Radio Romania a transmis ieri in direct, in mai multe calupuri, luari de cuvant ale participantilor la o dezbatere privind legea ce elimina taxa radio-TV. Astazi la pranz, Radio Romania a difuzat din nou o sinteza a inregistrarilor de la dezbatere. Unul dintre cei care au luat cuvantul, Gabriel Basarabescu, a declarat pentru HotNews.ro ca in dezbaterea de ieri transmisia a fost intrerupta imediat dupa ce a inceput sa vorbeasca despre problemele existenta la radio, iar astazi, la montaj, au fost eliminate cu totul referirile lui la aceste probleme.

Un alt ziarist de la Radio Romania, Alexandru Rusu, a fost taiat ieri din transmiia directa imediat dupa ce a inceput sa vorbeasca. Intr-una din transmisiunile in direct de ieri, Radio Romania a intrat in direct in momentul in care vorbea o jurnalista a postului, membra a unui sindicat. Aceasta a vorbit insa foarte putin si imediat dupa ea a inceput sa vorbeasca Alexandru Rusu. Acesta a apucat doar sa se prezinte, moment in care transmisia live a fost intrerupta si a fost urmata de o secventa muzicala. Cu totul, secventa in direct a durat doar 20 de secunde, lucru care nu se face in astfel de transmisiuni radio. In sinteza de astazi, ceea ce ce a spus ieri Rusu - lucruri care nu se refereau la situatia din Radio, fiind un apel la presedinte sa se angajeze mai mult in discutii cu partidele pentru schimbarea legislatiei referitoare la radio si TV publice - a intrat integral.

  • Alexandru Rusu este unul dintre cei doi jurnalisti impotriva carora Radio Romania a declansat cercetare disciplinara, acuzandu-i ca ar fi vorbit despre cenzura in institutie in dezbateri publice din primavara, cand cei doi si-au asumat statutul de avertizor public.
  • Gabriel Basarabescu a vorbit despre probleme existente in Radio si despre modul in care a ramas fara o emisiune in articolul publicat aici

Pe de alta parte, realizatorul Gabriel Basarabescu a luat si el cuvantul in dezbaterea de ieri, unde a spus mai intai ca sustine taxa radio-tv, iar apoi a vorbit despre probleme existente la Radio Romania. El a aratat astazi pentru HotNews.ro ca la dezbaterea de ieri transmisia a fost taiata la scurt timp dupa ce a inceput sa vorbeasca despre probleme in radio, iar in sinteza difuzata azi a fost pastrata doar seceventa in care vorbeste despre taxa, fiind eliminate cu totul referirile lui la problemele din institutie.

Dezbaterea despre taxa radio-TV a fost organizata de Administratia Prezidentiala si ActiveWatch.