UE vrea ca motoarele de cautare sa plateasca pentru a utiliza stiri online
Potrivit Financial Times, propunerile Executivului comunitar, care ar urma sa fie date publicitatii luna viitoare, sunt destinate sa reduca puterea marilor companii din sectorul online in negocierile dintre motoarele de cautare si creatorii de continut. Insa noua taxa ar pune si mai multe presiuni asupra relatiilor, si asa tensionate, intre Silicon Valley si Bruxelles pe teme precum taxele si concurenta, scrie Agerpres.
Miercuri, Departamentul american al Trezoreriei a criticat Comisia Europeana pentru intentia sa de a amenda grupul informatic american Apple cu mai multe miliarde de euro din cauza neplatii taxelor in Europa.
In centrul noului plan este o propunere conform careia organizatiile media vor primi "drepturi exclusive" pentru a permite continutului lor sa fie disponibil online publicului, iar astfel servicii precum Google News ar fi fortate sa negocieze cu organizatiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor. Cu toate acestea, organizatiile media nu sunt obligate sa perceapa taxe pentru ca un agregator sa publice extrase din continutul lor si ar putea sa il ofere gratuit.
"Vrem sa fie foarte clar, acordarea unor astfel de drepturi catre organizatiile media nu va afecta modul in care utilizatorii fac schimb de hyperlink-uri pe Internet", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Christian Wigand.
Criticii acestei idei sustin ca eforturi similare de a taxa Google pentru ca a publicat stiri online au esuat atat in Germania si Spania. In cazul Spaniei, Google a raspuns prin inchiderea serviciului Google News in aceasta tara, iar in Germania multe organizatii mediu au renuntat la dreptul de a impune taxe pentru a aparea in continuare in rezultatele de cautare ale motorului de stiri, dupa ce anterior au suferit o diminuare semnificativa a traficului.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Aceeasi UE aduce milioane de straini agresivi care au doar drepturi.
Normal e sa existe numerosi furnizori cu putere economica similara astfel incat clientii, piata si economia sa nu fie controlata doar de cativa mega-jucatori.
Eu as merge si mai departe si as incerca sa descurajez mega-corporatiile care au mai mult de 20-25% dintr-o piata.
Spre exemplu, tu s-ar putea sa ai noroc si sa primesti motorul de cautare romanesc okidoki.ro, eu s-ar putea sa n-am noroc si sa raman cu google. Dar dupa cum spui, o sa fiu mai fericit, pentru ca nu va mai exista limitarea puterii cumparatorilor in raport cu furnizorii.
Mai e si chestia asta, e imposibil sa scapi de un motor de cautare. Am incercat, dar pentru ca mi-a fost lene, n-am reusit.
Trebuie neaparat blocate si descurajate companiile si mega-jucatorii care au succes. Imi amintesc ca eu n-am prins niciodata premiul I cu coronita in gimnaziu, un coleg avea monopol pe premiul respectiv. Nu mi s-a parut niciodata fair, ii facea pe ceilalti sa se simta prost.
In al doilea rand, sunt industrii unde ai monopol natural (metroul, portul, etc), iar acolo nu poti "stimula" concurenta.
In cazul de fata, cota de piata a Google a fost obtinuta prin performanta proprie, si nu prin actiuni care sa contravina cu legislatia concurentei. Astfel, UE pedepseste performanta.
Ce vina are Google ca ofera un produs de cea mai buna calitate, iar consumatorii il folosesc?
Cum ar fi să nu te poți interesa despre situatia unei rude, aflată în concediu prin Italia, decât în limba italiană (pe care nu o știi), pentru că publicațiile locale nu au contracte cu motoarele de căutare asfel încât să le fie preluate informațiile?