Decorarea unui cunoscut jurnalist, apropiat de premierul Victor Orban, dar considerat rasist de criticii sai, a dus la returnarea mai multor decoratii de acelasi tip, in semn de protest, scrieThe Guardian.

Zsolt Bayer, jurnalist considerat rasist, decorat in UngariaFoto: Captura YouTube

Zsolt Bayer a fost unul dintre cetatenii ungari care au primit joi Ordinul de Merit Crucea Cavalerului de la presedintele Janos Ader, la sarbatorirea uneia dintre zilele nationale ale Ungariei.

Dar luni seara, potrivit presei din Ungaria, 44 de detinatori ai aceleasi decoratii - inclusiv cercetatori, artisti si persoane din mediul universitar - au declarat ca le returneaza in semn de protest.

Bayer, editorialist din cand in cand la cotidianul de dreapta Magyar Hirlap, a fost fotografiat adesea in compania lui Orban si este cofondator al unei organizatii din societatea civila ce a organizat manifestatii publice pro-guvern.

In trecut, el a comparata populatia roma - cea mai mare minoritate din Ungaria, cu o populatie de 600.000-700.000 de persoane - cu “animalele” si a scris lucruri considerate antisemite, intr-o tara cu o comunitate evreiasca apreciata la peste 100.000 de oameni.

In 2013, Magyar Hirlap a fost amendata cu echivalentul in forinti a 800 de euro de catre supraveghetorul pietei media pentru ca a publicat articolele anti-romi ale lui Bayer.