jurnalistilor este de a informa, nu de a ceda cantecelor de sirena. Locul lasat liber de presa serioasa va fi ocupat imediat de site-urile de propaganda, mai arata ziaristul.

Un alt expert in jihadism, David Thompson, explica pentru Liberation ca eroizarea teroristilor nu se face prin presa franceza mainstream, ci prin intermediul mediilor de difuzare jihadiste. "Ei nu au nevoie de Le Monde, nu se uita la canalele noastre de stiri, ci pe site-urile lor", spune ziaristul. El citeaza nevoia legitima a publicului de a fi informat si critica decizia de a nu publica imaginile teroristilor, spunand ca difuzarea acestor informatii nu are nici un impact asupra ritmului producerii de atentate.