Aproximativ 85% dintre copiii din Romania cu varste de 5-16 ani, care locuiesc la oras si au acces la internet, intra zilnic online si petrec, in medie, peste cinci ore pe zi folosind retelele sociale, sustine un studiu realizat de compania de cercetare iSense Solutions pentru grupul de publicitate Lowe Group.

  • Potrivit autorilor studiului, acesta a fost realizat folosind atat metode calitative, cat si cantitative: pe de o parte, au fost folosite focus grupuri cu copii de 8-12 ani, respectiv 13-16 ani, iar un studiu cantitativ a fost realizat pentru adolescentii de 14-16 ani si in randul parintilor de 5-16 ani. Autorii nu precizeaza care este esantionul folosid, dar afirma ca datele au fost culese prin intermediul unui panel online si ca sunt reprezentative pentru mediul urban, cu un grad de eroare de +/-6%.

Ce spun datele prezentate luni de grupul Lowe:

  • varsta medie la care copiii primesc terminale: 8.5 ani pentru tableta, 9 ani pentru calculator, 10 ani pentru smartphone, 11 ani pentru alte dispozitive inteligente. Pana atunci, ei folosesc de obicei dispozitivele parintilor
  • cel mai des este folosit smartphone-ul, pe care copiii isi petrec, in medie, 160 de minute pe zi (208 in cazul adolescentilor de 13-16 ani). Tableta este preferata de copiii cu varste intre 5-7 ani.
  • "71% dintre parinti au declarat ca isi intreaba copiii ce produse sa cumpere si 51% ii considera pe cei mici foarte persuasivi, iar asta vine din cresterea increderii in perceptia lor, crestere datorata accesului la informatie pe care acestia il au utilizand device-uri moderne" - Adela Preda, Digital Creative Strategist, Profero.
  • Copiii intra pe Internet indeosebi de acasa si sunt interesati mai ales de videoclipuri muzicale, clipuri amuzante, desene animate sau sa petreaca timp in retelele sociale.
  • Copiii au in medie 14 aplicatii instalate pe smartphone, cei mai mici preferand jocurile, iar cei mai mari - retelele sociale.
  • Peste jumatate dintre copii si-au facut cont pe Facebook asistati de un parinte, ceea ce arata preocuparea parintilor in acest sens.