Televiziunea publica sustine, oficial, pastrarea taxei radio-TV. 12 fosti directori generali ai TVR si RRA - impotriva proiectului de eliminare a taxei

de C. Ionescu     HotNews.ro
Joi, 20 octombrie 2016, 17:30 Economie | Media & Publicitate


Televiziunea publica a anuntat oficial, joi, ca nu sustine eliminarea taxei radio-TV si finantarea TVR din fonduri de la buget, care "ar afecta misiunea publica a institutiei". Pozitia adoptata de Consiliul de Administratie a fost facuta publica dupa intalniri ale conducerii TVR cu organizatia radiodifuzorilor publici europeni, EBU. Tot joi, 12 fosti sefi ai institutiilor publice de radio si televiziune au semnat o scrisoare publica impotriva eliminarii taxei radio-TV, prin proiectul de lege al PSD privind eliminarea a peste 100 de taxe.

Proiectul de lege a trecut deja de Senat si asteapta sa fie votat de Camera Deputatilor - camera decizionala.

Miercuri seara, Radioul public a emis la randul sau o pozitie oficiala prin care isi exprima dezacordul fata de desfiintarea taxei.

 • Pe 11 octombrie, dupa ce acest proiect a fost depus in Parlament, Irina Radu, actualul presedinte-director general al TVR, contactata de HotNews.ro, a evitat sa se pronunte impotriva eliminarii taxei radio-TV, afirmand ca "nu are pareri preconcepute, mai ales daca cineva isi asuma rezolvarea situatiei TVR. ana acum, de 10 ani, nimeni nu a facut nimic. Nici macar nu a contat cine conduce si cum conduce TVR. Acum platim oalele sparte. Cred ca independenta editoriala se poate pastra - exista exemple. Si pana acum, cu toata independenta teoretica, atunci cand a fost... comod pentru unii, TVR a fost ghidonata perfect, influentata politic."

Acum, insa, TVR a emis o opinie prin care arata ca "majoritatea membrilor Consiliului de Administratie al SRTv si-a exprimat optiunea si sprijinul pentru demersul de pastrare a taxei TV." Punctul de vedere oficial arata ca "Pentru a-si indeplini misiunea publica, aceea de a furniza programe de calitate, impartiale si echilibrate, in beneficiul telespectatorilor, TVR are nevoie de o finantare corecta, care sa-i asigure independenta editoriala."

Totodata, 12 fosti presedinti-directori generali ai SRR si SRTv semneaza, la randul lor, o scrisoare deschisa prin care afirma ca desfiintarea taxei radio-TV este o initiativa "deosebit de periculoasa pentru democratia Romaniei", fapt pentru care cer "sa regandim impreuna propunerea parlamentara de a desfiinta taxa radio-TV".

Punctul de vedere al TVR, integral

Referitor la propunerea legislativa privind "eliminarea unor taxe precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative", facem urmatoarele precizari:

Eliminarea Taxei TV si finantarea Televiziunii Romane, in principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publica a TVR si ar crea premisele unei puternice dependente a acestei institutii fata de factorii politici. In plus, in situatia in care propunerea legislativa ar fi aprobata, impactul financiar la bugetul de stat ar fi de 175 de milioane de euro, prin preluarea datoriei istorice, la care se adauga, anual, 63 de milioane de euro, cifra ce reprezinta suma pe care televiziunea publica o incaseaza prin colectarea taxei. La acestea, se adauga sumele pe care TVR le primeste in prezent de la bugetul de stat pentru transmisii terestre  (RadioCOM - SNR) si pe satelit,  cheltuielile pentru functionarea Filialei de la Chisinau, cheltuielile pentru functionarea TVR International precum si pentru investitii, in conditiile legii.

Pentru a-si indeplini misiunea publica, aceea de a furniza programe de calitate, impartiale si echilibrate, in beneficiul telespectatorilor, TVR are nevoie de o finantare corecta, care sa-i asigure independenta editoriala.

"S-a discutat despre posibila preluare a SRTv la bugetul de stat in perioada de criza maxima ¬ sfarsitul anului 2015 si inceputul anului acesta -, inclusiv cu Ministerul de Finante. Fiecare moment al discutiei are in spate situatii, date economice si alte elemente, dar sa nu uitam ca situatia Televiziunii este in continuare grava si ca TVR trebuie sa ofere calitate telespectatorilor, nu numai sa supravietuiasca pentru sine. Sigur ca prima noastra optiune este taxa tv", a subliniat Irina Radu, Presedinte-Director General al TVR.

In aceste conditii, majoritatea membrilor Consiliului de Administratie al SRTv si-a exprimat optiunea si sprijinul pentru demersul de pastrare a taxei TV.

Initiativa legislativa depusa la Parlament a determinat ingrijorare inclusiv la nivel international, European Broadcasting Union (EBU) ¬ cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume - tragand un semnal de alarma in ceea ce priveste eliminarea taxei TV.

