Facebook a admis ca in ultimii doi ani cifrele legate de cat timp au fost vizionate clipurile video publicitare au fost "umflate" in mod artificial, scrie Wall Street Journal. Eroarea a afectat indicatorul ce arata durata medie de vizionare pentru fiecare clip, iar cifrele livrate companiilor care au paltit reclame au fost exagerate chiar si cu 80%. Acest lucru s-a intamplat fiindca nu au fost luati in calcul si utilizatorii care s-au uitat sub trei secunde la un clip, astfel ca media finala a fost nejustificat de mare. Intamplarea este jenanta pentru Facebook care se mandreste enorm cu continutul video consumat pe site.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totul a pornit de la faptul ca, acum cateva saptamani, Facebook a dezvaluit pe “Advertiser Help Center” ca a existat o eroare in indicatorul legat de timpii medii de vizionare pentru fiecare clip fiindca nu lua in considerare si vizionarile de sub trei secunde. Facebook spunea atunci ca va schimba masurarea si ca problema s-a rezolvat. Cifra livrata de indicatori era mult mai mare decat cea reala.

Practic indicatorul “Average Duration of Video Viewed” a luat in calcul in ultimii doi ani doar vizualizarile de peste trei secunde, desi foarte multi s-au uitat mai putin de trei secunde si media reala ar fi trebuit sa fie mai mica. Facebook spune ca noul indicator numit , “Average Watch Time” va lua in calcul toate vizualizarile.

Agentiile de publicitate s-au autosesizat si au vrut sa afle mai multe, mai ales ca acel indicator este extrem de important in stabilirea preturilor reclamelor.

Agentia Publicis Media, una dintre cele mai mari, a fost anuntata de Facebook ca, din cauza problemelor cvu aceste masuratori, timpul mediu petrecut de useri pe video-uri a fost supra-estimat cu valori intre 60% si 80%. Cei de la Publicis spun ca este inacceptabil ca doi ani Facebook sa fi livrat date gresite si intamplarea este o dovada ca datele Facebook ar trebui validate si de o terta parte.

Intamplarea este jenanta pentru Facebook care s-a mandrit in ultimii ani cu cresterea puternica a consumului de continut video. Din cauza datelor calculate gresit este foarte posibil ca diversele companii care au paltit pentru publicitate sa fi judecat gresit performanta acestor clipuri. Mai mult, este posibil ca datele sa ii fi determinat companiile sa investeasca in continuare in publicitate pe Facebook, in detrimentul TV-ului sau YouTube-ului.

In plus, multe companii posteaza continut in functie de cifrele de vizualizari, astfel ca au fost induse in eroare.