Realitatea Media SA a anuntat ca renunta, incepand de vineri, la calitatea de membru al Clubului Roman de Presa. Intr-un comunicat remis presei, compania invoca "lipsa de consistenta a actiunilor CRP din ultimii doi ani" si "considera ca atitudinea presedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu, fata de un coleg de breasla, Robert Turcescu... este in flagranta contradictie cu functia sa de lider al jurnalistilor din Romania".

Decizia a fost luata in urma unei confruntari verbale intre Mihai Tatulici si Robert Turcescu, pe de o parte, si Cristian Tudor Popescu, pe de alta parte, in cadrul unei emisiuni difuzate joi seara de Realitatea TV.

In acea emisiune, Robert Turcescu a facut publica o convorbire cu ministrul Ludovic Orban, discutie telefonica pe care jurnalistul initial refuzase sa o difuzeze pe post. Conform inregistrarii difuzate joi seara, ministrul s-a adresat ziaristului cu "nesimtitule" si ii cerea socoteala pentru felul cum acesta a abordat intregul scandal al accidentului in care Orban a fost implicat duminica.

In cadrul emisiunii, Cristian Tudor Popescu a afirmat, prin telefon, ca inregistrarea este o convorbire intre doi amici si ca nu i se pare a ridica probleme de ordin deontologic. Popescu a mai declarat ca, personal, nu ar fi facut publica aceasta conversatie.

Doi ani de inconsistenta

Reprezentantii Realitatea contactati de HotNews.ro nu au putut preciza la ce se face referire in comunicatul de presa, acolo unde se mentioneaza "lipsa de consistenta a actiunilor CRP din ultimii doi ani", de cand Realitatea face parte din Club.

Referindu-se la acest pasaj din comunicat, Cristian Tudor Popescu a declarat vineri pentru HotNews.ro ca "n-am auzit nicio referire, la nicio sedinta, si am fost la toate sedintele, alaturi de domnul Tatulici, timp de doi ani", referitoare la vreo inconsistenta a CRP. Presedintele Clubului a spus ca, daca reprezentantii Realitatea Media ar fi avut obiectii timp de doi ani, ar fi trebuit sa le semnaleze.

Popescu a spus, de asemenea, pentru HotNews.ro ca secretariatul CRP a primit o informare oficiala cu privire la retragerea Realitatea Media, dar ca nu stie exact daca reprezentantii societatii se vor retrage si din ambele componente ale Clubului - asociatia patronatului si cea a jurnalistilor.

Stradanii de reprezentare a breslei

Retragerea Realitatea Media din cadrul CRP are loc la cateva zile dupa lansarea oficiala a Asociatiei Jurnalistilor Romani (AJR). AJR a aparut, conform ajr.ro, "din nevoia reprezentarii, la nivelul jurnalistilor, a intereselor profesionale ale celor ce activeaza in mass-media", de la credibilitatea acestei bresle la relatia dintre jurnalisti si patroni.

IIn cadrul AJR Cristian Tudor Popescu, directorul Gandul, este coleg cu un membru al managementului Realitatea TV, Catalin Popa. Ambii sunt simpli membri ai Asociatiei, fara atribute de reprezentare ale societatilor unde lucreaza.

In cadrul CRP, Mihai Tatulici, unul dintre fondatorii Clubului, figureaza atat ca reprezentant al managementului Realitatea, cat si ca director fondator al publicatiei Privirea. La nivel de ziaristi, redactia Realitatea era reprezentata de Catalin Popa.

In ceea ce il priveste, Robert Turcescu a initiat si el, la finele lui 2006, o organizatie a ziaristilor - Societatea Jurnalistilor Profesionisti, care a avut foarte mica vizibilitate pe parcursul acestui an.

CRP este format, in prezent, din peste 30 de societati membre si aproape 100 de jurnalisti.