carea celui mai mare ziar de opozitie din Ungaria, Nepszabadsag, a fost suspendata, a anuntat sambata grupul care detine publicatia, starnind ingrijorari cu privire la libertatea presei in Ungaria, potrivit AFP. Proprietarii au invocat motive economice insa mai multe ONG-uri sustin ca publicatia a fost inchisa pentru a publicat materiale critice la adresa Guvernului premierului Viktor Orban.

Protest la Budapesta fata de inchiderea NepszabadsagFoto: Captura euronews

Opozitia socialista a calificat aceasta suspendare drept "o zi neagra pentru libertatea presei".

Potrivit estimarlor AFP, circa 1.500 - 2.000 de persoane au protestat sambata seara, in fata sediului ziarului dela Budapesta, fluturand exemplare ale publicatiei si scandand "Orban afara". Protestul a avut loc la apelul mai multor ONG-uri.

"Astazi, unul dintre ultimele cotidiene de opozitie au fost pur si simplu reduse la tacere", au anuntat organizatorii mitingului pe Facebook.

Grupul MediaWorks, proprietarul Nepszabadsag, a dat asigurari intr-o declaratie citata de agentia ungara MTI ca suspendarea publicarii ziarului a fost dictata de motive economice si ca va dura pana la "formularea si punerea in aplicare a unui nou concept".

Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, a numit aceasta masura o "decizie economica rationala, nu politica."

Creat in urma cu saizeci de ani, Nepszabadsag - al carui nume inseamna "Libertatea Poporului" - este ziarul cu cel mai mare tiraj din presa maghiara si un critic vehement al primului-ministru si a politicii sale anti-imigratie.

De la venirea la putere in 2010, Viktor Orban, in varsta de 53 de ani, a fost adesea acuzat de incercarea de a folosi mass-media in avantajul sau, si sectoare mari ale presei private au fost cumparate de catre oligarhi apropiate guvernului, spun criticii.

In plus, potrivit acestora, guvernul si-a rezervat partea leului din piata importanta de publicitate in presa publica apropiata guvernului.

Unul dintre redactorii Nepszabadsag a declarat pentru AFP ca jurnalistii care au pregatit articole pentru editia de luni au fost impiedicat sa intre in redactie si au fost informati prin scrisori de suspendarea ziarului.