"Este solutia cea mai rea. Din ce vedem in Europa, foarte putine tari au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finantarii televiziunii in mainile politicienilor. Cand partidele se schimba la putere in urma alegerilor, ele pot taia imediat bugetul, distrugand toate planurile Televiziunii Publice si putem vedea asta intr-un anumit numar de tari unde s-a intamplat deja asta. De aceea, solicit cu tarie Parlamentului sa-si reconsidere pozitia pe aceasta tema. Metoda cea mai buna, de departe, pentru a crea o televiziune publica independenta, este taxa radio tv. Asa poate fi in intregime independenta si conectata la telespectator", a declarat pentru TVR Richard Burnley, director juridic al EBU.

Pozitia TVR este in acord cu cele exprimate de Societatea Romana de Radiodifuziune, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media.
Scrisoarea deschisa semnata de 12 fosti sefi ai TVR si SRR:

SCRISOARE DESCHISA

Ne adresam Dumneavoastra pentru a va invita sa regandim impreuna propunerea parlamentara de a desfiinta taxa radio - tv. Aceasta initiativa parlamentara este deosebit de periculoasa pentru democratia Romaniei si din aceasta cauza si initiativa noastra este, din cate stim, fara precedent. Niciodata, noi, fosti Presedinti¬directori generali ai Societatilor Romane de Radiodifuziune si Televiziune nu am mai colaborat intr-un demers public pentru salvarea institutiilor pe care le-am slujit dupa ce am jurat pe Constitutia Romaniei si pe Biblie.

Radioul public si televiziunea publica din tarile europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes national. De aceea, desfiintarea taxei radio - tv si finantarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune de la bugetul statului reprezinta un atentat la insasi democratia romaneasca. Cum poate sa existe independenta editoriala atunci cand guvernul finanteaza aceste doua institutii? Europa cunoaste cateva exemple de interventie brutala a guvernelor in activitatea serviciilor publice de radio si televiziune. Aceste exemple reprezinta o abdicare de la principiile Uniunii Europene si ale democratiei in general.

Ingaduiti-ne sa va reamintim ca parintii fondatori ai radioului public, in anul 1928, au propus Parlamentului Romaniei, Regelui si societatii romanesti introducerea abonamentului radio. Abonamentul radio a fost mentinut de toate regimurile politice de pana acum, adaugandu-se din 1956 si abonamentul tv.

Abonamentul radio - tv este dovada contractuala ca actionarii Televiziunii si ai Radioului publice sunt cetatenii, garantii valorilor care ne reprezinta ca natiune.

Va invitam sa sustinem impreuna diversitatea de opinie, sa respectam diversitatea etnica si religioasa, sa respectam si sa cultivam educatia, stiinta si cultura, sa sustinem cercetarile stiintifice avansate, aflate la limita cunoasterii umane, pentru pozitionarea tarii noastre printre statele care au un viitor, sa dam o sansa de reusita tinerilor tarii noastre, sa asiguram liberul acces la informare, sa sustinem mediul antreprenorial care reprezinta motorul existentei noastre, sa ne respectam seniorii si copii, sa ne ocupam impreuna de starea de sanatate a natiunii noastre si sa asiguram o prompta si corecta informare a populatiei in caz de dezastre.

Toate aceastea reprezinta misiunea serviciului public de radio si de televiziune. Vreti sa renuntam la aceasta misiune?

Noi, cei care am semnat acest document, reprezentam tendinte politice, etnice, religioase, culturale diferite. Avem meserii diferite. Ne uneste un singur lucru - fata de multe altele care ne despart si pentru care nu ne-am unit pana acum -: Preocuparea ca Serviciul Public de Radio si Serviciul Public de Televiziune sa ramana Servicii Publice si sa nu devina institutii  guvernamentale supuse ingerintelor politice. Daca cele doua institutii vor deveni bugetare abuzurile politicului nu vor mai putea fi oprite de catre nimeni.

Stam la dispozitia tuturor celor care doresc sa reanalizeze oportunitatea initiativei parlamentare referitoare la abonamentul radio - tv.

Asiguram societatea romaneasca de intreaga noastra consideratie si de dorinta de a ajunge impreuna la o solutie care sa ne reuneasca.

De acord, sustin si semnez,
Societatea Romana de Radiodifuziune
Prof. univ. dr. Tudor CATINEANU
Nora REBREANU
Dragos SEULEANU
Maria TOGHINA
Andras Istvan DEMETER

Societatea Romana de Televiziune
Academician Razvan THEODORESCU
Stere GULEA
Cristian HADJI CULEA
Tudor GIURGIU
Claudiu SAFTOIU
 Alexandru LAZESCU
 Stelian TANASE


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1638 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  mueti is posmagi (Joi, 20 octombrie 2016, 17:36)

  gigi123412341234 [utilizator]

  Pai nu ?
  Pai de ce sa munciti sa faceti bani, nu e mai bine pomana de la popor ?
  Nu sunteti in stare, intrati la apa domnilor !!!!
  - (minus) 70% personal, si asa nu faceti mai nimic pe acolo, sau cel putin pe sticla nu se vede.

  Aaaaa, stati tovarasi, nu mai e de furat usor ? Aha, deci asta era ?
 • +10 (14 voturi)    
  fripturisti (Joi, 20 octombrie 2016, 17:42)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  televiziunea sa castige bani din publicitate, taxare e hotie. nu ma uit la tv.
 • +3 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 20 octombrie 2016, 17:57)

  polonyca [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  la munca baaaaa (Joi, 20 octombrie 2016, 17:58)

  nihilism [utilizator]

  va asteptam in lumea reala....
 • +3 (7 voturi)    
  En zic nu (Joi, 20 octombrie 2016, 18:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu vreau sa mai platesc taxe pentru o televiziune fara audienta si care a fost si va ramâne o sluga politica obedienta. TVR trebuie desfiintata iar complicii la manipularea noastra trimisi sa munceasca, nu sa manânce cu polonicul la comanda de la sefii lor.
 • +8 (8 voturi)    
  Concept regandit (Joi, 20 octombrie 2016, 18:29)

  Andra99 [utilizator]

  Radioul si televiziunea publica trebuiesc regandite din temelii. Isi au justificarea un post de radio si unul TV cu emisiuni informative, culturale etc. Atat ! Capusele politice trebuie indepartate. Influenta politicului trebuie eliminata. Meritocratie in loc de nepotism. Personalul trebuie redus drastic, activele nefolosite trebuiesc valorificate, la fel si echipamentele inutile cumparate pe bani multi care zac degeaba prin beciuri sau garaje. Prejudiciile trebuie recuperate. Trebuie renuntat la transmiterea terestra prin radiorelee. Oricine poate si este liber sa isi monteze o antena de satelit cu care se receptioneza (deja!) gratuit postul national pe tot teritoriul tarii. Vremurile s-au schimbat, media audio-vizuala a migrat in lumea digitala si nu mai este monopol de stat. Trebuiesc realizate si venituri din publicitate... pe urma mai putem discuta si de taxe.
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Joi, 20 octombrie 2016, 19:02)

  vitan.sandu [utilizator]

  Tocmai citeam ca una dintre angajatele rtv a primit prima de ziua de nastere 4000 de euro. Daca e din taxa de ce nu!? Alti muncesc un an de zile pentru mai putin de 4000 de euro.
 • +2 (2 voturi)    
  pile, relatii si neamuri (Joi, 20 octombrie 2016, 19:37)

  mariaeva [utilizator]

  De cite ori TVR emite puncte de vedere pe banii altora, ii rog sa faca publice salariile angajatilor. Pentru o mai buna informare , rog TVR sa publice si relatiile de rudenie dintre angajati, studiile de specialitate pe baza carora au fost angajati si nu in ultimul rind sa ne spuna ce program de lucru au acesti oameni. TVR poate incepe "operatia de transparetizare" cu serviciul de Resurse Umane - va asigur ca vom afla lucruri interesante si nemaivazute !!!
 • +1 (3 voturi)    
  pe draq (Joi, 20 octombrie 2016, 19:39)

  hot news [utilizator]

  TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR HD
  ce naiba !!pentru ce atatea ?incompetenti cu mana intinsa .. ca altceva nu stiu ..
 • +2 (4 voturi)    
  Abonamentul este Afacerea Secolului XXi (Joi, 20 octombrie 2016, 21:54)

  OmniStudio [utilizator]

  Daaa, pai chiar si BOR ia in calcul ca sa te botezi tot la cativa ani, (contracost, fireste!), ca nu le mai ajung banii de masini noi, la ritmul in care apar...

  Dar sa nu pierdem subiectul; UE desfiinteaza roaming-ul, iar, in cativa ani internetul wifi va fi gratis, dar semnatarii Scrisorii vor sa isi asigure, intr-un fel mai dosit, un venit sigur. Adica, ai, n-ai treaba, sa le bagi in pusculita lunar ceva bani. Dom'le, si daca ar fi pentru cat ma uit la TvR acasa (mai ales ca acum s-au inbogatit cu demoazele scolite la privat), cativa lei nu s-ar face gaura in cer. Dar, sa ii iei cativa zeci de lei unei firme de belciuge, care nu are Tv sau Radio, (si nici nu ar avea dece, ca doar nu vin la munca sa se uite la cum ii baga Mezinceasca pumnul in gura interlocutorului), si care are unul, doi angajati, platiti cu minim pe economie, da, da, este cazul multor firme din provincie, unde s-a inchis tot, apai asta mi se pare o obraznicie fara margini!

  Adica, de ce sa platesc de 2 ori abonament, acasa si la munca, si sa ma uit doar odata? De ce TvR si RR sa imi ia bani pentru ceva ce nu folosesc? Asta este HOTIE si trebuie sa inceteze.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar halatul, cât e, halatul? (Vineri, 21 octombrie 2016, 16:21)

  opric [utilizator]

  Sunt curios, cei 12 plătesc taxele radio și TV?
  S-ar putea să avem surprize!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by